clear sky
17°C
07.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0082
usd
106.662
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧОЈСТВО И ЈУНАШТВО НА ИСПИТУ, АЛИ ...: Подгорички адвокат Бојан отворио Центар за заштиту мушких права у Црној Гори (ФОТО)

07.10.2024. 16:39 16:54
Пише:
пг адвокат
Фото: рина

ПОДГОРИЦА:  Не бисте веровали чега све има ! За годину дана јавило му се чак преко 100 припадника јачег пола као жртве насиља. Жале се на неравноправност 

Насиље над женама од стране мушкараца, у читавом региону нажалост узима маха, међутим иако се о томе ређе говори данас није реткост ни да мушкарци трпе насиље од стране жена. У прилог томе говори не тако сјајна статистика, јер се неретко осим жена као жртве породичног насиља јављају и мушкарци. Организација које штите женска права има много, а адвокат Бојан Вујовић из Подгорице први је и за сада једини који је отворио Центар за заштиту мушких права у Црној Гори. Оно што је кључно, јесте да му се током првих 12 месеци за помоћ и подршку обратило преко 100 припадника јачег пола.

- Стално се јављају и углавном су то неке тешке породичне и животне приче. Велики број мушкараца такође трпи насиље од својих партнерки, неретко не желећи о томе да причају јер то је још увек табу тема нарочито у патријахалној Црној Гори. Они су подложни депресији, а потом и самоубиствима. Од укупног броја самоубистава 80 одсто то почине мушкарци и о томе нико не прича. Црна Гора је при врху те негативне статистке, каже за РИНУ адвокат Вујовић

Вујовић истиче да су два основна облика дискриминације са којима се сусрећу мушкарци у Црној Гори, неједнак третман кад је реч о насиљу у породици и остваривање права на родитељство. Развода у Црној Гори је никад више, а старатељство се, како истиче наш саговорник, у 99% случајева додељује мајкама. 

- То су већ хаоси. Ту се ствара, код мушкарца, осећај неравноправности, као и разни други негативни осећаји. Морам рећи да се на тај начин и генерише насиље. Уместо да надлежене иснтитуције мисле на супружнике, на децу, да делују бар у неку руку помирујуће, они ускраћивањем права очевима да виђају децу само додатно распирују ватру. Ти односи се додатно погоршавају. Они удаљавају оца од деце, а сви ми знамо шта су деца родитељима. Имамо често ситуацију да се мушкарци морају годинама борити како би стекли право само да редовно виђају своје дете и то је заиста за многе јако депримирајуће, рекао је Вујовић.

Бојан не пориче да и те како постоји насиље над женама и он охрабрује све жртве да то пријаве. Као адвокат са истим жаром брани и жене жртве насиља, али и мушкараце. Како он каже, пракса је показала да нажалост има доста и лажних пријава од стране појединих жена, које желе на тај начин да се освете својим бившим партнерима.

- Не желим да умањујем ни у једном тренутку да насиље над женама заиста постоји. То је чињеница и свака жена треба то да пријави и на тај начин да се ослободи насилника. Желим да кажем једино да и насиље над мушкарцима такође постоји, да је јако много пријава које су неосноване а мушкарци се лишавају слободе само на основу исказа и полазе од тога зашто би нека жена лагала да је жртва. Ја ево питам - а, зашто не би? Свашта се дешава верујте ми, ја када бих вам све причао каквих ситуација има кад је у питању насиље жена над мушкарцима, не бисте ми веровали, истиче овај подгорички адвокат.

За све мушкарце који су можда жртве насиља и којима је можда непријатно да пријаве исто, Бојан као оснивач Центра за заштиту мушких права има само једну поруку.

- Порука је да не треба да их буде срамота да пријаве насиље. Зато што је то  још увек све табу. Знате чак и кад мушкарац оде код инспектора да пријави, овај га вероватно гледа неким чудним погледом који говори "е баш тебе јуначину да повреди једна жена". Зато кажем не треба да их буде срамота, јер насиље је нешто што се дешава без обзира на пол и охрабрујем све да га пријаве, закључио је Вујовић.

РИНА

Извор:
РИНА
Аутор:
Пошаљите коментар
ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСВЕЋЕНЕ БОРБИ ЗА РАВНОПРАВНОСТ Председник Јухас: „Женска права су људска права“
јухас

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСВЕЋЕНЕ БОРБИ ЗА РАВНОПРАВНОСТ Председник Јухас: „Женска права су људска права“

20.09.2024. 13:11 13:39