Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ СТЕ ИКАД ЧУЛИ ЗА МЕД ОД ХЕЉДЕ Ради се о драгуљу из природе нововарошког краја, препознаје се по црвенкастој боји и специфичном укусу (ФОТО)

11.10.2024. 15:11 15:28
Пише:
хељда
Фото: РИНА

НОВА ВАРОШ: Нигде тако квалитетна хељда не расте. Иако се сада само ретки баве узгојем ове житарице, ипак има оних који су остали верни традицији. Хељдопита бренд краја

Брашно од хељде тамне је боје, а најлепше је оно које је добијено испод камена воденице поточаре. Квалитет овог брашна је у томе што не садржи глутен и то је било пресудно за здравље планинаца овог краја који су на том брашну одрастали све до шездесетих година прошлог века.

Осим тога, хељда је врло благодарна када је реч о меду, јер има карактеристику коју немају остале житарице. Наиме, на зељастој стабљици развија се и до 2000 мирисних, белих, ружичастих и црвених цветова, сложених у гроздасте цвасти, врло богате нектаром, па их врло радо посећују пчеле. Велики познавалац пчеларства Ђоко Зечевић са Златара истиче да је мед од хељде прави рариритет и да се ретко може наћи на тржишту.

- Хељда је специфична житарица и меди под специфичним условима. Она циклично меди јер је за то потребна таква клима која омогућава целодневну посету пчелама, а нововарошки крај ипак је са својом надморском висином најбољи по том питању. На жалост то се ретко дешава, а хељда меди само онда када је време облачно али топло и када по неки пут пада ситна кишица. Тада се пчеле задржавају цео дан на хељди. Иначе у сунчаним данима, односно када без престанка греје сунце, пчеле хељду посећују само у јутарњим сатима и то веома рано, најкасније до девет сати, тада се пчела спушта све ниже низ стабљику и тада носи само полен”, истиче Зечевић.

Он истиче да је мед од хељдиног цвета изузетно квалитетан, тамносмеђе је боје до црвенкасте и има специфичан укус.

- Прави хељдин мед ствара специфичан буке у грлу који нема ни један други. Изузетно је лековит, добар је за опште здравствено стање, препоручује се за регулисање крвног притиска, али и за проблеме са јетром. Али, због тога што је тако редак веома је скупоцен и спада у ред најскупљих на тржишту”, тврди Зечевић.

Од хељдиног брашна прави се и чувена хељдопита која је постала кулинарски бренд нововарошког краја.

- Закува се хељдовно брашно у тесто као за палачинке, за надев се спреми згорели кајмак, добар сир, јаја и ређа се наизменично, тесто, надев и тако редом док се не потроши, потом се ставља у рерну и пече. То је пита од хељде која је наше старе одржала а и ми је данас спремамо радо и по томе смо препознатљиви”, каже Миленка Ђенадић из села Акмачићи која је на овогодишњој „Сиријади” освојила прву награду за најбоље спремљену хељдопиту.

РИНА

Извор:
рина
Пише:
Пошаљите коментар
ПРОДУКТНА БЕРЗА Тражило се ЗРНО ВИШЕ ОВЕ ЖИТАРИЦЕ

Продуктна берза

а

ПРОДУКТНА БЕРЗА Тражило се ЗРНО ВИШЕ ОВЕ ЖИТАРИЦЕ

09.09.2024. 08:17 08:24