Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД НОРОВИРУСА Лекари кажу ВЕЋИ ЈЕ ОД ПЕТОГОДИШЊЕГ ПРОСЕКА Ево како да се заштитите

15.12.2024. 21:52 21:58
Пише:

ЛОНДОН: У Великој Британији је регистрован пораст броја случајева норовируса који је већи од петогодишњег просека, преносе данас британски медији.

Британска Агенција за здравствену безбедност (УКХСА) навела је да је регистровано 105 случајева епидемије норовируса у овој години, док их је у протеклих пет година у просеку било 82 годишње, преноси Скај њуз. 

Норовирус, или стомачни грип, лако се шири путем контакта са зараженим површинама или особама.

УКХСА је саопштила да број случајева норовируса расте у свим старосним категоријама, посебно код старијих од 65 година.

Норовирус је веома заразан вирус који изазива акутни гастроентеритис, манифестујући се симптомима попут мучнине, повраћања, дијареје и болова у стомаку. Преноси се директним контактом са зараженом особом, конзумирањем контаминиране хране или воде, као и додиривањем контаминираних површина, а затим додиривањем уста. 

Тренутно нема прецизних и ажурираних података о броју оболелих од норовируса у Србији. Међутим, познато је да се овај вирус јавља сезонски, посебно током зимских месеци, и може изазвати епидемије у колективима попут школа, вртића и болница. На пример, пре неколико година забележено је да су грип и норовирус заједно захватили око 150.000 људи у Србији. 

Међу мерама заштите је и прање руку: Темељно и често прање руку топлом водом и сапуном најмање 20 секунди, посебно након коришћења тоалета, мењања пелена и пре припреме или конзумирања хране. 

Дезинфекција површина: Редовно чишћење и дезинфекција површина и предмета који се често додирују, користећи средства на бази хлора или других одговарајућих дезинфицијенаса. 

Безбедна припрема хране: Пажљиво прање воћа и поврћа, избегавање конзумирања сирове или недовољно термички обрађене хране, посебно морских плодова.

Изолација оболелих: Особе са симптомима норовирусне инфекције треба да избегавају припрему хране и бригу о другима најмање два дана након престанка симптома, како би се смањио ризик од преношења вируса. 

Правилно руковање зараженим материјалом: Контаминиране предмете и површине третирати хлорним препаратима, а запрљано рубље прати на високим температурама.

Поштовањем ових мера може се значајно смањити ризик од инфекције норовирусом и спречити ширење болести у заједници.

Пише:
Пошаљите коментар