broken clouds
19°C
14.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕДНИМ ЈАВЉАЊЕМ У ИНБОКС МОЖЕТЕ КУПИТИ ВОЗАЧКУ ЗА 1.400 ЕВРА Продаја лажних возачки планула на друштвеним мрежама

14.10.2024. 11:52 13:02
Пише:
аутомобил
Фото: pixabay/ilustracija

Упознати смо да такви профили постоје. Неки су упирали прстом у ауто-школе, али оне то не могу да изведу јер воде електронске евиденције у реалном времену, каже Младен Рашета, генерални секретар Привредне коморе ауто-школа Србије

Не поседујеш возачку дозволу? Одузета ти је возачка? Немаш времена за полагање? Јави се у инбокс, возачка ти буде готова за седам дана!, Могу ти завршити возачку за седам дана без полагања, легално и заведено!, Куповина возачке дозволе Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, информације у ДМ, Добијате 100% аутентичну возачку дозволу без ризика!...

Ово су само неке од понуда које се могу наћи на Тиктоку и Инстаграму, а како сазнајемо, цена те лажне дозволе иде до 1.400 евра!

Покушали смо и ми да ступимо у контакт са некима од њих, да из прве руке проверимо како све функционише и да питамо да ли су и мало свесни огромне опасности по живот људи оваквим својим деловањем, али нисмо добили никакав одговор.

- Генерално, проблем у нашем друштву јесте то што постоји став да може да вози свако и да је обука само нека формалност коју треба испунити, а кад год може да се прескочи, добро је да се прескочи - навео је за Курир директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић, додајући да свако од нас зна колико може бити опасно уколико возилом управља неко ко није прошао обуку у ауто-школи.

Петар Рашета, дипломирани инжењер саобраћаја у пензији, истакао је за Курир да је свако ко необучен уђе у саобраћај потенцијална опасност на путу.

- Уколико је возач необучен, он може да изазове саобраћајну незгоду и нечију смрт. Обука кроз коју пролазе полазници ауто-школа веома је важна, као што је важна у сваком занимању.

Генерални секретар Привредне коморе ауто-школа Србије Младен Рашета наглашава да ово може бити изузетно опасно не само за те возаче већ и за друге учеснике у саобраћају.

- То у ауто-школи не може да се заврши, ми смо упознати са чињеницом да ти профили постоје. Неки су упирали прстом у ауто-школе, али у ауто-школама нема начина да се то изведе јер оне воде електронске евиденције у реалном времену, али је могуће тамо где се евентуално још увек воде папирне евиденције - навео је он.

Рекао је да има сазнања да су поједини кандидати одлазили из школа јер су "нашли где ће да купе возачке дозволе", али сазнања о цени нема.

аутомобил
Фото: pixabay/ilustracija

Продавали пасоше и личне карте

Курир је раније писао и о фалсификаторима који су преко Тиктока продавали лажна документа земаља чланица ЕУ - пасоше, личне карте и визе, и то од 1.000 до 2.300 евра. У њихову "савршеност" уверавали су тако што су под УВ светлошћу показивали знаке који су на оригиналу само тадо уочљиви. Милан Вујанић, стручњак за безбедност саобраћаја, апеловао је тада да нико не купује лажне исправе:

- Полиција у било којој земљи лако може да утврди исправност документа. Када полицајац заустави особу и тражи, на пример, возачку дозволу, саобраћајну или било који други лични документ, он лако у провери по матичном броју добија све податке о особи, документу, року важења...

Мирослав Мацура, директор Саобраћајне школе у Земуну, рекао је у кратком разговору за Курир да се њихова школа не бави продајом дозвола, те да вози и да се чујемо од понедељка.

Упитали смо и у МУП да ли су упознати са продајом фалсификованих возачких дозвола на друштвеним мрежама, проследили смо и принтскринове појединих профила, али до закључења броја нисмо добили одговор.

kurir.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
БАХАТИ И ДРОГИРАНИ ВОЗАЧИ ПРИВЕДЕНИ НА ТРЕЖЊЕЊЕ Једном је и истекла возачка дозвола

БАХАТИ И ДРОГИРАНИ ВОЗАЧИ ПРИВЕДЕНИ НА ТРЕЖЊЕЊЕ Једном је и истекла возачка дозвола

31.07.2024. 13:28 13:39
ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ АКТИВНОСТИ О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У ЖАБЉУ Циљ је смањити број несрећа и САЧУВАТИ ЖИВОТЕ; Ученици се опробали на МОНТАЖНОМ САОБРАЋАЈНОМ ПОЛИГОНУ
Жабаљ

ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ АКТИВНОСТИ О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У ЖАБЉУ Циљ је смањити број несрећа и САЧУВАТИ ЖИВОТЕ; Ученици се опробали на МОНТАЖНОМ САОБРАЋАЈНОМ ПОЛИГОНУ

14.10.2024. 07:52 08:02
ПОЛИЦИЈА ОД СУТРА СТАЈЕ УЗ РАДАРЕ Возачи, ногу са гаса, КОНТРОЛИШЕ СЕ БРЗИНА, БИЋЕ КАЗНИ

ПОЛИЦИЈА ОД СУТРА СТАЈЕ УЗ РАДАРЕ Возачи, ногу са гаса, КОНТРОЛИШЕ СЕ БРЗИНА, БИЋЕ КАЗНИ

04.08.2024. 09:29 09:32
ВОЗАЧИ ВЕЛИКИ ОПРЕЗ! Појачана контрола саобраћаја; Ово је циљ међународне акције

ВОЗАЧИ ВЕЛИКИ ОПРЕЗ! Појачана контрола саобраћаја; Ово је циљ међународне акције

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова ће од данас па до 23. јуна спроводити међународну акцију усмерену на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци.
17.06.2024. 09:56 10:05