Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brži prelazak granica i veća bezbednost KAKO NOVA EU DIGITALNA PUTNA APLIKACIJA MENJA PRAVILA IGRE

09.10.2024. 18:06 18:28
Piše:
пасош
Foto: Ilustracija pixabay

Evropska komisija (EK) je usvojila dva predloga za digitalizaciju pasoša i ličnih karti, koje je nazvala "EU Digitalna putna aplikacija", za pojedince koji putuju u i iz šengenske zone.

I građani Evropske unije i građani koji nisu iz EU podležu sistematskim proverama prilikom prelaska spoljnih granica EU.

Trenutno se ove provere obavljaju fizički na graničnom prelazu. S obzirom na skoro 600 miliona prelazaka zabeleženih samo u 2023. godini, postoji potreba da se ubrzaju granične kontrole i obezbedi lakše putovanje, a istovremeno održava visok nivo bezbednosti, kako bi svaki putnik bio detaljno proveren, saopštili su iz EK.

Zbog toga Komisija predlaže zajednički okvir za korišćenje digitalnih putnih dokumenata i novu "EU digitalnu putnu aplikaciju", putem koje putnici mogu da se kreću i čuvaju svoje digitalne putne dokumente.

Foto: Dnevnik.rs


Nova pravila olakšaće putovanja u i unutar šengenske zone i učiniti ih sigurnijim.

Digitalni pasoši i lične karte
Digitalni putni dokumenti predstavljaju digitalnu verziju podataka koji su pohranjeni na pasošima i ličnim kartama. Ovi podaci uključuju informacije sadržane u čipu pasoša ili lične karte, uključujući sliku lica vlasnika, ali ne i otisak prsta.

Digitalni putni dokument može da se čuva na mobilnom telefonu.

Korišćenje ove digitalne verzije dokumenata biće potpuno dobrovoljno za putnike i besplatno.

Ovo će omogućiti lakši i brži prelazak granice za putnike: I građani EU i oni koji nisu iz EU moći će da pošalju svoje digitalne pasoše ili lične karte unapred, za graničnu kontrolu pre puta, kada putuju u ili iz EU
olakšati slobodu kretanja i smanjiti administrativne prepreke za građane EU: Zemlje članice mogu dozvoliti građanima EU da koriste digitalne lične karte za registraciju i identifikaciju, na primer prilikom prijave boravka u drugoj državi članici ili za pristup elektronskim identifikacionim šemama
Poboljšati efikasnost graničnih kontrola: Vlasti zadužene za upravljanje granicama moći će da se više fokusiraju na otkrivanje prekograničnih kriminalaca i krijumčarenje migranata zahvaljujući unapred obavljenim proverama putem digitalnih putnih dokumenata.
Povećati bezbednost šengenske zone: Digitalni putni dokumenti olakšaće vlastima proveru autentičnosti i integriteta putnih isprava, čime će biti teže prevarantima da koriste lažne dokumente ili neprimećeni prelaze granice.
 

пасош
Foto: Ilustracija pixabay

EU Digitalna putna aplikacija
Evropska komisija, uz podršku eu-LISA, razviće EU Digitalnu putnu aplikaciju, koja će biti dostupna svim građanima EU i građanima koji nisu iz EU sa biometrijskim pasošem ili EU ličnom kartom, koji putuju u ili iz šengenske zone.

Zahvaljujući EU Digitalnoj putnoj aplikaciji, putnici će moći da:

Kreiraju digitalne putne dokumente koristeći svoje pasoše ili, u slučaju građana EU, lične karte.
Unapred šalju planove putovanja i dokumente graničnim vlastima, čime će se smanjiti vreme čekanja na graničnim prelazima, jer će većina provera biti obavljena unapred.
Osiguraju zaštitu svojih podataka: Aplikacija zahteva saglasnost korisnika pre obrade ličnih podataka.
Pored toga, zemlje članice moraće da obezbede obuku graničnih vlasti o pravilima zaštite podataka pre nego što im dozvole pristup podacima.

пасош
Foto: Ilustracija pixabay

EU Digitalna putna aplikacija biće dostupna od 2030. godine.

Omogućiće čuvanje digitalnih putnih dokumenata u okviru evropskog digitalnog identiteta.

Sada je na Savetu i Evropskom parlamentu da postignu dogovor o predlozima. Nakon što budu usvojeni u skladu sa relevantnim procedurama, EU Digitalna putna aplikacija i neophodni tehnički standardi biće razvijeni.

Ovi predlozi proizilaze iz strategije za Šengen usvojene 2021. godine, koja se obavezala na dalju digitalizaciju procedura na spoljnim granicama.

Predlozi su takođe povezani sa uspostavljanjem Evropskog digitalnog identiteta, gde će digitalni pasoši i lične karte biti pohranjeni zajedno sa digitalnim vozačkim dozvolama, lekarskim receptima i drugim dokumentima.

Ova inicijativa podržava strategiju Komisije ‘Digitalna Evropa’ i 'Digitalni kompas' u okviru ciljeva ‘Digitalne decenije Evrope’, sa ciljem digitalizacije javnih usluga i omogućavanja svim građanima Unije da imaju digitalni identitet do 2030. godine.

 

Izvor:
B92
Autor:
Pošaljite komentar
NA AERODROMU NIKOLA TESLA POČELO POSTAVLJANJE AUTOMATSKIH ČITAČA PASOŠA Ubrzaće proces četiri puta

NA AERODROMU NIKOLA TESLA POČELO POSTAVLJANJE AUTOMATSKIH ČITAČA PASOŠA Ubrzaće proces četiri puta

05.10.2024. 17:04 11:45
SPREMITE SE ZA IZMENE U PUTOVANJU OD NOVEMBRA Kreće sistem EES i služiće za registraciju ulaska i izlaska iz Evropske unije EVO ŠTA ĆE VAM SVE SADA BITI POTREBNO

SPREMITE SE ZA IZMENE U PUTOVANJU OD NOVEMBRA Kreće sistem EES i služiće za registraciju ulaska i izlaska iz Evropske unije EVO ŠTA ĆE VAM SVE SADA BITI POTREBNO

05.09.2024. 22:25 05:51