Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CIKLON BORIS HARA EVROPOM! Izdato i upozorenje za Srbiju!

13.09.2024. 15:52 15:59
Piše:
бор
Izvor: printscreen /X beernews24, from Šimon Švub

U velikom delu Evrope dogodila se drastična promena vremenskih prilika. Jak ciklon Boris stigao je i u Hrvatsku, koja se nalazi na udaru jake oluje. Prema pisanju hrvatskih medija, reka Sava se izlila iz korita u Zagrebu, a vojska je u pripravnosti. RHMZ izdao je upozorenje na obilne padavine za Srbiju.

U velikom delu Evrope dogodila se drastična promena vremenskih prilika. Jak ciklon Boris stigao je i u Hrvatsku, koja se nalazi na udaru jake oluje. Prema pisanju hrvatskih medija, reka Sava se izlila iz korita u Zagrebu, a vojska je u pripravnosti. RHMZ izdao je upozorenje na obilne padavine za Srbiju.

Republički Hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine za područje Srbije za subotu 14. i nedelju 15. septembar.

Kako se navodi, u subotu uveče i u toku noći ka nedelji, kao i u nedelju na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 časova, a na području Braničevskog okruga, lokalno i preko 40 mm.

 

 

U subotu krajem krajem dana i u toku noći ka nedelji na području Vojvodine i zapadne Srbije duvaće jak severozapadni vetar, koji će u nedelju imati udare olujne jačine.

Ciklon hara Hrvatskom

U Hrvatsku je stigao ciklon Boris, a obilne kiše i vetar stvaraju probleme širom zemlje. Deo puteva bio je pod vodom, kiša je na obali poplavila podrume kuća, na moru je snimljeno više od 20 pijavica, a na zapadnu obalu Istre more je izbacilo ogromne količine morske pene koja je zabelela ulice.

Na snazi je narandžasto upozorenje - opasno vreme za celi Jadran, dok je preostali deo Hrvatske pod žutim upozorenjem - potencijalno opasno vreme, zbog obilne kiše izdata su upozorenja na moguće bujične poplave na Jadranu, objavio je hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). U severozapadnom delu Hrvatske temperature su pale i za 15 stepeni.

U Zagrebu je do jutra palo oko 50 litara kiše po metru kvadratnom, a trajniji prestanak padavina očekuje se tek u ponedeljak.

U Poljskoj su upaljeni meteoalarmi za jug zemlje, pre svega za gradove na Odri kao što su Vroclav i Opole, a tamnošnji meteorolozi upozoravaju da postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedelju.

U Vroclavu, koji ima 675.000 stanovnika, opština je uspostavila krizni štab, a prema rečima češkog ministra za životnu sredinu Petara Hladika, situacija u zemlji „mogla bi biti slična onoj iz 1997. i 2002. godine“. Poplave iz 1997. godine pogodile su Moravsku, na istoku Češke Republike, kada je poginulo je 50 ljudi, a šteta je iznosila nekoliko milijardi američkih dolara. Upravo se u tom regionu i ovog puta očekuju najgore padavine. Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje, odnoseći 17 života i izazivajući još veću štetu nego 1997. godine.

Austrijski mediji prenose da bi vodostaj Dunava mogao da poraste do nivoa koji nisu viđeni pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je vojska spremna da rasporedi i do hiljadu vojnika ako bude potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci takođe su u pripravnosti.

Padavine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Evropu 2013., a koje su tada bile smatrane najgorima u hiljadu godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk. 

U Hercegovini i na severozapadu Republike Srpske moguć je porast bujičnih vodotokova zbog obilnih padavina, kao i problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema najavama, na ovom području će pasti od 40 do 80 litara kiše po metru kvadratnom, a lokalno je moguće i više od 100 litara.

Nagla promena vremena i zahlađenje, kao i obilnija kiša, danas su zahvatili većinu predela, osim krajnjeg severoistoka (Semberija), a nove jače padavine očekuju se u subotu veče i u nedelju.

 (Sputnjik)

Izvor:
sputnjik
Autor:
Pošaljite komentar