Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rano otkrivanje raka pankreasa

TEŠKA BOLEST BI MOGLA DA SE OTKRIJE RANIJE Novi test krvi za dijagnozu raka pankreasa DIJAGNOZA U RANOM STADIJUMU DRAMATIČNO POBOLJŠAVA PREŽIVLJAVANJE

14.10.2024. 09:58 10:17
Piše:
панкреас
Foto: Pixabay.com

Eksperimentalni test krvi otkriva rani stadijum raka gušterače, odnosno pankreasa, bolje od drugih dostupnih testova, pokazuju rezultati nove studije.

Smatra se, da ovi rezultati otvaraju put daljoj evaluaciji testa u kliničkom okruženju, što je važan korak prema odobrenju kao potencijalne dijagnostičke metode za rak pankreasa.

Rano otkrivanje raka gušterače dramatično poboljšava preživljavanje. Ovi rezultati otkrivaju da novi kombinovani test poboljšava precizno otkrivanje raka pankreasa u laboratorijskim uslovima za 27 odsto. Novi test se bazira na otkrivanju dva šećera; CA199.STRA i CA19-9; koje proizvode ćelije raka gušterače i izlaze u krvotok. CA19-9 je trenutni zlatni standard biomarkera za rak gušterače.

Sam test CA19-9 tačno je identifikovao samo 44 odsto uzoraka raka pankreasa u laboratoriji. No, kada mu je pridodan CA199.STRA, novi kombinovani test ispravno je identifikovao 71 odsto uzoraka raka pankreasa.

Kombinovani test takođe je uveliko smanjio broj lažno negativnih rezultata uz zadržavanje niske stope lažno pozitivnih rezultata. Niske stope lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata važne su jer odražavaju sposobnost testa da ispravno identifikuje prisutnost ili odsutnost raka.

Incidencija raka pankreasa kreće se od 8 do 11 obolelih na 100.000 stanovnika

Studija je također otkrila da je kombinacija CA199.STRA, CA19-9 i proteinskog biomarkera nazvanog LRG1 poboljšala specifičnost. Test s tri biomarkera tačno je točno identifikovao gotovo sve slučajeve i imao je puno manje lažno pozitivnih nego sam CA19-9 test.

Rak pankreasa zloćudni je tumor koji potiče iz egzokrinog dela pankreasa, duktalnih i acinusnih ćelija, dok se endokrini tumori poput gastrinoma, inzulinoma, vipoma, glukagonoma ili somatostatinoma, podreklom iz različitih Langerhansovih ćelija, obično razmatraju kao zaseban entitet.

Adenokarcinomi egzokrinog dela pankreasa nastaju iz duktalnih ćelija devet puta češće nego iz acinusnih ćelija. Oko 80 odsto adenokarcinoma pankreasa nastaje u glavi pankreasa.

Adenokarcinomi pankreasa se u proseku javljaju oko 55-te godine života, a 1,5 do 2 puta češće se javljaju kod muškaraca.

Rak pankreasa nastaje kao posledica nekontrolisanog rasta i razmnožavanja biološki promenjenih ćelija pankreasa.

Pušenje cigareta jedan je od najvećih faktora rizika za rak pankreasa

Zbog produžavanja životnog veka, učestalost raka pankreasa je u porastu. Incidencija raka pankreasa kreće se od 8 do 11 obolelih na 100.000 stanovnika.

Pušenje cigareta jedan je od najvećih faktora rizika za rak pankreasa, a pet do 10 odsto karcinoma pankreasa je nasledno.

Rak pankreasa često ima lošu prognozu, čak i kada se rano dijagnostikuje. Poznato je da se rak pankreasa brzo širi, a otkriva tek u uznapredovaloj fazi bolesti, kada hirurško odstranjenje nije moguće, zbog čega je petogodišnje preživljavanje manje od dva odsto. 

Prema mišljenju lekara, otkrivanje mutacija gena i molekularnih promena u duktalnim ćelijama pankreasa, moglo bi da se koristi za ranije otkrivanje raka pankreasa. Pokazalo se da se genetski markeri za rak pankreasa mogu naći u rutinskom uzorku stolice, što upućuje na mogućnost ranijeg dijagnostikovanja ovog karcinoma.

Ljubica Petrović

Izvor:
Dnevnik.rs / LJ. Petrović
Autor:
Pošaljite komentar
TIHI UBICA U VAŠEM TELU! Simptomi raka pankreasa na koje treba obratiti pažnju; 3 STVARI koje vam telo POKUŠAVA REĆI

UHVATITE „PROTIVNIKA“ NA VREME

панкреас

TIHI UBICA U VAŠEM TELU! Simptomi raka pankreasa na koje treba obratiti pažnju; 3 STVARI koje vam telo POKUŠAVA REĆI

02.10.2024. 17:59 18:09
OVA NAMIRNICA MOŽE DA DOVEDE DO RAKA PANKREASA Strogo je izbegavajte; Ovo su faktori rizika!

OVA NAMIRNICA MOŽE DA DOVEDE DO RAKA PANKREASA Strogo je izbegavajte; Ovo su faktori rizika!

05.08.2024. 20:47 21:31
DA LI IMATE KRVNU GRUPU NAJDUGOVEČNIJIH LJUDI? Ovi srećnici imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara, raka pankreasa i želuca

DA LI IMATE KRVNU GRUPU NAJDUGOVEČNIJIH LJUDI? Ovi srećnici imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara, raka pankreasa i želuca

19.02.2024. 18:18 18:30