broken clouds
16°C
14.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рано откривање рака панкреаса

ТЕШКА БОЛЕСТ БИ МОГЛА ДА СЕ ОТКРИЈЕ РАНИЈЕ Нови тест крви за дијагнозу рака панкреаса ДИЈАГНОЗА У РАНОМ СТАДИЈУМУ ДРАМАТИЧНО ПОБОЉШАВА ПРЕЖИВЉАВАЊЕ

14.10.2024. 09:58 10:17
Пише:
панкреас
Фото: Pixabay.com

Експериментални тест крви открива рани стадијум рака гуштераче, односно панкреаса, боље од других доступних тестова, показују резултати нове студије.

Сматра се, да ови резултати отварају пут даљој евалуацији теста у клиничком окружењу, што је важан корак према одобрењу као потенцијалне дијагностичке методе за рак панкреаса.

Рано откривање рака гуштераче драматично побољшава преживљавање. Ови резултати откривају да нови комбиновани тест побољшава прецизно откривање рака панкреаса у лабораторијским условима за 27 одсто. Нови тест се базира на откривању два шећера; ЦА199.СТРА и ЦА19-9; које производе ћелије рака гуштераче и излазе у крвоток. ЦА19-9 је тренутни златни стандард биомаркера за рак гуштераче.

Сам тест ЦА19-9 тачно је идентификовао само 44 одсто узорака рака панкреаса у лабораторији. Но, када му је придодан ЦА199.СТРА, нови комбиновани тест исправно је идентификовао 71 одсто узорака рака панкреаса.

Комбиновани тест такође је увелико смањио број лажно негативних резултата уз задржавање ниске стопе лажно позитивних резултата. Ниске стопе лажно позитивних и лажно негативних резултата важне су јер одражавају способност теста да исправно идентификује присутност или одсутност рака.

Инциденција рака панкреаса креће се од 8 до 11 оболелих на 100.000 становника

Студија је такођер открила да је комбинација ЦА199.СТРА, ЦА19-9 и протеинског биомаркера названог ЛРГ1 побољшала специфичност. Тест с три биомаркера тачно је точно идентификовао готово све случајеве и имао је пуно мање лажно позитивних него сам ЦА19-9 тест.

Рак панкреаса злоћудни је тумор који потиче из егзокриног дела панкреаса, дукталних и ацинусних ћелија, док се ендокрини тумори попут гастринома, инзулинома, випома, глукагонома или соматостатинома, подреклом из различитих Лангерхансових ћелија, обично разматрају као засебан ентитет.

Аденокарциноми егзокриног дела панкреаса настају из дукталних ћелија девет пута чешће него из ацинусних ћелија. Око 80 одсто аденокарцинома панкреаса настаје у глави панкреаса.

Аденокарциноми панкреаса се у просеку јављају око 55-те године живота, а 1,5 до 2 пута чешће се јављају код мушкараца.

Рак панкреаса настаје као последица неконтролисаног раста и размножавања биолошки промењених ћелија панкреаса.

Пушење цигарета један је од највећих фактора ризика за рак панкреаса

Због продужавања животног века, учесталост рака панкреаса је у порасту. Инциденција рака панкреаса креће се од 8 до 11 оболелих на 100.000 становника.

Пушење цигарета један је од највећих фактора ризика за рак панкреаса, а пет до 10 одсто карцинома панкреаса је наследно.

Рак панкреаса често има лошу прогнозу, чак и када се рано дијагностикује. Познато је да се рак панкреаса брзо шири, а открива тек у узнапредовалој фази болести, када хируршко одстрањење није могуће, због чега је петогодишње преживљавање мање од два одсто. 

Према мишљењу лекара, откривање мутација гена и молекуларних промена у дукталним ћелијама панкреаса, могло би да се користи за раније откривање рака панкреаса. Показало се да се генетски маркери за рак панкреаса могу наћи у рутинском узорку столице, што упућује на могућност ранијег дијагностиковања овог карцинома.

Љубица Петровић

Извор:
Дневник.рс / Љ. Петровић
Аутор:
Пошаљите коментар
ТИХИ УБИЦА У ВАШЕМ ТЕЛУ! Симптоми рака панкреаса на које треба обратити пажњу; 3 СТВАРИ које вам тело ПОКУШАВА РЕЋИ

УХВАТИТЕ „ПРОТИВНИКА“ НА ВРЕМЕ

панкреас

ТИХИ УБИЦА У ВАШЕМ ТЕЛУ! Симптоми рака панкреаса на које треба обратити пажњу; 3 СТВАРИ које вам тело ПОКУШАВА РЕЋИ

02.10.2024. 17:59 18:09
ОВА НАМИРНИЦА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО РАКА ПАНКРЕАСА Строго је избегавајте; Ово су фактори ризика!

ОВА НАМИРНИЦА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО РАКА ПАНКРЕАСА Строго је избегавајте; Ово су фактори ризика!

05.08.2024. 20:47 21:31
ДА ЛИ ИМАТЕ КРВНУ ГРУПУ НАЈДУГОВЕЧНИЈИХ ЉУДИ? Ови срећници имају мањи ризик од срчаног и можданог удара, рака панкреаса и желуца

ДА ЛИ ИМАТЕ КРВНУ ГРУПУ НАЈДУГОВЕЧНИЈИХ ЉУДИ? Ови срећници имају мањи ризик од срчаног и можданог удара, рака панкреаса и желуца

19.02.2024. 18:18 18:30