clear sky
22°C
15.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0164
usd
107.4333
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЕЈКЕРС МРЕЖА СЕ ШИРИ КРОЗ СРБИЈУ - 25 лабова у нашој земљи

15.10.2024. 14:24 14:48
Пише:
Mejkers lab Žitorađa - foto Milos D. Zivojinovic (3).jpg
Фото: Mejkers lab Žitorađa - foto Milos D. Zivojinovic

Отворено 11 нових центара за иновације у средњим школама, а трећина школа изразила жељу да њима унапреди свој рад на новом конкурсу Групе за образовање

Са 11 нових Мејкерс лабова у средњим школама широм Србије, Група за образовање наставља изградњу система подршке образовању кроз удруживање са привредом, модернизацију наставног процеса и увођење савремених технологија, знања и вештина. Просторе за учење кроз искуство и иновације добили и Пирот, Шабац, Крагујевац, Бајина Башта, Горњи Милановац, Краљево, Бач, Свилајнац, Житорађа, Вршац и Нови Сад. Сусрет свих школа ускоро на Мејкерс конференцији у Врњачкој Бањи.

Од ове јесени, чак 25 школа у Србији има свој Мејкерс лаб - учионицу будућности, за иновативне наставне активности, које развијају вештине и знања неопходне за 21. век и наставу подржану технологијом. Од 11 средњих школа које су у септембру и октобру приступиле Мејкерс лаб мрежи, три су техничке школе (Техничка школа Пирот, Техничка школа Шабац и Прва техничка школа Крагујевац), две су гимназије (Гимназија "Јосиф Панчић", Бајина Башта и Гимназија "Таковски устанак", Горњи Милановац), једна медицинска школа (Медицинска школа "7. април",  Нови Сад), а по први пут од ове школске године, Мејкерс лаб су добиле и пољопривредне школе и то:  Пољопривредно-хемијска школа “Др Ђорђе Радић” Краљево, Пољопривредна школа Бач, Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика Свилајнац, Средња школа Житорађа и Пољопривредна школа Вршац.

Mejkers lab Bač - foto Ervin Kovač
Фото: Mejkers lab Bač - foto Ervin Kovač

Сусрет свих школа из Мејкерс мреже планиран је већ ове недеље на годишњој Мејкерс конференцији у Врњачкој Бањи, 15. и 16. октобра, у циљу умрежавања, размене искустава, упознавања са програмима Групе за образовање, коју чине Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији, Центар за промоцију науке и Иницијатива Дигитална Србија, и партнера из привреде, науке и других области. Специјални гост конференције је експерт за СТЕМ образовање из САД, Брус Боен (Bruce Boehne), који долази захваљујући подршци Амбасаде САД у Србији и овом приликом ће пренети своје вишедеценијско искуство о једном о најнапреднијих приступа образовању који младе припрема за послове будућности.

Otvaranje Mejkers laba u Gornjem Milanovcu - foto Miloš D. Živojinović
Фото: Otvaranje Mejkers laba u Gornjem Milanovcu - foto Miloš D. Živojinović

Цео подухват, изградње мреже Мејкерс лабова, резултат је јединственог удруживања образовног, непрофитног сектора и привреде - од физичке изградње до развоја програма. Мрежа подршке се сваке године шири, јача и тако омогућава да се оснажи све више школа, стотине наставника и хиљаде младих у борби за успех у економији 21. века и напредак нашег друштва у целини. Велику подршку током целе године пружају и медијске  агенције и медији, који својих радом стављају у фокус школе, ученике и њихова постигнућа, као и наставнике - хероје нашег друштва који имају кључну улогу у обликовању нових генерација.

Кроз рад у Мејкерс лабовима, њихове програме и менторство стручњака из различитих индустрија, млади откривају своја интересовања и потенцијале, стављајући их у контекст будућег занимања и потреба привреде. Ово не би било могуће без подршке компанија, па је иницијатива Мејкерс лабова окупила значајан број националних партнера - за почетак компанија које пружају подршку приликом изградње и опремања лабова. Компаније Хенкел, Tarkett, Roma Company, Bosch Србија, Гигатрон и Епсон кроз донирање материјала, експертизе и савремене опреме, омогућавају све већем броју младих да у својим местима и школама развијају вештине неопходне за занимања 21. века, чиме додатно оснажују образовни систем Србије. Док компаније попут НЛБ Комерцијалне банке својом подршком омогућавају да се развију посебни програми који младе уводе у неке од области за одрживу будућност, попут паметне пољопривреде.

