scattered clouds
18°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0298
usd
106.672
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бржи прелазак граница и већа безбедност КАКО НОВА ЕУ ДИГИТАЛНА ПУТНА АПЛИКАЦИЈА МЕЊА ПРАВИЛА ИГРЕ

09.10.2024. 18:06 18:28
Пише:
пасош
Фото: Ilustracija pixabay

Европска комисија (ЕК) је усвојила два предлога за дигитализацију пасоша и личних карти, које је назвала "ЕУ Дигитална путна апликација", за појединце који путују у и из шенгенске зоне.

И грађани Европске уније и грађани који нису из ЕУ подлежу систематским проверама приликом преласка спољних граница ЕУ.

Тренутно се ове провере обављају физички на граничном прелазу. С обзиром на скоро 600 милиона прелазака забележених само у 2023. години, постоји потреба да се убрзају граничне контроле и обезбеди лакше путовање, а истовремено одржава висок ниво безбедности, како би сваки путник био детаљно проверен, саопштили су из ЕК.

Због тога Комисија предлаже заједнички оквир за коришћење дигиталних путних докумената и нову "ЕУ дигиталну путну апликацију", путем које путници могу да се крећу и чувају своје дигиталне путне документе.

Фото: Dnevnik.rs


Нова правила олакшаће путовања у и унутар шенгенске зоне и учинити их сигурнијим.

Дигитални пасоши и личне карте
Дигитални путни документи представљају дигиталну верзију података који су похрањени на пасошима и личним картама. Ови подаци укључују информације садржане у чипу пасоша или личне карте, укључујући слику лица власника, али не и отисак прста.

Дигитални путни документ може да се чува на мобилном телефону.

Коришћење ове дигиталне верзије докумената биће потпуно добровољно за путнике и бесплатно.

Ово ће oмогућити лакши и бржи прелазак границе за путнике: И грађани ЕУ и они који нису из ЕУ моћи ће да пошаљу своје дигиталне пасоше или личне карте унапред, за граничну контролу пре пута, када путују у или из ЕУ
oлакшати слободу кретања и смањити административне препреке за грађане ЕУ: Земље чланице могу дозволити грађанима ЕУ да користе дигиталне личне карте за регистрацију и идентификацију, на пример приликом пријаве боравка у другој држави чланици или за приступ електронским идентификационим шемама
Побољшати ефикасност граничних контрола: Власти задужене за управљање границама моћи ће да се више фокусирају на откривање прекограничних криминалаца и кријумчарење миграната захваљујући унапред обављеним проверама путем дигиталних путних докумената.
Повећати безбедност шенгенске зоне: Дигитални путни документи олакшаће властима проверу аутентичности и интегритета путних исправа, чиме ће бити теже преварантима да користе лажне документе или непримећени прелазе границе.
 

пасош
Фото: Ilustracija pixabay

ЕУ Дигитална путна апликација
Европска комисија, уз подршку еу-ЛИСА, развиће ЕУ Дигиталну путну апликацију, која ће бити доступна свим грађанима ЕУ и грађанима који нису из ЕУ са биометријским пасошем или ЕУ личном картом, који путују у или из шенгенске зоне.

Захваљујући ЕУ Дигиталној путној апликацији, путници ће моћи да:

Креирају дигиталне путне документе користећи своје пасоше или, у случају грађана ЕУ, личне карте.
Унапред шаљу планове путовања и документе граничним властима, чиме ће се смањити време чекања на граничним прелазима, јер ће већина провера бити обављена унапред.
Осигурају заштиту својих података: Апликација захтева сагласност корисника пре обраде личних података.
Поред тога, земље чланице мораће да обезбеде обуку граничних власти о правилима заштите података пре него што им дозволе приступ подацима.

пасош
Фото: Ilustracija pixabay

ЕУ Дигитална путна апликација биће доступна од 2030. године.

Омогућиће чување дигиталних путних докумената у оквиру европског дигиталног идентитета.

Сада је на Савету и Европском парламенту да постигну договор о предлозима. Након што буду усвојени у складу са релевантним процедурама, ЕУ Дигитална путна апликација и неопходни технички стандарди биће развијени.

Ови предлози произилазе из стратегије за Шенген усвојене 2021. године, која се обавезала на даљу дигитализацију процедура на спољним границама.

Предлози су такође повезани са успостављањем Европског дигиталног идентитета, где ће дигитални пасоши и личне карте бити похрањени заједно са дигиталним возачким дозволама, лекарским рецептима и другим документима.

Ова иницијатива подржава стратегију Комисије ‘Дигитална Европа’ и 'Дигитални компас' у оквиру циљева ‘Дигиталне деценије Европе’, са циљем дигитализације јавних услуга и омогућавања свим грађанима Уније да имају дигитални идентитет до 2030. године.

 

Извор:
Б92
Аутор:
Пошаљите коментар
НА АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА ПОЧЕЛО ПОСТАВЉАЊЕ АУТОМАТСКИХ ЧИТАЧА ПАСОША Убрзаће процес четири пута

НА АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА ПОЧЕЛО ПОСТАВЉАЊЕ АУТОМАТСКИХ ЧИТАЧА ПАСОША Убрзаће процес четири пута

05.10.2024. 17:04 11:45
СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ИЗМЕНЕ У ПУТОВАЊУ ОД НОВЕМБРА Креће систем ЕЕС и служиће за регистрацију уласка и изласка из Европске уније ЕВО ШТА ЋЕ ВАМ СВЕ САДА БИТИ ПОТРЕБНО

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ИЗМЕНЕ У ПУТОВАЊУ ОД НОВЕМБРА Креће систем ЕЕС и служиће за регистрацију уласка и изласка из Европске уније ЕВО ШТА ЋЕ ВАМ СВЕ САДА БИТИ ПОТРЕБНО

05.09.2024. 22:25 05:51