clear sky
17°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕМА ДРАМАТИЧНОГ ЗАОКРЕТА КА ЗАПАДУ Дачић: Односи Србије са Русијом и Кином нису угрожени

23.09.2024. 21:06 21:08
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да се не слаже са тумачењима да је Србија направила драматичан заокрет ка Западу и нагалсио да односи са Русијиом и Кином нису угрожени.

"Када је реч о Сједињеним Америчким Државама остварени су значајни помаци у нашим односима, иако постоји разлике у суштинском питању - питању Косова и Метохије. Када је реч о Европској унији, несумњиво је да је питање напретка ка ЕУ везано за питање судбине дијалога са Приштином и зато успевамо да се задржимо на европском путу, бранећи и даље принципијелно наш став у вези са територијалним интегритетом Србије", рекао је Дачић гостујући на РТВ.

  Према његовим речима, наши односи са Русијом и Кином ни у једном тренутку нису били угрожени, већ се, нарочито са Кином развијају.

 "То представља приоритет наше спољне политике. Та балансирана спољна политика, односно спољна политика коју је у националном и државном интересу, а то је да покушамо да придобијемо нове пријатеље, уколико можемо, а да не изгубимо старе, показала је добре резултате", рекао је Дачић.

Министар каже да је тачно да смо потписали енергетски споразум са Сједињеним Америчким Државама, али подсећа да смо исти такав споразум потписали са Русијом још пре 16 година.

   "То никако неће мењати нашу позицију, када је реч о Русији и Кини. Ниједан од тих споразума није уперен ка томе да се неутралишу неки ранији договори са Русијом и Кином. Диверсификација енергетског тржишта, нам је била циљ и раније и никада нам није ни био циљ да будемо оријентисани само на једну страну", објашњава он.

    Дачић додаје да ће и једни и други бити делимично љути због тога што нисмо баш у потпуности на њиховој страни, али да ситуација није онаква као што је била пре 10 година, када то и није било толико битно а сада се мери сваки ваш потез.

"Ако желите да водите самостално и независну спољну политику, то једноставно није могуће и у сваком тренутку морамо да гледамо наше интересе, а да принципијелно не направимо ниједну, не само стратешку, него и тактичку грешку. А то није лако зато што је свакога дана имате у Уједињеним нацијама неко изјашњавање, свакога дана имате захтев да се придружујете одлукама и ставовима Европске уније, а опет са друге стране имате исте предлоге Русије или предлоге Кине, где се очекује ваша подршка. тако да није ситуација", каже он.

Одговарајући на питање како ће бити коментарисана његова недавна посета Кини и подршка Србије кинеском концепту безбедности, Дачић каже да ће исто тако бити коментарисано и то када представници Запада оду у Кину и склопе послове вредност више стотина милијарди евра, те да се онда заборављају те принципијелне примедбе.

  "Значи, свако од њих гледа свој интерес, а ово што сам ја рекао се уклапа у оно што смо ми потписали са Кином, што су потписали председници Вучић и Си Ђинпинг, а то је споразум о челичном стратешком партнерству и заједничкој визији будућности, па и у области безбедности. Тај споразум није усмерен против било кога другог, нити трећег на светској сцени. Сваки тај потез који се њима не свиђа показује да све оно што је њима дозвољено, нама није дозвољено", истиче он.

 Дачић каже да је исто тако и по питању ископавања литијума у Србији, те да ако ћемо да радимо литијум, треба да радимо због економског интереса, а не због неких софистицираних политичких циљева, ко ће кога да савлада на светском тржишту.

Министар наводи да не види никакав проблем око уградње кинеских безбедносних камера компаније Хуавеи широм улица Србије и додаје да је све у вези са јавним видео надзором јасно дефинисано законом - ту нема никаквих нејасноћа, нити кршења права на приватност.

Србија је једна од 17 земаља које учествују у кинеској иницијативу у Европи "Појас и пут" рекао је он и додао да смо се чак касно и прикључили томе.

"Први пут имао сусрет са кинеским премијером 2013. године у Букурешту, а годину дана пре тога је почела иницијатива Кине у формату 16 + 1 земаља. Тада сам слушао мађарског премијер Виктора Орбана и кинеског премијера како причају о прузи Београд - Будимпешта. Све је изгледало као свемирски брод, да не причамо да нам је просечна брзина возова била 40 километара на сат. Кинези су још 2012. или 2013. године са Европом договарали пругу од Будимпеште до Грчке. То није ништа чудно, а Европа је највећи економски партнер Кине", казао је он.

Дачић подсећа да су напредовали и наши односи са Кином и додаје да се изненадио кад је видео да је наша спољно трговинска размера шест милијарди евра, јер је била веома ниска пре 10 година, а да је сигурно две или три милијарде наш извоз.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар