light rain
19°C
18.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСЛЕ СУШЕ МОГУЋ ПОТОП

РАСТЕ ДУНАВ И У СРБИЈИ: Да ли се приближава граници редовне одбране од поплава? У Европи потоп, повећавају се водостаји и на Сави ФОТО

15.09.2024. 19:58 20:28
Пише:
Poplave
Извор: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Није било оне праве кише месецима, а сад кад је почела да пада, никако да престане. У централној Европи направила је тотални хаос, људи гину, али, на срећу, у Србији ситуација није тако драматична. Према најави метеоролога, у уторак враћају нам се суви и топлији дани.

Међутим, данас је на планинама код пао и први снег, прошарао је Копаоник, Рудник и Голију.

- Снег пада на највишим тачкама Голије, на Одвраћеници и Јанковом камену. Засад није изазвао проблеме када је у питању саобраћај. Ми смо свакако спремни за предстојећу зимску сезону - рекли су за РИНУ У ЈП "Путеви Ивањица".

Поплаве
Извор: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Метеоролог Слободан Совиљ рекао је за РТС да су температуре знатно испод просека због прилива хладног ваздуха.

- Од уторка се очекује постепени пораст температура, а крајем следеће седмице вратиће се у просек. Може се очекивати суснежица на надморској висини изнад 1.500 метара. У Европи се очекује да интензитет падавина постепено слаби, а од уторка и престанак. Падавине су условиле пораст Дунава, а код нас су добродошле после сушног периода и неће направити веће проблеме. У овим системима нема толико суперћелија и то је други тип облачности. Улазимо у хладнији период, јесен и зима биће мало топлије од уобичајених, али не топле као прошле године.

Међутим, због велике количине падавина у централној Европи водостај на Дунаву је у порасту и тенденцију раста имаће наредна четири дана. Тренутно је највећи водостај код Апатина 175 центиметара, а на овом месту се у четвртак прогнозира 592 центиметара, док је граница редовне одбране од поплава 600 центиметара. Код Бездана водостај је тренутно 99 цм док ће у четвртак бити 521.

Poplave
Извор: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Информација о стању вода Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода "водостај Тисе је у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег пораста наредна четири дана".

- Водостај Саве је у порасту са тенденцијом већег пораста наредна четири дана. Водостај Велике Мораве је у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег колебања наредна два дана. Водостаји на Дунаву и Сави су у домену средње ниских, на Тиси у домену средњих, а на Великој Морави у домену ниских вредности за ово доба године - наводи се на сајту РХМЗ.

Poplave
Извор: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Иначе, редовна одбрана од поплава се проглашава када водостај на реци достигне прописану границу (која је одређена за сваки речни сектор) и има тенденцију даљег пораста. Редовну одбрану од поплава проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумева непрекидно осматрање и праћење стања одбрамбених насипа и објеката.

- Ванредна одбрана од поплава се проглашава када водостај достигне прописану границу и има тенденцију даљег пораста, или када то захтевају други разлози (дуго трајање водостаја изнад границе редовне одбране, стање насипа и објеката, наступање опасности од нагомилавања леда и др.). Ванредну одбрану проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумева непрекидно праћење стања одбранбених насипа и објеката и отклањање негативних појава на њима. У случају да дође до преливања или неконтролисаног пробоја насипа као и контролисаног просецања насипа, проглашава се ванредно стање.

Извор: Dnevnik.rs

- Ванредно стање проглашава надлежна угрожена општина, а подразумева изградњу локализационих насипа, евакуацију становништва и др. У време трајања одбране од поплава Хидролошка служба Републичког хидрометеоролошког завода уводи ванредна хидролошка осматрања, додатно достављање података, хидролошких и метеоролошких информација и прогноза субјектима одбране од поплава и јавности - наводи се на сајту РХМЗ.

Извор:
Дневник/РТС
Аутор:
Пошаљите коментар