Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POČELA VAKCINACIJA PROTIV GRIPA, na spisku i Dom zdravlja Novi Sad EVO KO IMA PRAVO NA BESPLATNU VAKCINU

07.10.2024. 10:04 10:23
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i za to su obezbeđene dovoljne količine vakcina, a na raspolaganju su dve vrste vakcina - influvak tetra i torvaks flu, rekla je dr Jelena Vukotić iz DZ Zvezdara.

-Obezbeđene su dovoljne količine vakcina, a građanima su od danas na raspolaganju dve vrste vakcina - četvorovalentna vakcina "influvak tetra" stranog proizvođača Abot i trovalentna vakcina "torvaks flu", domaćeg proizvođača, Instituta za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak'", rekla je Vukotić za Tanjug.

Prema njenim rečima, u petak 4. oktobra završena je distribucija vakcina.

Vukotić je naglasila da se vakcina daje u svim domovima zdravlja u Srbiji, ali da se ne daje licima sa povišenom telesnom temperaturom ili akutnim infekcijama. 

Vakcinacija traje do marta sledeće godine

-Treba naglasiti da sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od početka oktobra do kraja marta i da je od izuzetne važnosti da je građani prime što pre, kako bi na vreme, kroz dve-tri nedelje, razvili imunitet protiv virusa griparekla je ona. 

Vukotić je istakla da je, u okviru preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja, već juče počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u svim domovima zdravlja u Srbiji.

-Sudeći po odzivu građana, samo u našem DZ Zvezdara, ideja se pokazala kao izuzetna, jer je broj vakcinisanih bio preko 250 građana za samo devet satirekla je ona. - Zbog velikog interesovanja naših građana za ovu vakcinu našeg proizvođača 'Torlak', verovatno ćemo još koliko danas trebovati još doza ove vakcinerekla je ona. 

Kako je objasnila, četvorovalentna sezonska vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i 2 tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukom SZO za severnu hemisferu i odlukom EU za sezonu 2024/25, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadičnu, tako i epidemijsku pojavu gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

Foto: Grad Novi Sad

Četvorovalentna vakcina u DZ Novi Sad

I u Dom zdravlja “Novi Sad” distribuirana je četvorovalentna vakcina protiv gripa, proizvođača “Abot biolodžikals"B. V. Građani mogu doći na imunizaciju od danas, u svim objektima. Potrebno je samo da se jave izabranom lekaru, koji će dati nalog za vakcinaciju, rekli su u DZ Novi Sad.

Kako kažu u DZ Novi Sad, sezonska vakcina protiv gripa se preporučuje svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistemauključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV. Osim toga, preporučena je svim osobama starijim od 65 godina života, svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene, svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, kao i zaposlenimu javnim službama.

Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju s izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacijabez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju s izabranim ginekologom.

Podsetimo, grupe građana koje ne ispunjavaju uslove za besplatnu vakcinaciju, vakcinu mogu da poruče i kupe u apotekama, i donesu u Dom zdravlja radi vakcinacije. Potrebno je samo poslušati savete apotekara i držati vakcinu u frižideru, sve do vakcinacije.

I. Radoičić

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar