ДАНАС ЈЕ АРАНЂЕЛОВДАН, ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ СРПСКИХ СЛАВА Ево зашто је важно спремити СЛАВСКО ЖИТО
Српска православна црква данас ће прославити Сабор Светог Архангела Михаила, који ми зовемо Аранђеловдан.
Архангел Михаило представљен је како у својој десној руци држи копље којим потире Луцифера, а у левој палмову гранчицу, а сматра се чуварем вере православне и борцем против јереси.
Анђели су духовна, бестелесна бића, који извршавају Божју промисао, има их много и према хијерархији подељени су у девет рангова или чинова.
Највиши међу анђелима су седморица арханђела, међу којима је Михаило, који има још и титулу архистратига, по којем је овај празник добио име.
У строгој анђеоској хијерархији, где влада савршена једнодушност у послушности нижих чинова вишим, за војводу је изабран архангел Михаило, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.
Увек се јављао на местима на којима се јављала и Богородица, тако да представља небеску силу и заштиту на земљи.
Зашто жито
Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе Светог Михаила да се, пошто га сматрају живим светитељем, не спрема жито, што је неоправдано и нетачно.
Неопходно је припремити жито за славу, јер се жито припрема за душе предака, а не за душу свеца, који је пред Богом жив.
Аранђеловдан је једна од најчешче српских слава, а да ли ће трпеза бити посна или мрсна, зависи од тога на који дан пада.
Уколико пада у среду или петак, онда се спрема посна трпеза.
Сабор Светог Архангела Михаила уписан је у црквеном календару црвеним словом и веома је поштован међу православним хришћанима.
Обележава се 21. новембра по грегоријанског календару (8. новембра по јулијанском) у знак сећања на једног од анђела који су се са војском свих анђела супротставили силама зла.
На иконама се арханђео Михаило представља са крилима, у војводској одежди, са мачем у једној и кантаром у другој руци, јер према народном веровању, он у часу смрти узима људску душу.
Аранђеловдан је слава манастира Грабовац и заштитник лозе Немањића.