scattered clouds
15°C
01.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0375
usd
105.0323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОГЛАСИЛА СЕ ЕПАРХИЈАРАШКО ПРИЗРЕНСКА: Црква није неактивна, СПЦ не ћути пред страдањем српског народа на КиМ

01.10.2024. 17:40 17:44
Пише:
епархија
Фото: Youtube Printscreen

Епархија рашко-призренска саопштила је данас да око кључних питања српског народа и његовог опстанка, а поготово на КиМ, Српска православна црква никада није и неће ћутати и истакла да је Црква била и остала главни стожер окупљања српског народа и очувања његовог идентитета, посебно на КиМ.

Реагујући поводом, како је наведено, све чешћег прозивања СПЦ и Епархије рашко-призренске због наводног ћутања и неактивности у времену страдања српског народа на КиМ, Епархија истиче да Црква не ћути пред страдањем на КиМ, већ остаје "са својим народом на косовском распећу као што је то увек и чинила".

"Већ месецима се повлачи кроз медије и друштвене мреже прича да 'издајемо наш народ са врхом државе' и бивамо јавно прозивани због 'ћутања' на 'понашање Приштине и Београда према Србима'. На ту тему је дневни лист Данас чак почетком године објавио и чланак, који се и ових дана рециклира по друштвеним мрежама", наводи Епархија у саопштењу.

Додаје се да је "посебно жалосна" тврдња председника Српског националног већа  Момира Стојановића да "се говори о потписивању темељног уговора између СПЦ и Приштине, као што се слично десило и раније са Црном Гором, о заштити српских светиња на Косову и Метохији, уз гаранцију Ватикана".

Епархија наглашава да у тој произвољној и тенденциозној изјави нема апсолутно никакве истине ни логике и да је став српског патријарха и свих архијереја о КиМ кристално јасан и годинама више пута потврђиван на светим архијерејским саборима.

"Добро је познато да се темељни уговори Цркве потписују само са међународно признатим државама, и то је још један показатељ више колико су ове произвољне тврдње опасне и недобронамерне, а колико су медији који их преносе непрофесионални јер нису се ни потрудили да провере да ли у томе има икакве истине и питају другу страну", наглашава се у саопштењу.

Епархија додаје да се њој и патријарху месецима приговара да избегавају да "приме и саслушају представнике Српског националног форума из Чаглавице" и наводи да је митрополит Теодосије лично раније разговарао са Момчилом Трајковићем и јасно му објаснио да црква дели бриге за наш народ, али да Епархија и посебно манастир Грачаница не могу да буду подијум за активности политичких организација, посебно не оних међу којима су појединци који су, како се наводи, "директно или приватно у вези са антицрквеним секташким групама које разбијају ткиво СПЦ".

Набрајајући шта све СПЦ предузима на КиМ, Епархија наводи да је заједно са групом адвоката подржала жалбу уставном суду у Приштини због укидања динарског платног промета и да су о томе обавештени и међународни представници и дипломате широм света.

Додаје се да је то учињено и поводом затварања српских пошти, незаконите забране увоза српске робе и бројних других кршења људских права, застрашивања људи и неоснованих хапшења, да је владика Теодосије обилазио затворенике Србе по затворима, да се ангажовао у десетинама случајева заједно са адвокатима и добрим људима који улажу велике напоре да се неправедно затвореним и њиховим породицама помогне, да Епархија и њена хуманитарна организација "Мајка девет Југовића" сваки дан преко народних кухиња храни 2.000 социјално најугроженијих, као и да је патријарх више пута покушавао да дође у Пећку патријаршију и био брутално спречен да уђе на КиМ.

"Да ли ико од тих људи који олако прозивају Цркву уопште зна колико су пута наш Владика и представници Епархије разговарали и са званичницима наше Владе у Београду око свих проблема износећи своје ставове и предлоге како да се људима помогне, и подстицали пројекте помоћи народу и колико је до сада тога учињено? Или ипак можда неко чека да покренемо неку револуцију усред Београда, јер би по некој политичкој логици ваљда то био једини прави израз патриотизма Цркве", наведено је у саопштењу.

Епархија рашко-призренска наглашава да, ако неко верује да ће она да поведе политичке митинге и револуцију, и манастир Грачаницу претвори у политичку позорницу, може одмах да каже да тога неће бити јер то није посао Цркве.

У саопштењу се такође истиче да нико не може спречити било кога да се као верник обрати своме епископу, али да је најављивање посета прво преко медија, а онда тражење пријема, пре свега неприлично.

Епархија додаје да никада није бежала од разговора са било којим добронамерним саговорником, али да, како се наводи, "није дужна да даје медијске изјаве појединцима или групама, које би њима политички манипулисали".

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар