light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"НА КАЈМАКЧАЛАНУ СМО ДОКАЗАЛИ ДА СМО НЕУНИШТИВИ" Премијер Вучевић поручио: Борба и изазови који су данас пред нама нису ништа мање опасни од времена које су живели наши преци

15.09.2024. 19:35 20:09
Пише:
Милош Вучевић
Извор: Дневник/ С. Шушњевић/Илустрација

Премијер Србије Милош Вучевић обратио се на обележавању Дана јединства, слободе и националне заставе, у Српском народном позоришту, уз речи да српски народ више него икада тежи јединству.

Вучевић је рекао да је симбол победе и васкрса била српска застава.

 -У хришћанској теолошкој мисли сматра се да је највећи од свих празника Васкрс. Сматра се да није било васкрсења да би наша вера била пролазна историјска епизода, али васкрсењем Христовим добила је пуноћу и смисао за вечност, која је дата када је живот победио смрт. Оно што је смрт разрушило била је жртва. Пренето на наш историјски контекст можемо се питати да ли смо као народ имали нешто што би симболички могло бити васкрсење. Када смо одвалили тај камен са гроба, када су се непријатељски војници запрепастили што нас виде живе, када смо летели у слободу, када је она била једино мерило вредности, сами без ичега, њива и кућа, небо нам је било у души с врха Кајмакчалана. Јасно смо видели нашу Србију. И онда смо кренули. Битка на Кајмакчалану, вођена у септембру 1916. године, када је Прва срсока армија успела да заузме врх Светог Илије, 2.524 метара надморске висине. Војни стратези сматрали су да се овај врх не може заузети. Једну грешку су направили, нису рачунали на фактор српске војске и њене кључне поруке- вера и морал. Симбол те победе и васкрса била је застава. Хиљадама војника очи су биле упрте у то парче тканине. Хук њиховог јуриша и топот коњице и даље се чује на Кајмакчалану, на нашој Голготи. Тамо смо доказали да смо неуништиви. Борба и изазови који су данас пред нама нису ништа мање опасни од времена које су живели наши преци. Ко то не види, тај ништа не види. Патње нашег народ на КиМ, опомињу нас да морамо бити достојни идеала за које смо се вековима борили. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Грађани су рекли да желе земљу мостова, а не земљу поданика

Милош Вучевић
Извор: Screenshot RTS1

Премијер тврди да Србија никада неће прихватити једностране и провокативне потезе Куртија, чувајући Србију и све грађане. 

-Низом мера које је најавио председник Вучић наставићемо борбу за очување КиМ и Срба на КиМ. Чека нас много изазова на заштити Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом, не свађају се ни са ким. И вас из Републике Српске молим, мора постојати нужни именитељ за очување РС. Грађани су недвосмислено толико пута уназад на изборима рекли да желе поносну и слободну Србију, Србију нових мостова и железница, а не Србију поданика који би распродали Србију. Уважавајући прошлост успели смо да привучемо највише инвестиција на простору који се зове Западни Балкан. Србија мора да буде спремна на све изазове које доноси будућност, да буде достојна свих жртава које су за њу пале и да буде одговорна према будућим генерацијама. Српски народ више него икада тежи јединству. Данас ће од Чикага, преко Париза и Беча, биће с поносом истицане српске заставе. Оснивач овог позоришта, велики Јован Ђорђевић, давно је у тексту наше химне написао: “Слога биће пораз врагу”. Нека нам овај стих буде већни наум и опомена јединства у сложеним временима. 

Наша срца греје слобода

Он је присутнима честитао Дан националног јединства, слободе и заставе Србије и Републике Српске. 

-Цела једна небеска Србија моли се за слободу. Будимо онај хук и вера са Кајмачкалана да бисмо сачували оно што јесмо и што ћемо бити. Нека живи Србија и српски народ где год живео, нека живи и Република Српска. Нека наша срца греје слобода, нека нас воде напредак и победа наше једине отаџбине Србије.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар