Опрезно, нису све јестиве
ЗА КИЛОГРАМ ОВОГ ШУМСКОГ БЛАГА УЗИМАЈУ 1.000 ДИНАРА Кишни септембар берачима иде наруку
Обилне падавине током септембра и топло тле, идеални су за појаву јесењих печурака, међу којима на југу Србије предњаче вргањи.
Највише их је на ободима шума, где почињу ливаде и пропланци. Једно од села са таквим теренима, где печурке расту је и Јелашница код Сурдулице.
Село има и део који је равничарски, али и брда и шуме, које су пуне вргања. Један од оних који је био срећне руке у брању печурака је и Бранислав Миљковић.
- Печурке беремо за своје потребе. Вргање сви волимо у породици. Спремамо их овако свеже, нешто замрзнемо, а нешто осушимо. Они који их беру за продају, кажу да је цена у откупу 1.000 динара за килограм.
- Ја не живим у Јелашници, али ми није био проблем да одем из Владичиног Хана, десетак километара до Јелашнице и да се са супругом упутимо у потрагу. Надам се да ће овакви временски услови, по принципу, мало сунца, мало кише, потрајати, како би било још вргања – каже Миљковић.
Поред вргања и јајчара, на ливадама има пухара и срндаћа, које су такође јестиве и људи их често беру. Пухаре су најбоље, кажу, поховане или гриловане, док срндалћи могу да се спремају клот или такође са јајима.
Берачи упозоравају, да они који нису сигурни у познавању гљива, пре конзумирања, обавезно косултују неког ко зна да разликује отровне од јестивих.
(Телеграф Бизнис/С.Т.)