clear sky
6°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Да ли ће Нова година бити с белим покривачем?

(ФОТО) Лето је оборило све рекорде, а ево каква ће бити зима ПРВИ СНЕГ ВЕЋ У НОВЕМБРУ Најгоре ће бити у ЈАНУАРУ, а ево шта нам ДОНОСИ ПОЛАРНИ ФРОНТ

21.10.2024. 20:38 20:44
Пише:
Фото: Дневник/В. Фифа

Лето за нама оборило је све рекорде, а многи се пиутају да ли ће и зима наставити у истом ритму, односно да ли ће је обележити рекордно ниске температуре.

Изгледе за зиму 2024/25 за Еспресо открива Иван Ристић који је заједно са проф. др Александром Ваљаревићем направио дугорочну орјентациону прогнозу са детаљним мапама о броју снежних дана.
Према поменутој прогнози, ове године биће знатно више снежних падавина него претходних година, а прве пахуље стижи знатно раније него што многи очекују.

Моравички округ се са 30 снежних дана налази на врсху листе, затим следе Јабланички и Пећки округ са 28 дана, Пчињски и Златиборски са 27, Нишавски, Пиротски и Топлички са 26, онда Рашки и Зајечарски са 25, Борски, Моравички, Расински и Поморавски са 24, потом Браничевски и Северно-банатски са 19, Северно-бачки, Средње-банатск и Мачвански са 18, Београд и на крају Западно-бачки, Јужно-бачки, Колубарски, Подунавски и Сремски са 17 снежних дана.

Ево и колико ће бити снежних дана на планинама, тачније на скијашким центрима:

Гоч – 30+
Стара планина – 30-40
Златибор – 35+
Голија – 35+
Копаоник – 45+
Интересовало нас је када ће нас обрадовати први снежни покривач, а ево шта кажу стручњаци:

Фото: Ђ. Радивојевић

Права зима у јануару и фебруару

Ваљаревић и Ристић поручују да ће „јануар и фебруар према садашњој прогнози бити прави зимски, повремено ће падати углавном снег, највиша дневна температура кретаће се од 0 до 5 степени, минимална температура у појединим данима и до -10 степени".

Крај зиме и отопљење стижу нам крајем фебруара и почетком марта. Ова зима би могла да буде најхладнија у последњих 10 година, закључују за крај.

Према нашој оријентационој дугорочној прогнози, прве снежне падавине ће бити у другој половини новембра, највероватније крајем тог месеца поготово јужније од Београда, али и у Београду. У децембру ће бити две – три снежне епизоде, док ће највише снега бити у јануару и фебруару. Карактеристика ове зиме је да ће доминирати Азорски и Сибирски антицклони, али и Медитерански циклон. Он доноси то да када дође хладан ваздух изнад нас буде доста снега. Дакле, хладан ваздух са севера и североистока Европе и влажни медитерански ваздух образују поларни фронт са снегом. Поларни, понекад и артички фронт, ће повремено таласати изнад Србије, наводи Иван Ристић.

Већа количина падавина

Најхладније са највише снежних падавина биће у другој половини зиме. Поларни и артички фронт ће ове сезоне бити баш изнад наше земље и то ће условити већу количину падавина. Хладан ваздух са севера и североистока Европе ће бити код нас, а на југу ће бити Средоземни циклон који ће усмеравати влажан ваздух са југа и због тога ће бити пуно снежних падавина. Ова зима ће нас највише подсетити на зиму 1981. године, а ово што се тренутно дешава и хладна кошава која нам стиже за неколико дана су карактеристика јесени 70-80-тих година. Тада је исто у октобру долазило до продора хладне ваздуха из Влашке низије који ће кренути према са кошавом, каже Ристић.
Он подсећа да ће на време од октобра до краја фебруара утицати спрега Азорског и Сибирског антициклона.
У другој половини октобра и првој половини новембра улазимо у хладнији период. Јутарње температуре ће бити од 5 до 10 степени, а максималне између 10 и 15 степени. Појединим данима биће магловито, поготово у котлинама и речним долинама, где се магла може задржати већи део преподнева. Очекује се да у појединим данима буде и кише, а на планаинама по нека пахуља", каже метеоролог.

Фото: Дневник/В. Фифа

У другој половини новембра са јачим продором хладног артичког ваздуха биће и пуно падавина, углавном кише, на планинама снега. Снег се крајем новембра очекује и у нижим пределима јужније од Саве и Дунава. Најниже температуре крајем новембра биће од -2 до 5 степени, а максималне од 3 до 8 степени.

У децембру ће променљиво време све више личити на право зимско. Почетком и средином месеца очекујемо два краћа отопљења са максимумима око 10 степени, као увод у долазак хладног фронта који ће донети снег у већем делу земље и пад температуре на око 0 степени. Крајем месеца ће доћи до стварања и снежног покривача тако да је велика шанса да дочекамо после ко зна колико година Нову годину у правом зимском амбијенту са снежним покривачем, наводи Ристић.


 

Извор:
Еспресо
Аутор:
Пошаљите коментар
Следи вртоглав пад температуре! У СРБИЈУ ЈЕ СТИГАО ЛЕДЕНИ ФЕНОМЕН Ево који делови земље ће бити на удару! Спремите чизме, СНЕГ само што није

Кошава ће најјаче ударити у суботу

sneg

Следи вртоглав пад температуре! У СРБИЈУ ЈЕ СТИГАО ЛЕДЕНИ ФЕНОМЕН Ево који делови земље ће бити на удару! Спремите чизме, СНЕГ само што није

17.10.2024. 22:31 22:43