Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Panaotović: Srbi više nisu građani drugog reda, bitno je uticati na procese

13.09.2024. 10:03 10:06
Piše:
бојан панаотовић
Izvor: kcns.org.rs

Prenosimo intervju Portala083 sa Bojanom Panaotovićem.

Portal083:Gdine Panaotović kao izvrstan poznavalac prilika u Crnoj Gori, kakvo je Vaše mišljenje o radu 44 Vlade nakon rekonstrukcije?

Važno je stvari posmatrati objektivno i nepristrasno. Vlada je nakon rekonstrukcije multietnička, nema građana drugog reda i to je veliki kvalitet i konkreran iskorak, naročito nakon višedecenijske diskriminacije, recimo, Srba koji se nisu saglašavali sa politikom DPS-a. Dalje, nepobitan fakat je da je popis u Crnoj Gori sproveden i da ćemo u narednih 30 dana imati rezultate koji u velikoj meri odražavaju stanje stvari u Crnoj Gori za razliku od prošlog popisa koji se odvijao u atmosferi straha i pritisaka.

Neupitna je činjenica da se plate i penzije povećavaju. Tačno je da rastu i cene, ali cene rastu u celom svetu zbog ratova i drugih problema. Ova vlada radi na popravljanju odnosa sa Srbijom kao ključnim susedom  Crne Gore i to je, takođe činjenica. Naravno da ima propusta i grešaka, nema savršenih vlada, ali ova vlada zaslužuje veoma solidnu ocenu. 

Portal083:Kampanja u Podgorici je uveliko u toku, na istima se pojavilo više od deset listi, kako srpskog tako i suverenističkog bloka, koliko je to dobro za političke procese i dogovor nakon izbora? 

Izbori u Podgorici su veoma neizvesni i može se dogoditi da se pitanje vlasti prelama preko jednog ili nekoliko mandata. Blok oko Jakova Mikatovića koji će osvojiti oko 10% glasova postaviće se ucenjivački i tražiće manjinsku podršku za Rakčevića kao gradonačelnika Podgorice. Ukoliko URA i Milatović prihvate podršku DPS-a to će biti povratak DPS-a prvo na mala, a potom na velika vrata na glavnu političku pozornicu Crne Gore. 

Vladajući blok ovaj scenario može da izbegne intenziviranjem kampanje i osvajanjem natpolovičnog broja glasova u skupštini Podgorice ili manjinskom podrškom Rakčeviću ukoliko budu „tanki“ s glasovima. Svaki scenario za demokratske procese bolji je od povratka DPS-a, bilo na mala bilo na velika vrata. 

Portal083:Srbija je pouzdan partner Crne Gore, iako zvanična Podgorica nije vukla poteze koji su bili prijateljski, da li će sastanak Vučevića i Aleksića još poboljšati te odnose?

Sastanak premijera Vučevića o potpredsednika Aleksića ide u prilog kontinuiranom poboljšanju odnosa. Brutalni i neosnovani napadi na Aleksića u delu medija u Crnoj Gori pokazuju da je deo javnosti još uvek ekstremno srbofoban i ultra desno pozicioniran što nije u skladu sa evropskim vrednostima i demokratskom praksom. 

Portal083:Nezaobilazno pitanje, da li će situacija na Kosmetu otići u potpunu eskalaciju i da li je BiH spremna za mirni razlaz?

Mislim da situacija na KiM neće otići ka potpunoj eskalaciji mada bi Kurti to iznad svega želeo. Međutim, bilo ili ne bilo eskalacije postavlja se pitanje kako i koliko Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da trpe teror i drastično kršenje svih građanskih i ljudskih prava. Racionalan čovek mora da zapita Evropu i SAD, zašto tolerišu aparthejd na kontinentu koji važi za perjanicu demokratskih tekovina. Dobro je što Kosovo* nije primljeno u Savet Evrope upravo zbog rečenih pitanja, ali slaba uteha za Srbe koji trpe Kurtijev zulum.

Portal083:Na kraju, Kulturni centar Novog Sada sprovodi široku lepezu aktivnosti, kada Vas možemo očekivati u Nikšiću?

Odazivamo se na pozive, tako da ćemo rado neke od naših programa predstaviti u Nikšiću, gradu koji se ubrzano razvija nakon demokratskih promena koje su bile preko potrebne Crnoj Gori kao što je kiša potrebna zemlji nakon duge i iscrpljujuće suše.

Izvor:
Dnevnik.rs
Autor:
Pošaljite komentar