clear sky
13°C
18.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0508
usd
105.2142
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БЛАГОВЕШТЕЊЕ ЈЕ БИО ДРУГИ ДОМ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА Сада привлачи вернике из целог света манифестацијом у његову част

13.09.2024. 10:05 10:17
Пише:
манастир
Извор: РИНА

ЧАЧАК: „Будимо људи”, „Чувајмо се нељуди да и ми не постанемо нељуди” и „Није важно ко одакле потиче, него у шта израсте”, само су неке од речи Патријарха Павла које и данас осветљавају путеве православном народу.

У част овог великог човека који никада неће и не може бити заборављен у Чачку се по девети пут одржавају „Дани патријарха Павла“ и дрворезбарска колонија „Крст Патријарха Павла”, а ове године манифестација почиње на Крстовдан 27. септембра. Покровитељ манифестације „Дани Патријарха Павла” је град Чачак, а организатор је Удружење „Павле – живот по јеванђељу”.

- Пре свега, искрено говорећи, за организацију ове манифестације мотивисао ме је Павлов живот по јеванђељу, Павлово понашање и Павлово поступање. Свакодневно његово поступање, то је његоцва реч „Поступајмо као људи”, то значи да чинимо добро увек на сваком месту. Иначе, ми смо кренули прво од колоније „Крст Патријарха Павла”, а из те колоније је заправо произашла манифестација „Дани Патреијарха Павла”, а то је био крст. Дакле, онај крст који је Павле, односно Гојко Стојчевић, док је боловао од тешке болести туберкулозе у изолацији у манастиру Вујан изрезбарио. То нам је дало подстрек и идеју, те две ствари сун ас определиле да оснујемо манифестацију „Дани Патријарха Павла”, рекао је за РИНУ професор Драго Милошевић, организатор манифестације „Дани Патријарха Павла".

манастир
Извор: РИНА

Он је нагласио да је манифестација баш у Чачку, односно, манастиру Благовештење, јер је Патријарх Павле док је био искушпеник боравио у манастиру Вујан, затим у манастиру Тројице у овчарско-кабларској клисури и замонашеио се у манастиру Благовештење.

- Оно што је значајно истаћи у свему томе јесте да је манастир Благовештење био његов други дом. Пралтично, ми често кажемо Гојко Стојковић је рођен у Кућанцима, а Павле је рођен овде у Благовештењу. Он је током целог свог овоземаљског живота долазио у овај манастир, боравио по више дана, како кад на неком одмору или неком другом приликом. Дакле, из свега тога, практично се види да је то био његов други дом”, појаснио је професор Милошевић.

Дрворезбарска колонија почетком године објављује Јавни позив академским вајарима и аматерима за дрворезбарску колонију.

- Ти радови нама пристижу до краја августа, жири одреди набољи крст и тај најбољи крст бива награђен. Све је више интересовање за колонију „Крст Патријарха Павла”, дакле ми 27. септембра на дан воздвижења часног крста Крстовдан, чинимо Сабор, једну свечаност овде у порти манастира Благовештење после свете литургије. Ту ћемо да поставимо изложбу крстова, доделићемо награде што ће увеличати појање хора, беседе о Патријарху Павлу И тог дана ми симболично уздижемо те дарове у част Патријарха Павла да се подсетимо на његов боугодни и јеванђелски живот”, закључио је професор.

Извор:
РИНА
Аутор:
Пошаљите коментар
КРЕНУЛИ НА ХОДОЧАШЋЕ ИЗ НОВОГ САДА ЗА ФРЕСКОПИС ЖУПНОГ МАНАСТИРА Вера и воља их водили до циља (ВИДЕО)

КРЕНУЛИ НА ХОДОЧАШЋЕ ИЗ НОВОГ САДА ЗА ФРЕСКОПИС ЖУПНОГ МАНАСТИРА Вера и воља их водили до циља (ВИДЕО)

23.08.2024. 19:13 19:29
ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ЈЕ УВЕК УПОЗОРАВАО НА ТРИ ВЕЛИКА ГРЕХА ТОКОМ ПОСТА: Ово никако не смете да радите кад ПОСТИТЕ

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ЈЕ УВЕК УПОЗОРАВАО НА ТРИ ВЕЛИКА ГРЕХА ТОКОМ ПОСТА: Ово никако не смете да радите кад ПОСТИТЕ

07.11.2023. 15:20 15:28
ЗАШТО ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ НИКАДА НИЈЕ НИ ВЕНЧАВАО, НИ САХРАЊИВАО? Исто је чинио и патријарх Герман, а ово је разлог

ЗАШТО ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ НИКАДА НИЈЕ НИ ВЕНЧАВАО, НИ САХРАЊИВАО? Исто је чинио и патријарх Герман, а ово је разлог

10.09.2023. 13:13 13:21