АУСТРИЈАНЦИ БРАНЕ БЕЧКУ ШНИЦЛУ ОД НАПАДА КЕБАБА Деле субвенције за националну кухињу НЕКИ РЕСТОРАНИ ДОБИЛИ 10.000 ЕВРА
Конзервативни канцелар Карл Нехамер изјавио је да жели да брани аустријску „лајткултуру“ (доминантну културу) како би проширио бирачку базу, суочен са налетом крајње деснице уочи избора у септембру.
Традиционална аустријска јела, попут бечке шницле и куване говедине показала су се посебно важним за Gasthaus Stich, ресторан у селу Пфесинг. Она су помогла посрнулом бизнису да опстане, пошто је добио субвенцију из контроверзног програма који фаворизује само традиционалну аустријску кухињу.
Субвенцију за ресторане који служе регионалну и „традиционалну храну“ додељују аустријске десничарске власти, а медији и опозиција су је подсмешљиво назвали „бонусом за шницле“. Традиционално аустријско поховано јело је, дакле, прихватљиво.
„Дали су нам 10.000 евра“, рекао је Михаел Штих (39), власник породичног предузећа у Пфесингу, селу са 300 становника у Доњој Аустрији. Последњи преживели ресторан у селу представља институцију, „попут цркве, градске већнице или ватрогасне станице“, рекао је за AFP.
„Целој заједници би тешко пало да овог места нема.“
Покрајина Доња Аустрија, којом управљају конзервативци заједно са крајњом десницом, ове године је увела „шницл бонус“ за власнике који отворе традиционални ресторан у граду који га нема или преузму постојећи.
„Субвенција је била веома важна за нас“, рекао је Михаел Штих док је точио пиво и послуживао га преко великог дрвеног шанка у ресторану који красе ловачки рогови и крст на зиду. Говори о расту трошкова енергије и рада, што угрожава његов ресторан.
Од почетка овог века сваки трећи ресторан у Доњој Аустрији је затворен, делом због одласка становника из руралних подручја, делом због пандемије коронавируса и последичног затварања, које је узело свој данак.
Критичари тврде да је ова субвенција дискриминаторна, али то одбацује посланик конзервативне Народне странке (ÖVP) Курт Хакл.
Сеоски ресторани изумиру
„Сеоски ресторани у Доњој Аустрији изумиру, а ми желимо да их подржимо“, рекао је.
У Gasthausu Stich, који такође нуди регионална вина и сезонска јела попут лисичарки са кнедлама, мештани одржавају важне састанке за заједницу, а често се тамо и картају.
„У малим срединама гостионице су средиште друштвеног живота. Људи тамо заједно славе, смеју се и плачу“, рекао је Оливер Фриц из Аустријског института за економска истраживања (WIFO).
Међутим, субвенција од 10.000 евра само је „кап у мору“, додао је.
Шта фали ћевапима
Поставио је и питање зашто би били искључени ресторани који служе пицу или ћевапе.
„Друштвена функција постоји и у италијанском ресторану“, рекао је.
„Ако се потражња мења и млађе генерације радије једу нешто друго, онда је боље прилагодити се, јер је супротстављање тренду изузетно тешко.“
У међувремену, Нехамер је задужио свог министра за интеграције да дефинише шта „лајткултура“ значи за земљу од девет милиона становника, која је, као и остатак ЕУ, искусила прилив миграната и тражилаца азила.
У оквиру свог „плана за Аустрију“, покренутог почетком ове године, Нехамер је поручио да „свако ко жели трајно да живи у Аустрији мора да заступа наше вредности, прихвати нашу културу и прилагоди се нашем начину живота“.