А СВЕ ЗБОГ ЏИГЕРИЦЕ Протестују активисти у Француској због насилног товљења гусака
ПАРИЗ: Љубитељи животиња оштро су критиковали поступак производње познатог специјалитета гушчије џигерице, указујући да је насилно храњење гусака или патака како би им се повећала јетра, окрутан начин узгајања животиња.
ПАРИЗ: Љубитељи животиња оштро су критиковали поступак производње познатог специјалитета гушчије џигерице, указујући да је насилно храњење гусака или патака како би им се повећала јетра, окрутан начин узгајања животиња.
Фарма Мајер у Ебербах-Гундершофен, у региону Ба-Рен у североисточној Француској, производи специјалитет од гушчије џигерице од 1985. године.
Алине Мајер, власница фарме, каже да намерава да настави традицију производње специјалитета од гушчије џигерице, али без принудног храњења својих гусака, преноси РФИ.
„Ја не волим то тако да радим. Причињава ми задовољство да их видим срећне, како шеткају слободно, до самог краја”, рекла је Мејерова за локални радио Франс Блу Алзас и објаснила да она не настоји да постигне максималну тежину јединки у свом јату.
Према њеним речима, циљ јој је да јетра њених гусака достигне тежину од 400 до 500 грама, док са јетрама насилно храњених гусака јетра достиже тежину и до 1,2 килограма.
Специјалитет од гушчије џигерице, дословно преведен као „масна јетра”, популаран је деликатес у Француској и многим другим земљама и послужује се на трпезама током зимске празничне сезоне.
Богатог кремастог укуса, гушчија џигерица се продаје цела или се претвара у глатку паштету, која се може јести на тосту или послужити као прилог.
Мајерова се нада да ће моћи да пласира своју верзију „масне јетре” већ следеће године.
„За моју производњу је потребно два до три месеца више од традиционалне производње засноване на принудном храњењу, али цена мог производа је три пута већа од традиционалне масне џигерице и износи око 530 евра по килограму”, рекла је она.