broken clouds
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОМЕНЕ СУ ВЕЋ ПОЧЕЛЕ

СРБИЈО, СПРЕМИ СЕ ЗА МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА: Дешава се нешто што нисмо видели више од 60 година! Погледајте ДЕТАЉНУ ПРОГНОЗУ за предстојећу зиму (ФОТО)

17.09.2024. 21:45 09:36
Пише:
Извор: pixabay.com

После најтоплијег лета и низа рекордно топлих месеци, било је најава да ће и јесен бити топла, а зима 2024/2025. године блажа.

Међутим, према појединим прогнозама промене су већ почеле, и по свему судећи, пред нама је знатно хладнији период од очекиваног. 
 

Иван Ристић, метеоролог аматер, каже да је “дошло до озбиљне промене циркулације на планети Земљи, нешто што нисмо видели од шездесетих година прошлог века када је почело мини ледено доба, а да ли ће и овај пут уследити климатски преокрет остаје да се види јер наука мало зна о томе”.
 

У прилог томе Ристић је пренео текстове са интернет портала у којима се наводи да се нешто необично дешава и са ураганима, јер у време врхунца сезоне мирују, а необично је што је и Атлански океан миран.
 

Од тропске олује Ернесто, која се средином августа формирала у Атлантику, није било урагана на видику, што се није догодило у последњих 56 година. 

Научници су збуњени, тим више што су све прогнозе говориле о олујној сезони у којој ће се низати јаке тропске олује, наводи се у објави.

Извор: pixabay.com


 

Велике промене захватиле су и пустиње, наиме, дошло је до поплаве у Мароку и Алжиру, у иначе сушним и планинским пустињским пределима.
 

Прошлогодишње и овогодишње екстремно високе температуре су последица феномена Ел Нињо, али метеоролози широм света поручују да се Ел Нињу ближи крај и да ће уместо њега, после краће неутралне фазе, наступити Ла Ниња, а то значи да, што су температуре океана хладније, овај феномен ће да јача.
 

"Више нећемо бити топла тачка Балкана"
 

На питање шта то значи за Србију, метеоролог Иван Ристић каже да више нећемо бити топла тачка Балкана и да до нас неће стизати продори топлог ваздуха из Африке.
 

То значи да би зима требало да буде хладнија. Температура ваздуха у Србији је већ пала, свежије је и има падавина. У градовима ће бити само 14-15 степени. Тек пред крај септембра можемо очекивати да буде 23-24 степени. Сада више не можемо да тврдимо да ће зима бити опет топлија, напротив. Очекујем да буде зима као што је била 80-тих година прошлог века. И светски познати метеоролошки сајтови такође примећују да ће зима бити другачија, односно хладнија, објашњава Ристић за “Блиц”.
 

Поларни вртлог је одувао лето...

Тренутне временске прилике и застој појединих екстреме назива “затишјем пред буру”, а како је већ раније најавио: поларни вртлог је дефинитивно одувао лето из нашег региона.
 

Извор: pixabay.com / dnevnik.rs

На време до краја септембра, према садашњим прогнозама, утицаће висински циклон са центром близу нас који ће условљавати повремено кишу и јесење температуре. Јесен и зиму ће обележити спрега азорског и сибирског антициклона и њихови огранци у Европи. То ће омогућити продоре хладнијег ваздуха по њиховој периферији према нашем региону и стварање циклона у Медитерану који ће доносити падавине - на почетку јесени кишу, а крајем јесени и у току зиме снег. Видећемо, али могуће је да нас снег “изненади” већ почетком новембра, каже Ристић.
Биће нам тешко
 

Радује га могућност повратка правих зимских дана, али напомиње да би некадашње зиме биле јако тешке за нас.
 

Провели смо на терасама кафића више од пола зиме, у патикама и дуксевима, а замислите да је -21 степен. Све би нас болела глава од хладноће. Није наивно. Као што нам је лето због топлотних таласа отежавало свакодневицу, исто може да се деси и са зимом, али то је онда друга крајност, закључује.


 

Извор:
Курир, Блиц
Аутор:
Пошаљите коментар
И ЛАСТЕ ЗАТЕКАО ХЛАДНИ ТАЛАС У СРБИЈИ Уместо да одлете на југ, птичице су се затвориле у гнезда широм Новог Сада да се утопле ЧЕКАЈУ ЛЕПШЕ ВРЕМЕ ЗА СЕЛИДБУ

ПОМОЗИТЕ АКО МОЖЕТЕ ДРАГИМ ПТИЦАМА

ласте

И ЛАСТЕ ЗАТЕКАО ХЛАДНИ ТАЛАС У СРБИЈИ Уместо да одлете на југ, птичице су се затвориле у гнезда широм Новог Сада да се утопле ЧЕКАЈУ ЛЕПШЕ ВРЕМЕ ЗА СЕЛИДБУ

17.09.2024. 10:51 11:08
ВРЕМЕ ЛЕПО, АЛИ СВИ ГЛЕДАЈУ У ДУНАВ Ево када се у Србији очекује ВРХ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА

ВРЕМЕ ЛЕПО, АЛИ СВИ ГЛЕДАЈУ У ДУНАВ Ево када се у Србији очекује ВРХ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА

18.09.2024. 07:35 09:26
ЈОШ НОЋАС ЋЕ ПАДАТИ У СРЕМУ И БАЧКОЈ Ево када ће се НЕБО коначно „ЗАТВОРИТИ“ Погледајте најновије сателитске СНИМКЕ ЦИКЛОНА!

Време јесење

ЈОШ НОЋАС ЋЕ ПАДАТИ У СРЕМУ И БАЧКОЈ Ево када ће се НЕБО коначно „ЗАТВОРИТИ“ Погледајте најновије сателитске СНИМКЕ ЦИКЛОНА!

16.09.2024. 20:50 21:02