Подршка паметној пољопривреди и одрживој будућности кроз подршку образовању

Као део Мејкерс лаб иницијативе, а уз подршку НЛБ Комерцијалне Банке, покренут је и посебан програм паметне пољопривреде, фокусиран на оспособљавање младих стручњака за рад у пољопривреди уз примену савремених технологија. Пољопривредне школе у Бачу, Свилајнцу, Житорађи, Вршцу и Краљеву добиле су своје Мејкерс лабове који ће омогућити ученицима да стичу знања и вештине из области паметне пољопривреде, укључујући употребу дронова, ИоТ сензора, вештачке интелигенције и дигиталних алата. Ове технологије нису само иновација, већ нужност за будућност, а у светлу растућих потреба за храном, ресурсима и еколошком одрживошћу, њихово савладавање у оквиру средњошколске наставе чини се кључни корак ка сигурнијој и ефикаснијој пољопривреди и одрживијој будућности за све. Како би се овој важној грани наше и глобалне привреде пришло са свих аспеката програм обухвата и изградњу паметних башти и у три техничке школе и три гимназије у земљи које већ имају своје Мејкерс лабове.

Mejkers lab Novi Sad - foto Ervin Kovac
Фото: Mejkers lab Novi Sad - foto Ervin Kovac

Мејкерс конференција место сусрета свих школа из мреже: нова искуства и прилике за  заједничко јачање

Другу годину за редом, Група за образовање организује Мејкерс конференцију, која ће окупити представнике свих 25 Мејкерс школа из целе земље. Током два дана конференције, учесници ће имати прилику не само да се међусобно повежу и размене примере добрих пракси из сопствених Мејкерс лабова, већ и да се упознају са новим програмима и активностима које оснажују рад наставника и ученика током целе школске године.

Мејкерс конференција означава и почетак посебног циклуса подршке Амбасаде САД у Србији образовању у нашој земљи у сарадњи са Нордеус фондацијом кроз врхунске стручњаке из САД који ће своје знање делити са наставницима, ученицима, стручњацима и јавношћу наше земље. На конференцији, пленарно предавање за наставнике на тему “СТЕМ у пракси” одржаће Bruce Boehne, реномирани стручњак из области СТЕМ образовања.  За разлику од САД, где је СТЕМ методологија, као мултидисциплинаран приступ учењу базиран на пројектној настави, широко распрострањен, у Србији настава ове групе предмета (наука, технологија, инжењерство, математика) се већином одвија према традиционалном приступу, чиме често изостаје контекстуализација наставе и повезивање знања, као и развој начина размишљања оријентисаног решавању постојећих изазова, због чега је управо СТЕМ настава основа рада свих Мејкерс лабова. Поред самог предавања на конференцији, Брус ће у Мејкерс лабовима у Гимназији Врњачка Бања, Првој београдској гимназији и Првој крагујевачкој гимназији одржати практичне радионице за наставнике и ђаке тих школа, док ће у Америчком кутку у Крагујевцу бити организована и јавна радионица за основце.  Као једини Scientih амбасадор у САД, Брус ће се приликом своје посете срести и са заједницом Scientih амбасадора у Србији, која броји више од 40 чланова и представља једну од већих заједница наставника СТЕАМ предмета Европе.

Otvaranje Mejkers laba u Kraljevu - foto Milos D. Zivojinovic
Фото: Otvaranje Mejkers laba u Kraljevu - foto Milos D. Zivojinovic

Велики одзив школа на конкурс за Мејкерс лабове - трећина средњих школа у Србији изразила интересовање да се придружи Мејкерс мрежи

Мрежа Мејкерс лабова наставиће да расте и у наредним годинама. На недавно затворени конкурс за пријаву школа за отварање Мејкерс лабова пријавило се готово 100 средњих школа из 57 градова широм целе Србије. Овај велики одзив показује потребу и велику жељу за модернизацијом образовања и интересовање школа за увођење нових технологија у наставу. На конкурс су своје пријаве послале школе различитих профила, од пољопривредних и техничких до гимназија и медицинских школа, што додатно показује колико је Мејкерс мрежа постала важан део образовања у Србији. Ускоро ће бити објављен и списак одабраних школа за наредну школску годину које ће на овај начин унапредити и модернизовати свој рад.
 

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар