light rain
14°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВОЈНА ЛИЦА ИМАЈУ ПОВЛАСТИЦЕ: Зарада није мала а ЕВО како стичу бенефиције, У ПЕНЗИЈУ СЕ ИДЕ ВЕЋ СА 50 ГОДИНА

17.10.2024. 16:41 16:55
Пише:
Министарство одбране Републике Србије
Фото: Министарство одбране Републике Србије

Бенефицирани радни стаж у Србији значи радни век јер омогућава ранији одлазак у пензију, а Војска Србије једна је од институција у којој запослени имају права на то.

Ми смо рачунали са колико година најраније могу запослени у ВС отићи у пензију, као и колико на годишњем нивоу зарађују, одмарају и које све погодности имају и ово је детаљна рачуница.

Већина радних места у Војсци Србије добија на годину дана рада одређени број месеци додатно.

Примера ради, будуће припаднике оклопне и извиђачке јединице Копнене војске Србије очекује велики број бенефита, а у разговору са поручником једне од њих, чули смо и које.

Министарство одбране Републике Србије
Фото: Министарство одбране Републике Србије

- Почетна плата свих наших војника је око 120.000 динара, очекује 25 дана годишњег одмора и 10 дана одсуства годишње за опоравак, четири месеца бенефицираног радног стажа на сваких годину дана рада и бројни други бенефити - рекао је поручник Марко Црногорац, командир вода извиђачке чете 10. командног батаљона Прве бригаде Копнене војске.

Од укупно 1,29 милиона старосних инвалидских пензионера, 170.141 или око 13,2 одсто њих прима пензију са увећаним стажом, јер су током радног века остварили бенефиције, то јест година им се рачуна као 14 или 15 месеци или чак и годину и годину и по дана, показују најновији статистички подаци Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Бенефицирани радни стаж за припаднике војске и полиције

МУП, МСП, БИА, ВБА, ВОА, Управа за извршење кривичних санкција, пореска полиција, Војска Србије са навршењем 55 година живота и 24 године стажа осигурања, од чега 14 година ефективно проведених на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем подофицир и официр 53 године и 40 година стажа, пуковник 54 године и 40 година стажа, припадници специјалних јединица 53 године живота и 20 година ефективно проведених на одређеним специфичним пословима у специјалној јединици.

Министарство одбране Републике Србије
Фото: Министарство одбране Републике Србије

Остали полицијски службеници 60 година живота и 25 година рада, од чега 15 година ефективно проведених на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

Како се обрачунавају војне пензије?

Висина пензије у војсци сходно прописима о пензијском и инвалидском осигурању, зависи и од пензијског стажа који је навршио осигураник. Како се стаж осигурања увећава за време које је ефективно проведено на раду на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, и то у зависности од степена увећања стажа осигурања који су утврђени за рад на таквим радним местима, то за исте периоде рада, запослени који су радили на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем могу да наврше више укупног пензијског стажа од запослених који нису радили на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

- На тај начин, дужина укупно навршеног пензијског стажа осигураника, у који улази и стаж осигурања са увећаним трајањем, може утицати на висину пензије. Исто тако, осигураницима из члана 42. Закона о ПИО, осим осигураницима из члана 42. став 1. тачка 4а тог закона, који испуњавају услове у погледу пензијског стажа за стицање права на старосну пензију из члана 43. и 43а тог закона, износ пензије се увећава за 20 одсто, у складу са чланом 79. Закона о ПИО - наводи се у закону.

Министарство одбране Републике Србије
Фото: Министарство одбране Републике Србије

Шта каже Закон?

Како пише на сајту Завода за социјално осигурање, старосна граница се снижава осигуранику, који је на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем (бенефицирани стаж), навршио најмање 2/3 од укупно навршеног стажа осигурања, зависно од степена увећања стажа за по једну годину, и то:

• за сваких пет година проведених на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 14 месеци;

• за сваке четири године проведене на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 15 месеци;

• за сваке три године проведене на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 16 месеци;

• за сваку једну годину и шест месеци проведених на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 18 месеци.

Izvor: Srbija Danas/Mondo

Извор:
Дневник/Србија Данас
Аутор:
Пошаљите коментар
Вулин: Плате у Војсци Србије биће увећане за 10 одсто

Вулин: Плате у Војсци Србије биће увећане за 10 одсто

28.08.2017. 19:05 19:47
ВОЈСКА СРБИЈЕ СПРЕМНА ЗА НОВЕ ИЗАЗОВЕ Почела обука на новим оклопним возилима домаће производње (ФОТО)

ВОЈСКА СРБИЈЕ СПРЕМНА ЗА НОВЕ ИЗАЗОВЕ Почела обука на новим оклопним возилима домаће производње (ФОТО)

09.08.2024. 18:30 18:45
ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК ПОСЛОВА КОЈИ ВАМ ОМОГУЋАВАЈУ БЕНЕФИЦИРАНИ РАДНИ СТАЖ Ево како се рачуна и колико се људи у Србији прошле године тако пензионисало
Радник

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК ПОСЛОВА КОЈИ ВАМ ОМОГУЋАВАЈУ БЕНЕФИЦИРАНИ РАДНИ СТАЖ Ево како се рачуна и колико се људи у Србији прошле године тако пензионисало

17.09.2024. 11:28 11:49