clear sky
18°C
07.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА, на списку и Дом здравља Нови Сад ЕВО КО ИМА ПРАВО НА БЕСПЛАТНУ ВАКЦИНУ

07.10.2024. 10:04 10:23
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

У свим домовима здравља у Србији данас је званично почела вакцинација против сезонског грипа и за то су обезбеђене довољне количине вакцина, а на располагању су две врсте вакцина - инфлувак тетра и торвакс флу, рекла је др Јелена Вукотић из ДЗ Звездара.

-Обезбеђене су довољне количине вакцина, а грађанима су од данас на располагању две врсте вакцина - четворовалентна вакцина "инфлувак тетра" страног произвођача Абот и тровалентна вакцина "торвакс флу", домаћег произвођача, Института за вирусологију, вакцине и серуме 'Торлак'", рекла је Вукотић за Танјуг.

Према њеним речима, у петак 4. октобра завршена је дистрибуција вакцина.

Вукотић је нагласила да се вакцина даје у свим домовима здравља у Србији, али да се не даје лицима са повишеном телесном температуром или акутним инфекцијама. 

Вакцинација траје до марта следеће године

-Треба нагласити да сезона вакцинације против сезонског грипа траје од почетка октобра до краја марта и да је од изузетне важности да је грађани приме што пре, како би на време, кроз две-три недеље, развили имунитет против вируса грипарекла је она. 

Вукотић је истакла да је, у оквиру превентивних прегледа које организује Министарство здравља, већ јуче почела вакцинација против сезонског грипа у свим домовима здравља у Србији.

-Судећи по одзиву грађана, само у нашем ДЗ Звездара, идеја се показала као изузетна, јер је број вакцинисаних био преко 250 грађана за само девет сатирекла је она. - Због великог интересовања наших грађана за ову вакцину нашег произвођача 'Торлак', вероватно ћемо још колико данас требовати још доза ове вакцинерекла је она. 

Како је објаснила, четворовалентна сезонска вакцина против грипа садржи два типа А вируса грипа и 2 типа Б овог вируса, у складу са препоруком СЗО за северну хемисферу и одлуком ЕУ за сезону 2024/25, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони за које се очекује да могу да изазову како спорадичну, тако и епидемијску појаву грипа у популацији у сезони која следи.

Фото: Grad Novi Sad

Четворовалентна вакцина у ДЗ Нови Сад

И у Дом здравља “Нови Сад” дистрибуирана је четворовалентна вакцина против грипа, произвођача “Абот биолоџикалс"Б. В. Грађани могу доћи на имунизацију од данас, у свим објектима. Потребно је само да се јаве изабраном лекару, који ће дати налог за вакцинацију, рекли су у ДЗ Нови Сад.

Како кажу у ДЗ Нови Сад, сезонска вакцина против грипа се препоручује свим особама старијим од 6 месеци са хроничним поремећајем кардиоваскуларног и плућног системаукључујући и астму, са метаболичким поремећајима, а нарочито дијабетесом, са обољењима бубрега и јетре, крвним болестима, малигним обољењима и са имунодефицијенцијом укључујући и ХИВ. Осим тога, препоручена је свим особама старијим од 65 година живота, свим лицима смештеним у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, укључујући и запослене, свим особама запосленим у здравственим установама, као и запосленима у јавним службама.

Примена код трудница се разматра од другог триместра трудноће, уз консултацију с изабраним гинекологом, док се онима које су у повећаном ризику од пратећих компликација услед грипа препоручује вакцинацијабез обзира на стадијум трудноће, уз консултацију с изабраним гинекологом.

Подсетимо, групе грађана које не испуњавају услове за бесплатну вакцинацију, вакцину могу да поруче и купе у апотекама, и донесу у Дом здравља ради вакцинације. Потребно је само послушати савете апотекара и држати вакцину у фрижидеру, све до вакцинације.

И. Радоичић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар