clear sky
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) НЕШТО СЕ ЧУДНО ДЕШАВА У АТМОСФЕРИ, МЕТЕОРОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ Ураган „Кирк" враћа се после 43 године и доноси нам много снега и најхладнију зиму у протеклих 10 година!

05.10.2024. 10:17 10:50
Пише:
снег
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Након екстремно високих температура и низа од 14 месеци са температурним рекордима, пре око месец дана у атмосфери је дошло до промене циркулације што је био први сигнал да зима пред нама може бити почетак повратак јачих зима са снежним падавинама на које готово да смо и заборавили.

Поларни вртлог је сада слаб у стратосфери изнад Северног пола, шта то значи

Иван Ристић, метеоролог, у сарадњи са проф. др Александром Ваљеревићем, у орјентантационој дугорочној прогнози за зиму 2024/2025. најавио је хладне, мразне дане и вишедневни снежни покривач, и за “Блиц” каже да је евидентна промена атмосферске циркулације на планети Земљи, и да о овој појави исте закључке има “Severe Weather”.

прогноза
Фото: Facebook/ Ivan Ristić / screenshot

У његовој објави у којој цитира објашњења за поларни вртлог и најновија дешавања у атмосфери се наводи да “са јаким аномалијама притиска око северне хемисфере, тренутно може да се осмотри необично слаб поларни вртлог у стратосфери изнад Северног пола”.

- Ово има импликације на будући развој времена и такође је повезано са начином на који ће се временски обрасци развити у Сједињеним Државама и Канади овог месеца, а потенцијално чак и у зиму 2024/2025. Већ смо разговарали о слабијем поларном вртлогу за септембар. Али, од тада, поларни вртлог није много ојачао и тренутно је означен као најслабији почетком октобра у последњих 40 година – наводи се на сајту “Severe Weather”.

Да ли се понавља сценарио из сезоне 1981/1982

Ристић и светски познати стручњаци поручују да поларни вртлог обично игра главну улогу током зимске сезоне, али ова година почиње неуобичајено слабо, што може имати важне импликације за предстојећу зимску сезону, као што се већ дешавало у прошлости, током зимске сезоне 1981/1982. године.

klima
Фото: Facebook/ Ivan Ristić / screenshot

“Може се видети да ће тренутно, а најмање у наредне две недеље, стратосферски поларни вртлог бити много слабији него иначе. У наредним данима приближиће се рекордно слабој тачки за ово доба године за протеклих 66 година. Ово сигнализира да нешто није у реду и у нижим, а посебно у вишим деловима атмосфере. Ови ефекти се обично могу пренети на ниже нивое, са извесним закашњењем, мењајући временске обрасце”, преноси Ристић.

Повратак урагана "Кирк"

Према његовим речима, интересантно је што се 1. октобра 1981. на мапи види ураган “Кирк” који иде према Европи и што се он враћа после 43 године.

клима
Фото: Foto: Facebook/ Ivan Ristić / screenshot

- На мапи са аномалијама температуре, коју је објавио “Севере Wеатхер” за зиму 1981/1982. године, се види да је арктички фронт био баш изнад Балкана и да нам стиже још једна хладна зима са пуно снежних епизода – каже Ристић.

Продори хладног арктичког ваздуха

Ристић и проф. др Ваљаревић су објаснили за “Блиц” да је истовремено са променом циркулације у атмосфери са метео мапа нестао исландски циклон који је у спрези са афричким антициклоном, који је владао 14 месеци доносећи рекордне температуре због чега је Балкан био најтоплији регион на планети.

Та промена циркулације довела је до продора хладног артичког ваздуха у срце Европе, а осим јаког захлађења и снега на планинама, услед огромне количине падавина дошло је до поплава на скоро свим рекама које имају изворишта на Карпатима и Алпима. У Србији ипак није било већих проблема јер смо се налазили у центру јаког циклона названог „Борис“, и релативно смо удаљени од ових планинских масива.

зима
Фото: архива Дневника

После девет година 15 дана снега у Београду и задржавање снежног покривача у јануару и фебруару

Видео је да је у последњих девет година дошло до појављивања циркулације која му се није појављивала на претходним сателитским снимцима.

- То је скандинавска циркулација и нисам прошли пут запазио продор арктичке циркулације (АО), а она ми је дала интуицију да ће ова зима бити хладнија него претходних девет. Са колегама из Индије закључио сам да се та циркулација, код њих је то антарктичка (АН), слична арктичкој циркулацији (АО), није појављивала последњих девет година. Са појавом те циркулације, користећи свој модел, видео сам корелације са две звездице које очигледно показују када се уради тест анализе да ће та појава да се манифестује на ову зиму, и онда сам уз нумерику израчунао да ћемо после девет година у Београду имати 15 дана са снегом и задржавање снежног покривача нарочито после 10. јануара и средином фебруара – каже проф. др Ваљаревић.

Зима 2024/2025. као зима 2013. године

Оцењује да зима неће бити као што је била 60-тим и 70-тих година, али, личиће на зиму из 2013. године.

zima
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

- Биће хладније него што је било последњих девет година. Занимљиво је да ћемо средином октобра имати Михољско лето, чак и у новембру ћемо имати три до четири дана са натпросечним температурама, али то ће бити много краће него прошле зиме по нашем моделу – каже проф. др Ваљаревић.

Извор:
Blic.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
БАЛКАН НА УДАРУ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА Суша и поплаве уништавају пољопривреду, како се заштити (ФОТО)
suša

БАЛКАН НА УДАРУ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА Суша и поплаве уништавају пољопривреду, како се заштити (ФОТО)

30.09.2024. 14:33 15:02
ИДЕ НАМ МИХОЉСКО ЛЕТО, А ПОСЛЕ ЊЕГА НАЈХЛАДНИЈА ЗИМА У ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА Температуре ће ићи и испод -10
Zima

ИДЕ НАМ МИХОЉСКО ЛЕТО, А ПОСЛЕ ЊЕГА НАЈХЛАДНИЈА ЗИМА У ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА Температуре ће ићи и испод -10

30.09.2024. 10:40 11:43