overcast clouds
11°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКВИ СУ НАМ ДРУМОВИ СПРАМ ЕВРОПСКИХ?

ОВО ЈЕ ЗЕМЉА НА ЧИЈИМ СЕ ПУТЕВИМА НАЈВИШЕ ГИНЕ У ЕВРОПИ Норвешка је убедљиво најбезбеднија за вожњу, Пољска највише напредовала ШОКИРАЋЕ ВАС ГДЕ ЈЕ СРБИЈА

29.09.2024. 22:53 23:02
Пише:
несрећа
Фото: Pixabay.com

Европски путеви нису свуда једнако безбедни.

Ново рангирање открива које државе имају највећу стопу смртних случајева на путевима. Ризичне дестинације укључују не само источну Европу, већ и неке популарне туристичке локације.

Нажалост, саобраћајне несреће су тужна реалност свакодневног живота. Иако се ситуација на европским путевима побољшала у протеклим годинама, и даље постоје места у којима треба да будете веома опрезни за воланом.

Швајцарски сајт Vignette Switzerland analizirao је податке из Европског савета за безбедност саобраћаја (ЕТСЦ) и објавио ранг листу 10 европских земаља које су имале највећу стопу смртних случајева на путевима 2023. године.

несрећа
Фото: Pixabay.com

Првих 10 земаља са највећом стопом смртности на путевима

Подаци су приказани у броју умрлих на милион становника и упоређују се са просеком Европске уније од 45,5 смртних случајева на милион становника.

Бугарска се налази на врху листе, која са 81,6 умрлих на милион становника значајно премашује европски просек за 79%.

Друго место заузима Румунија, где стопа смртности достиже 81,1 на милион становника, што је за 78% више од просека ЕУ.

несрећа
Фото: Pixabay.com

Србија на трећем месту

Србија се налази на трећем месту, са стопом смртоности од 75,7 на милион становника, што је 66 посто више од просека ЕУ.

Летонија, са 75,4 и Хрватска са 71,2 смрти на милион становника налазе се на четвртом, односно петом месту.

Португал се налази се шестом месту са 60,2 смрти на милион становника, а прати је Грчка са 59,6 смрти.

Литванија се налази на осмом месту са 56 смрти на милион становника, а прати је Италија са 52,4 смрти. Пољска је на 10. месту са 51,5 смрти на милион становника.

Релативно високо на табели опасних земаља за вожњу заузеле су и Чешка и Словачка, иако нису ушле у првих 10. Словачка је заузела 12. место на табели са стопом од 54 умрлих на милион становника, Чешка је завршила на 14. месту са 50 умрлих на милион становника. Аустрија је заузела 15. место одмах иза Чешке са сличним бројкама, док је Немачка рангирана на 24. месту са стопом смртности нижом од просека ЕУ.

несрећа
Фото: Pixabay.com

Норвешка - најбезбеднија земља

Најбезбеднија земља остаје Норвешка, која се налази на супротном крају листе са само 20 смртних случајева на милион становника, што је чини најбезбеднијом земљом за вожњу у Европи.

Иако већина европских земаља покушава да побољша безбедност на путевима, ниједна од њих још није успела да испуни циљ смањења броја погинулих на путевима за 50 одсто у односу на 2013. годину.

Најближа овом циљу била је Пољска са смањењем од 44 одсто, док су неке земље чак забележиле и повећање у односу на 2013. годину.

Дакле, иако се ситуација на путевима неких земаља постепено поправља, многе земље се и даље суочавају са високом стопом смртних случајева у саобраћају.

Ови подаци су важан подсетник да је и на одмору у популарним туристичким дестинацијама потребно бити посебно опрезан за воланом. Безбедност на путевима остаје актуелни изазов који треба да се реши не само на нивоу појединачних држава, већ и на међународном нивоу.

Извор:
Telegraf.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) ЦРНИ ДИМ КОД ДОБАНОВАЦА, КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ Жесток судар два аутомобила која су великом брзином јурила аутопутем

(ВИДЕО) ЦРНИ ДИМ КОД ДОБАНОВАЦА, КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ Жесток судар два аутомобила која су великом брзином јурила аутопутем

29.09.2024. 21:52 22:09
(ФОТО) ФИЛМСКА ПОТЕРА АУТОМОБИЛИМА У НОВОМ САДУ Бежао од пет полицијских патрола, па слетео са надвожњака
несрећа

(ФОТО) ФИЛМСКА ПОТЕРА АУТОМОБИЛИМА У НОВОМ САДУ Бежао од пет полицијских патрола, па слетео са надвожњака

29.09.2024. 15:47 15:58
СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОД БРАНКОВИНЕ; ПОГИНУЛЕ ДВЕ ВАЉЕВКЕ још троје тешко повређено

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОД БРАНКОВИНЕ; ПОГИНУЛЕ ДВЕ ВАЉЕВКЕ још троје тешко повређено

29.09.2024. 12:00 12:02