RASTE BROJ OBOLELIH OD NOROVIRUSA Lekari kažu VEĆI JE OD PETOGODIŠNJEG PROSEKA Evo kako da se zaštitite
LONDON: U Velikoj Britaniji je registrovan porast broja slučajeva norovirusa koji je veći od petogodišnjeg proseka, prenose danas britanski mediji.
Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost (UKHSA) navela je da je registrovano 105 slučajeva epidemije norovirusa u ovoj godini, dok ih je u proteklih pet godina u proseku bilo 82 godišnje, prenosi Skaj njuz.
Norovirus, ili stomačni grip, lako se širi putem kontakta sa zaraženim površinama ili osobama.
UKHSA je saopštila da broj slučajeva norovirusa raste u svim starosnim kategorijama, posebno kod starijih od 65 godina.
Norovirus je veoma zarazan virus koji izaziva akutni gastroenteritis, manifestujući se simptomima poput mučnine, povraćanja, dijareje i bolova u stomaku. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode, kao i dodirivanjem kontaminiranih površina, a zatim dodirivanjem usta.
Trenutno nema preciznih i ažuriranih podataka o broju obolelih od norovirusa u Srbiji. Međutim, poznato je da se ovaj virus javlja sezonski, posebno tokom zimskih meseci, i može izazvati epidemije u kolektivima poput škola, vrtića i bolnica. Na primer, pre nekoliko godina zabeleženo je da su grip i norovirus zajedno zahvatili oko 150.000 ljudi u Srbiji.
Među merama zaštite je i pranje ruku: Temeljno i često pranje ruku toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, posebno nakon korišćenja toaleta, menjanja pelena i pre pripreme ili konzumiranja hrane.
Dezinfekcija površina: Redovno čišćenje i dezinfekcija površina i predmeta koji se često dodiruju, koristeći sredstva na bazi hlora ili drugih odgovarajućih dezinficijenasa.
Bezbedna priprema hrane: Pažljivo pranje voća i povrća, izbegavanje konzumiranja sirove ili nedovoljno termički obrađene hrane, posebno morskih plodova.
Izolacija obolelih: Osobe sa simptomima norovirusne infekcije treba da izbegavaju pripremu hrane i brigu o drugima najmanje dva dana nakon prestanka simptoma, kako bi se smanjio rizik od prenošenja virusa.
Pravilno rukovanje zaraženim materijalom: Kontaminirane predmete i površine tretirati hlornim preparatima, a zaprljano rublje prati na visokim temperaturama.
Poštovanjem ovih mera može se značajno smanjiti rizik od infekcije norovirusom i sprečiti širenje bolesti u zajednici.