С КОЛЕНА НА КОЛЕНО
(ФОТО) ИСПРЕД ОВЕ ПЕКАРЕ ВЕЛИКИ РЕДОВИ Сви чекају на питаљке! А Салко из Пријепоља их прави по рецепту свог деда Меха ИЗ ПЕЋНИЦЕ ДНЕВНО ИЗАЂЕ 40.000 КОМАДА
Општина на Лиму, на самој граници Србије и Црне Горе одавно је позната по свом гастрономском богатству, па због укусних специјалитета у Пријепоље свраћају многи пролазници, не само локално становништво.
Једна од оних радњи за које зна читав град јесте Мехова пекара и њихове чувене питаљке које се традиционално спремају током Рамазанског поста. Колико су оне укусне и популарне најбоље сведоче дугачки редови који се скоро сваки дан праве испред њених врата.
- Посебна је гужва током Рамазанског поста, не можемо направити колико се тражи. Питаљке су дефинитивно симбол наше радње, воле их и стари и млади и то нам је посебно драго. Оно што у шали кажу за наше питаљке јесте да су добре и кад су вруће и када су хладне, каже за РИНУ власник пекаре Салко Бајрамовић.
Салко је пекарски занат наследио од свог деда Меха, а потом и од оца. Ова традиција у њиховој породици се преноси са колена на колено годинама, а Салко је имао само десет година када је почео да прави прве мајсторије од теста. Прошло је од тада више од три деценије.
Мехове питаљке посебне су по укусу, али и по мирису. Управо тај мирс многима је прво сећање када помисле на Пријепоље. Њихов састав је једноставан, али ипак нешто лежи и у малим тајнама великих мајстора.
- Брашно, вода, со, квасац и источњачки зачин су састојци који питаљкама дају посебан укус, али и мирис по ком су познате. Печење у турској пећи за коју се користе само храстова дрва траје само пар минута, али на 400 до 500 степени. За месец дана, колико траје рамазански пост, из пећи изађе и до 40.000 питаљки. Ово радимо традиционално, сваког Рамазана, све је исто као што се радило пре 50 или 100 година. Важно је да све буде у добром расположењу и љубави“, додаје Салко.
Ова прича о питаљкама током Рамазанског поста има и своју хуману страну. Наиме, захваљујући донацијама велики број питаљки дели се бесплатно и то данима.
- Углавном су то донације наших пријатеља који живе у иностранству. Има их у Америци, Немачкој, Аустралији. Љубав и дух заједништва који се шире на овај начин, заиста су неописиви речима, поручује Салко.
Баш ово данас и сутра нам је донација једног пријатеља који живи у Њу Џерзију.Донатори су углавном наши људи који живе у иностранству, од Норвешке, Немачке, Аустралије, са свих страна имамо донације.
Пекар Салко традиционалне питаљке припрема већ 35 година, а имао је само десетак година када је почео да учи занат од свог деде Маха, а касније и оца. Њихово умеће, припрему питаљки подигло је на ниво комшијског дружења и разговора док се чека да вруће питаљке буду извађене из старе турске пећи.