clear sky
22°C
15.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0177
usd
107.1002
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРВЕ ПАХУЉЕ НАМ СТИЖУ ВЕЋ СЛЕДЕЋЕГ МЕСЕЦА Ово је детаљна мапа за целу Србију, а ево шта каже за Јужно-бачки округ

15.10.2024. 10:26 10:37
Пише:
Снег
Фото: Pexels, ilustracija

Дугорочна временска прогноза за јесен и зиму 2024/2025. у Србији подсећа на прогнозе од пре десет и више година када су температуре и падавине биле у складу са календаром.

Према орјентационој прогнози проф. др Александра Ваљаревића и метеоролога Ивана Ристића, ове године биће знатно више снежних падавина него претходних година, а прве пахуље очекују се у другој половини новембра.

Детаљна мапа снежних падавина у Србији

Ваљаревић и Ристић су направили мапу са бројем дана под снегом по окрузима, и она приказује да ће највише дана са снегом јужније од Београда:

Моравички округ - 30
Јабланички и Пећки - 28
Пчињски и Златиборски - 27
Нишавски, Пиротски, Топлички - 26
Рашки, Зајечарски - 25
Борски, Моравички, Расински, Поморавски - 24
Браничевски, Северно-банатски - 19
Северно-бачки, Средње-банатски, Мачвански - 18
Београд, Западно-бачки, Јужно-бачки, Колубарски, Подунавски, Сремски - 17

Снег
Фото: pixabay/ilustracija

Колико ће бити снежних дана на планинама

Процена је да ће скијашки центри за разлику од прошле сезоне бити под снегом знатно више дана:

Гоч - 30+
Стара планина - 30-40
Златибор - 35+
Голија - 35+
Копаоник - 45+

Први снег у новембру, а највише снега у јануару и фебруару

"Према нашој орјентационој дугорочној прогнози, прве снежне падавине ће бити у другој половини новембра, највероватније крајем тог месеца поготово јужније од Београда, али и у Београду. У децембру ће бити две - три снежне епизоде, док ће највише снега бити у јануару и фебруару. Карактеристика ове зиме је да ће доминирати Азорски и Сибирски антицклони, али и Медитерански циклон. Он доноси то да када дође хладан ваздух изнад нас буде доста снега. Дакле, хладан ваздух са севера и североистока Европе и влажни медитерански ваздух образују поларни фронт са снегом. Поларни, понекад и артички фронт, ће повремено таласати изнад Србије", каже Иван Ристић.

Одакле стиже хладан ваздух у Србију ове јесени и зиме

Објашњава да артички фронт имамо када хладан ваздух стигне са Артика, а поларни ако је из Русије.

"Најхладније са највише снежних падавина биће у другој половини зиме. Поларни и артички фронт ће ове сезоне бити баш изнад наше земље и то ће условити већу количину падавина. Хладан ваздух са севера и североистока Европе ће бити код нас, а на југу ће бити Средоземни циклон који ће усмеравати влажан ваздух са југа и због тога ће бити пуно снежних падавина. Ова зима ће нас највише подсетити на зиму 1981. године, а ово што се тренутно дешава и хладна кошава која нам стиже за неколико дана су карактеристика јесени 70-80-тих година. Тада је исто у октобру долазило до продора хладне ваздуха из Влашке низије који ће кренути према са кошавом", каже Ристић.

Промена циркулације у атмосфери

Од када су Ристић и Ваљаревић објавили заједничку прогнозу за јесен /зиму подаци се више од 95 одсто поклапају са дешавањима у атмосфери. Наиме, после 14 месеци натпросечних температура, крајем августа и почетком септембра дошло је до промене циркулације на Земљи, све је почело несвакидашњим поплавама у Сахари и престанком стварања урагана на Атлантику.

Балкан је више од годину дана био међу најтоплијим регионима на планети. Та промена циркулације довела је до продора хладног арктичког ваздуха у срце Европе и осим јаког захлађења и снега на планинама, услед огромне количине падавина, дошло је до поплава на скоро свим рекама које имају своја изворишта на Карпатима и Алпима.

Снег
Фото: pixabay/ilustracija

Почетак хладнијег периода од октобра

Ристић подсећа да ће на време од октобра до краја фебруара утицати спрега Азорског и Сибирског антициклона.

"У другој половини октобра и првој половини новембра улазимо у хладнији период. Јутарње температуре ће бити од 5 до 10 степени, а максималне између 10 и 15 степени. Појединим данима биће магловито, поготово у котлинама и речним долинама, где се магла може задржати већи део преподнева. Очекује се да у појединим данима буде и кише, а на планаинама по нека пахуља", каже метеоролог.

У другој половини новембра са јачим продором хладног артичког ваздуха биће и пуно падавина, углавном кише, на планинама снега. Снег се крајем новембра очекује и у нижим пределима јужније од Саве и Дунава. Најниже температуре крајем новембра биће од -2 до 5 степени, а максималне од 3 до 8 степени.

Снег и пад температуре у децембру

"У децембру ће променљиво време све више личити на право зимско. Почетком и средином месеца очекујемо два краћа отопљења са максимумима око 10 степени, као увод у долазак хладног фронта који ће донети снег у већем делу земље и пад температуре на око 0 степени. Крајем месеца ће доћи до стварања и снежног покривача тако да је велика шанса да дочекамо после ко зна колико година Нову годину у правом зимском амбијенту са снежним покривачем", каже Ристић.

Ваљаревић и Ристић поручују да ће „јануар и фебруар према садашњој прогнози бити прави зимски, повремено ће падати углавном снег, највиша дневна температура кретаће се од 0 до 5 степени, минимална температура у појединим данима и до -10 степени".

"Крај зиме и отопљење стижу нам крајем фебруара и почетком марта. Ова зима би могла да буде најхладнија у последњих 10 година", закључују.

blic.rs/mondo.rs/dnevnik.rs

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар