Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЕЧЕ ДЕДА, ПЕЧЕМ ЈА

ПОДЛОЖЕНИ КАЗАНИ ЗА РАКИЈУ ШИРОМ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ: Стефан је овај занат научио од деде и наставља породичну традицију (ФОТО)

09.09.2024. 13:51 14:12
Пише:
2
Фото: РИНА

ЧАЧАК: Јесен је оно доба године када се већина воћа и поврћа на сеоским имањима широм Србије увелико обрала и продала, а за вредне домаћине долази време одмора.

Ипак, многи од њих и данас су верни српској традицији, па од вишка воћа праве надалеко чувену домаћу ракију. Иако у Србији има регистровано преко 1000 дестилерија, традиционални начин печења ракије живи по селима наше земље. У околини града на Морави, увелико су подложени казани из којих истиче чачанска препеченица.

Лампек за печење ракије неизоставни је део детињства и за Стефана Пантелића, који последње две ипо деценије последње летње дане али и ноћи проводи поред те веселе машине, помажући деди и учећи у Срба овај свети занат.

- Овај казан је у власништву мога деде још од 1986 године, а ја сам имао свега три године када сам се сусрео са казаном, од тада идем са дедом, учим и сада сам дошао до тога да сам радим са казаном после 25 година, умем да направим своју ракију, прича Стефан за агенцију РИНА.

2
Фото: РИНА

Нема куће у западој Србији, а да нема барем једно стабло шљиве, али је казан за ракију представљао благо које није свима достижно, а печење ракије била је тајна која се преносила са колена на колено.

- Сваки домаћин и свако ко пече ракију, има неки свој приступ и својствен начин како то ради. Једноставно се креће од првог посађеног стабла шљиве и од процеса прикуплања, складиштења, одлежавања саме шљиве, све до претварања у џибру, а касније кроз процес дестилације у саму ракију. Посао јесте тежак, јесте физички напоран али када нешто волиите није тешко - истиче Пантелић.

2
Фото: РИНА

Векови су прошли док Срби ракију нису ставили на место којој је одувек припада. Тек 2015. године процес печења ракије уписан је на листу "нематеријалног културног наслеђа", а шест година касније то је учинио и УНЕСЦО.

- О томе колико је ракија важна у српској традицији, култури и свакој породици говори да је ракија неизоставан елемент обележавања сваког важног догађаја у циклусу људског живота. У Србији постоји чак 19 манифестација које су посвећење шљиви и ракији. Већина тих манифестација је из крајева западне и источне  Србије - закључила је Јелена Милићевић етнолог.

Извор:
Дневник, РИНА
Пише:
Пошаљите коментар
РАКИЈА НИЈЕ САМО ЗА ПИЋЕ: Изненадиће вас 10 мање познатих начина на које је можете користити

РАКИЈА НИЈЕ САМО ЗА ПИЋЕ: Изненадиће вас 10 мање познатих начина на које је можете користити

30.07.2024. 12:51 13:02
КРУШКА РОД РОДИЛА Упркос суши, КОЛИЧИНА ИЗНЕНАДИЛА и старије воћаре! Квалитет слабији, очекују се ПУНИ КАЗАНИ домаће ракије (ФОТО)

КРУШКА РОД РОДИЛА Упркос суши, КОЛИЧИНА ИЗНЕНАДИЛА и старије воћаре! Квалитет слабији, очекују се ПУНИ КАЗАНИ домаће ракије (ФОТО)

28.08.2024. 16:06 16:14
СРПСКУ ШЉИВУ ВРАТИЛИ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ Ево због чега је повучена с тржишта

СРПСКУ ШЉИВУ ВРАТИЛИ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ Ево због чега је повучена с тржишта

27.08.2024. 18:24 18:26