light rain
17°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УСКОРО ПОЧИЊЕ СУЂЕЊЕ ТРУДНИЦИ КОЈА ЈЕ ИЗБОЛА ЋЕРКУ (6) Прети јој 10 година робије

02.10.2024. 19:34 19:52
Пише:
деца
Фото: Ilustracija pixabay

Суђење Нишлијки Ш. Б. (20) због насиља у породици, чија је жртва била њена шестогодишња ћерка, почеће 22. октобра.

Она се терети да је 24. маја у кући своје мајке у нишком насељу Сточни Трг ножем напала дете и нанела му више повреда. Ш. Б. ће у судницу бити доведена из притворске јединице Казнено-поправног завода, где се налази од хапшења.

- Основни суд у Нишу потврдио је оптужницу Основног јавног тужилаштва против Ш. Б. због кривичног дела насиље у породици из члана 194. став 3 у вези става 2 и става 1 Кривичног законика. Суђење је заказано за 22. октобар, а оптуженој Ш. Б. је притвор продужен како не би утицајем на сведоке ометала судски поступак, те због постојања особитих околности које указују да би у кратком временском периоду могла поновити кривично дело - саопштила је портпаролка Основног суда у Нишу суткиња Ана Гајић Ристић.

Суткиња Гајић Ристић казала је да Основно јавно тужилаштво није у оптужном акту предложило казну, која се, према Кривичном законику за дело извршено према малолетном лицу, креће од две до 10 година.

- Основно јавно тужилаштво је у оптужници предложило да се оптужена огласи кривом и казни по закону - закључила је судска портпаролка.

Како се сазнаје, с обзиром на то да су изјавама сведока и налазом Завода за судску медицину потврђени наводи оптужбе да је Ш. Б. извршила кривично дело према свом детету, те није могла да оспори чињенично стање, она је покушала да се брани неурачунљивошћу.

- Психијатријско вештачење је показало да оптужена не пати од психијатријске болести нити душевног обољења које би утицало на њену урачунљивост, што би искључило њену кривичну одговорност. Како је установљено да је била свесна својих радњи и да је могла да управља својим поступцима, против ње је подигнута оптужница, а не предлог за изрицање мере безбедности обавезног психијатријског чувања и лечења који се подноси када је окривљени неурачунљив - наводе наши саговорници упознати са овим случајем.

Због чега је мајка која је у поодмаклој трудноћи потегла нож на немоћно дете, засада се не зна, а јавност ће за ову информацију бити ускраћена све до изрицања пресуде, јер ће главни претрес бити затворен ради заштите интереса малолетника. Ш. Б. мотиве овог ирационалног чина није објаснила ни полицији приликом хапшења нити радницима Центра за социјални рад. Једини сведок монструозног напада била је Шевија Бенуловић, бака Ш. Б. која је беспомоћно посматрала како јој унука убада дете, а није могла да јој помогне јер је непокретна.

- Унука се нормално понашала, да би се у једном тренутку са снахом посвађала око хаљине. Снаха је тврдила да је њена, а моја унука да није, препирале су се, али нисам ни слутила да ће то довести до оваквог исхода. Дете се играло када је моја унука без икаквог разлога дограбила нож и почела да га убада по леђима. Дете је вриштало, а ја сам само могла да гледам његове муке јер не могу да ходам – причала је ова жена након што јој је унука ухапшена, пише Телеграф.

Тада је казала да не зна ко је позвао полицију, већ да је патрола стигла и одвела њену унуку.

- Не знам шта јој је било, у другом је стању, чека четврто дете. Једно је у дому а два су са њом, била је код нас јер јој је муж у Немачкој. Одвела ју је полиција и више ништа не знам, сви смо много потресени – рекла је ова Нишлијка.

Дете које још нема пуних шест година одведено је у Универзитетски клинички центар. где је установљено да има три убодне ране које су квалификоване као лаке телесне повреде. Девојчица је отпуштена на кућно лечење. а по одлуци Центра за социјални рад поверена је на чување баки по оцу Санели Алимовић.

Троје деце Ш. Б. је под мерама социјалне заштите, а институције ће се укључити и када се буде породила са четвртим. Како нам је речено у нишком Центру за социјални рад, једно дете је због здравствених проблема смештено у специјализовану установу за малишане са сметњама у развоју, док је друго двоје додељено на привремено старатељство родитељима њеног супруга. О трајном старатељству над децом Ш. Б. одлучиће Основни суд, а ко ће обављати ту дужност зависиће и од исхода кривичног поступка који се против ње води.

Извор:
Телеграф
Аутор:
Пошаљите коментар
ХОРОР У ЛЕСКОВЦУ На пешачком прелазу УДАРЕНА ТРУДНИЦА у петом месецу! Млада жена је теже повређена

ХОРОР У ЛЕСКОВЦУ На пешачком прелазу УДАРЕНА ТРУДНИЦА у петом месецу! Млада жена је теже повређена

17.09.2024. 19:54 19:59