light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СПРЕМИТЕ СКИЈЕ

У ЕВРОПУ „СТИГАО“ КРАЈ НОВЕМБРА Погледајте драстичан ПРОДОР ПОЛАРНОГ ВАЗДУХА према Србији! Лето календарски још није готово, али ЦИКЛОН има друге планове (ВИДЕО)

13.09.2024. 23:12 23:26
Пише:
sneg
Извор: Ilustracija/Printscreen/Facebook

Снажан циклон са хладнин фронтом повукао је поларну ваздушну масу далеко са севера и то из поларних предела све преко северне и западне Европе, области Алпа и централне Европе до нашег подручја.


Циклон је региону донео јаке олује са грмљавином и врло обилне падавине, чак је услед драстичног захлађења на планинама Словеније и Босне пао и снег.
 

Знатно обилнији снег пада у Алпима, где се очекује да падне и више од једног метра, а снежна граница спустила се на свега 1000 метара. У Алпима на западу и југу Аустрије очекује се да током викенда падне и до два метра новог снега.
 

Снег је већ потпуно паралисао више пределе Алпа.
 

Најобилније количине снега очекују се на западу и југу Аустрије.
У области Алпа очекују се веома обилне падавине.
 

Широм централне Европе наредних дана пало би и више од 100 литара кише по квадратном метру, уз опасност од урбаних поплава и бујица. Очекује се и нагли раст водостаја река.
 

Циклон ће највише невоља донети Аустрији, Чешкој, Словачкој и Пољској. У овим пределима најобилније падавине и највећа опасност од поплава очекује се на истоку и североистоку Аустрије, на истоку и југоистоку Чешке, на западу Словачке, на северозаапду Мађарске и на југу и југозападу Немачке.
 

У овим пределима наредних дана очекује се да падне и више од 200 литара кише по квадратном метру, локално и до невероватних 400 литара, што су падавине које понегде у просеку падну и за пола године.
 

Обилне падавине и невеме неће заобићи ни Беч, град у коме живи више стотина хиљада Срба. У овом граду већ два дана не престаје да пада киша, а температура је као усред новембра, свега 8 степени. У планинама ка западу веје и снег.
 

Обилне падавине биће праћене и олујним ветровима.

Огроман проблем је што ће најобилније падавине пасти у сливу Дунава, где се очекује и највећа опасност од поплава.
 

За викенд ће циклон „одувати“ лето
 

Током викенда и почетком следеће седмице време у Србији ће бити као усред јесени, уз температуре и за 10 степени ниже од просека за ово доба године.
Србија ће током викенда бити под утицајем снажног циклона, који ће се својим центром премештати преко Панонске низије.
Он ће донети врло обилне падавине.
Широм земље од данас до почетка наредне седмице очекује се да падне од 20 до 40 литара кише по квадратном метру, понедге и од 40 до 80, локално и више. Максимална температура биће у суботу од 12 на северозападу до 20 степени на југоистоку земље, у Београду до 15 степени, а у недељу од 11 до 17 степени, у Београду до 12.

На највишим планинама очекује се и снег.
Циклон ће у у ноћи ка недељи донети Војводини и јак, на ударе и олујни северозападни ветар.
Постепени пораст температура очекује се од средине следеће седмице, уз топлије време.

Када је реч о Србији, ниво Дунава након дуготрајне суше и врелог лета је испод просека. Ипак, врло обилне падавине наредних дана условиће да Дунав у горњем току кроз Србију нарасте за метар до два, али он ће и даље имати вредности испод просечног водостаја.
 

Дакле, добра вест је да је Дунав за сада спреман да прихвати огромне количине воде из централне Европе, али ће раст наставити током следеће седмице, због чега је редовно потребно пратити информације државних и надлежних служби.
 

Подсећамо, Србију је данас захватило погоршање времена, а хладни фронт и циклон током викенда донеће и Србији обилне падавине и време као усред јесени. 
 

Ипак, количине падавина неће бити ни приближним оним у централној Европи, али ће оне бити довољне обилне, па такође треба редовно пратити надлежне институције и понашати се у складу са временом и њиховим препорукама.
 

У појединим деловима Србије наредних дана очекује се више кише него што у просеку падне током целог септембра.

 

 

Извор:
Телеграф
Аутор:
Пошаљите коментар
КОМШИЈАМА ПРЕТИ ПОТОП Огласио се градоначелник Будимпеште и издао УПОЗОРЕЊЕ Ево када се очекује МАКСИМАЛНИ НИВО Дунава

Делови града затворени за саобраћај

КОМШИЈАМА ПРЕТИ ПОТОП Огласио се градоначелник Будимпеште и издао УПОЗОРЕЊЕ Ево када се очекује МАКСИМАЛНИ НИВО Дунава

13.09.2024. 20:48 20:51