ПЕТИ ШУМАДИЈСКИ ФЕСТИВАЛ РАКИЈЕ Врхунске дестилерије изложиће своје производе, а за дегустаторе спремна изненађења
Шумадијски фестивал ракије, пети по реду, биће одржан у суботу, 2. новембра, у Крагујевцу, у простору Exclusive event центер.
Међу излагачима су 34 дестилерије из целе Србије и региона, врхунски произвођачи свих врста воћних ракија и коњака, као и представници пратеће индустрије, производње буради, амбалаже, паковања и свега онога што прати производњу и продају производа, укупно око 50 излагача.
Интернационалну подршку традиционално пружа Винарија Тиквеш са својом лозовом ракијом, али ће се међу излагачима наћи и дестилерија из Републике Српске и Музеј ракије из Софије. Подршку конзумацији и правом доживљају укуса даће и излагачи хране, деликатесних производа од меса, теста и различитих врста сирева. Традиционални сарадници су и Туристичко-угоститељска школа „Тоза Драговић“ из Крагујевца и Факултет за туризам и хотелијерство из Врњачке бање. Организатори су Асоцијација произвођача ракије „Шумадијска ракија“ и Градска туристичка организација „Крагујевац“, уз подршку Града Крагујевца.
Манифестација ће бити отворена за посетиоце од 13 до 20 часова. Осим уживања у дегустацији премијум производа, посетиоци ће имати прилику да уживају у музичком програму, а едукативну димензију Фестивала употпуниће стручни садржаји. Биће представљена Риедл чаша за ракију, коју је у сарадњи са нашим стручњацима, технолозима и познаваоцима, произвео овај угледан светски бренд.
Још једна ексклузива Шумадијског фестивала ракије су вођене дегустације, током којих ће посетиоци, уз ракијске водиче, имати прилику да спознају воћне ракије из новог угла.
- Као што се посета музеју разликује од тога да ли вас кроз изложбену поставку води кустос, или сами разгледате експонате, тако ће заинтересовани посетиоци имати прилику да кроз правилну дегустацију осете сваку ноту, нијансу зрелости и оно што једну ракију чини посебном - најављују организатори.
Један од главних циљева манифестације је подизање нивоа ракијске културе и боља позиционираност дестилерија кроз промоцију, дистрибуцију и продају производа. Осим тога, ово је и једна од активности које доприносе развоју и промоцији јединственог туристичког производа "Шумадијска ракијска тура", који организатори развијају и пласирају на туристичко тржиште.
На фестивалу ће и ове године бити уручене награде за најбоље пласиране ракије на Шестом оцењивању квалитета воћних ракија, које је у организацији Асоцијације и уз подршку Центра за стрна жита и развој села и града Крагујевца одржано 23. октобра у Винско ракијском хабу.