light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЦИКЛОН БОРИС ХАРА ЕВРОПОМ! Издато и упозорење за Србију!

13.09.2024. 15:52 15:59
Пише:
бор
Извор: printscreen /X beernews24, from Šimon Švub

У великом делу Европе догодила се драстична промена временских прилика. Јак циклон Борис стигао је и у Хрватску, која се налази на удару јаке олује. Према писању хрватских медија, река Сава се излила из корита у Загребу, а војска је у приправности. РХМЗ издао је упозорење на обилне падавине за Србију.

У великом делу Европе догодила се драстична промена временских прилика. Јак циклон Борис стигао је и у Хрватску, која се налази на удару јаке олује. Према писању хрватских медија, река Сава се излила из корита у Загребу, а војска је у приправности. РХМЗ издао је упозорење на обилне падавине за Србију.

Републички Хидрометеоролошки завод издао је упозорење на обилне падавине за подручје Србије за суботу 14. и недељу 15. септембар.

Како се наводи, у суботу увече и у току ноћи ка недељи, као и у недељу на подручју Војводине, Мачве, Шумадије, као и на територији Београда очекује се већа количина падавина, од 20 до 40 mm за период од 24 -36 часова, а на подручју Браничевског округа, локално и преко 40 mm.

 

 

У суботу крајем крајем дана и у току ноћи ка недељи на подручју Војводине и западне Србије дуваће јак северозападни ветар, који ће у недељу имати ударе олујне јачине.

Циклон хара Хрватском

У Хрватску је стигао циклон Борис, а обилне кише и ветар стварају проблеме широм земље. Део путева био је под водом, киша је на обали поплавила подруме кућа, на мору је снимљено више од 20 пијавица, а на западну обалу Истре море је избацило огромне количине морске пене која је забелела улице.

На снази је наранџасто упозорење - опасно време за цели Јадран, док је преостали део Хрватске под жутим упозорењем - потенцијално опасно време, због обилне кише издата су упозорења на могуће бујичне поплаве на Јадрану, објавио је хрватски Државни хидрометеоролошки завод (ДХМЗ). У северозападном делу Хрватске температуре су пале и за 15 степени.

У Загребу је до јутра пало око 50 литара кише по метру квадратном, а трајнији престанак падавина очекује се тек у понедељак.

У Пољској су упаљени метеоаларми за југ земље, пре свега за градове на Одри као што су Вроцлав и Ополе, а тамношњи метеоролози упозоравају да постоји реалан ризик од локалних поплава у петак и недељу.

У Вроцлаву, који има 675.000 становника, општина је успоставила кризни штаб, а према речима чешког министра за животну средину Петара Хладика, ситуација у земљи „могла би бити слична оној из 1997. и 2002. године“. Поплаве из 1997. године погодиле су Моравску, на истоку Чешке Републике, када је погинуло је 50 људи, а штета је износила неколико милијарди америчких долара. Управо се у том региону и овог пута очекују најгоре падавине. Године 2002. поплаве су погодиле запад земље, односећи 17 живота и изазивајући још већу штету него 1997. године.

Аустријски медији преносе да би водостај Дунава могао да порасте до нивоа који нису виђени пет до десет година. Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да је војска спремна да распореди и до хиљаду војника ако буде потребно. Словачка војска и ватрогасци добровољци такође су у приправности.

Падавине би могле бити веће од оних које су погодиле средишњу Европу 2013., а које су тада биле сматране најгорима у хиљаду година, упозорава словачка метеоролошка служба иметео.ск. 

У Херцеговини и на северозападу Републике Српске могућ је пораст бујичних водотокова због обилних падавина, као и проблеми са оборинским водама и отицањем воде у урбаним зонама, упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода.

Према најавама, на овом подручју ће пасти од 40 до 80 литара кише по метру квадратном, а локално је могуће и више од 100 литара.

Нагла промена времена и захлађење, као и обилнија киша, данас су захватили већину предела, осим крајњег североистока (Семберија), а нове јаче падавине очекују се у суботу вече и у недељу.

 (Спутњик)

Извор:
спутњик
Аутор:
Пошаљите коментар