ВЕЛИКА ПОТРАЖЊА ЗА ДОБРИМ ПЕЧЕЊЕМ
У ПЕЧЕЊАРАМА ТРЉАЈУ РУКЕ У СЕЗОНИ СЛАВА Прасетина 2.000, а јагњетина 2.700 динара по килограму
Дубоко смо загазили у сезону великих, спрскиох мрсних слава са богатим трпезама.
Сутра велики број грађана слави Аранђеловдан, а на трпези као неизостван специјалитет од давнина је печење. Стога, чачански печењари који су надалеко чувени и познати овох дана имају још више посла, јер потражња за обим српским деликатесом упркос трендовима који пропагирају вегетаријанску исхрану не јењава.
- Велика је потражња ове јесени за печењем, со бзиром да је већина слава била мрсна, ми се трудимо да испоштујемо наше муштерије, да одрадимо све квалитетно и на најбољи могући начин. Сутра је Аранђеловдан, који је један од већих слава и ми већ наше пећи овде не гасимо неких три до четири дана, што значи да је потражња за печењем добра”, рекао је за РИНУ Предраг Маринковић, власник печењаре из Парменца.
Он је рекао да се цена живе мере прасади креће до 400 динара, док су јагњад око 500 динара.
- Што се тиче печења, то је шаролико. Код мене је 2000 прасетина, док је 2700 јагњетина. Славци, односно људи који славе већином потражују прасетину, што је типично за наш крај, међутим, често се дешава кад се оде на славу сви биркамо више јагњетину”, рекао је Маринковић.
Дакле, мрсна славаска трпеза, посебно у чачанском крају не може се замислити без прасећег печења. Али, одмах уз печење ту су и сарме, пите и колачи. Оно што је најважније јесте да не претерујете са храном, нарочито не са масном, како не би угрозили здравље.