Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AUSTRIJANCI BRANE BEČKU ŠNICLU OD NAPADA ĆEVAPA Dele subvencije za nacionalnu kuhinju NEKI RESTORANI DOBILI 10.000 EVRA

07.02.2025. 19:55 20:04
Piše:
ćevap šnicla
Foto: Pixabay, kombo

Konzervativni kancelar Karl Nehamer izjavio je da želi da brani austrijsku „lajtkulturu“ (dominantnu kulturu) kako bi proširio biračku bazu, suočen sa naletom krajnje desnice uoči izbora u septembru.

Tradicionalna austrijska jela, poput bečke šnicle i kuvane govedine pokazala su se posebno važnim za Gasthaus Stich, restoran u selu Pfesing. Ona su pomogla posrnulom biznisu da opstane, pošto je dobio subvenciju iz kontroverznog programa koji favorizuje samo tradicionalnu austrijsku kuhinju.

Subvenciju za restorane koji služe regionalnu i „tradicionalnu hranu“ dodeljuju austrijske desničarske vlasti, a mediji i opozicija su je podsmešljivo nazvali „bonusom za šnicle“. Tradicionalno austrijsko pohovano jelo je, dakle, prihvatljivo.

„Dali su nam 10.000 evra“, rekao je Mihael Štih (39), vlasnik porodičnog preduzeća u Pfesingu, selu sa 300 stanovnika u Donjoj Austriji. Poslednji preživeli restoran u selu predstavlja instituciju, „poput crkve, gradske većnice ili vatrogasne stanice“, rekao je za AFP.

„Celoj zajednici bi teško palo da ovog mesta nema.“

Pokrajina Donja Austrija, kojom upravljaju konzervativci zajedno sa krajnjom desnicom, ove godine je uvela „šnicl bonus“ za vlasnike koji otvore tradicionalni restoran u gradu koji ga nema ili preuzmu postojeći.

„Subvencija je bila veoma važna za nas“, rekao je Mihael Štih dok je točio pivo i posluživao ga preko velikog drvenog šanka u restoranu koji krase lovački rogovi i krst na zidu. Govori o rastu troškova energije i rada, što ugrožava njegov restoran.

Od početka ovog veka svaki treći restoran u Donjoj Austriji je zatvoren, delom zbog odlaska stanovnika iz ruralnih područja, delom zbog pandemije koronavirusa i posledičnog zatvaranja, koje je uzelo svoj danak.

Kritičari tvrde da je ova subvencija diskriminatorna, ali to odbacuje poslanik konzervativne Narodne stranke (ÖVP) Kurt Hakl.

doner kebab
Foto: Pixabay

Seoski restorani izumiru

„Seoski restorani u Donjoj Austriji izumiru, a mi želimo da ih podržimo“, rekao je.

U Gasthausu Stich, koji takođe nudi regionalna vina i sezonska jela poput lisičarki sa knedlama, meštani održavaju važne sastanke za zajednicu, a često se tamo i kartaju.

„U malim sredinama gostionice su središte društvenog života. Ljudi tamo zajedno slave, smeju se i plaču“, rekao je Oliver Fric iz Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO).

Međutim, subvencija od 10.000 evra samo je „kap u moru“, dodao je.

Šta fali ćevapima

Postavio je i pitanje zašto bi bili isključeni restorani koji služe picu ili ćevape.

„Društvena funkcija postoji i u italijanskom restoranu“, rekao je.

„Ako se potražnja menja i mlađe generacije radije jedu nešto drugo, onda je bolje prilagoditi se, jer je suprotstavljanje trendu izuzetno teško.“

U međuvremenu, Nehamer je zadužio svog ministra za integracije da definiše šta „lajtkultura“ znači za zemlju od devet miliona stanovnika, koja je, kao i ostatak EU, iskusila priliv migranata i tražilaca azila.

U okviru svog „plana za Austriju“, pokrenutog početkom ove godine, Nehamer je poručio da „svako ko želi trajno da živi u Austriji mora da zastupa naše vrednosti, prihvati našu kulturu i prilagodi se našem načinu života“.

Piše:
Pošaljite komentar