Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

A SVE ZBOG DŽIGERICE Protestuju aktivisti u Francuskoj zbog nasilnog tovljenja gusaka

25.12.2023. 14:26 14:41
Piše:
Foto: unsplash.com/ilustracija

PARIZ: Ljubitelji životinja oštro su kritikovali postupak proizvodnje poznatog specijaliteta guščije džigerice, ukazujući da je nasilno hranjenje gusaka ili pataka kako bi im se povećala jetra, okrutan način uzgajanja životinja.

PARIZ: Ljubitelji životinja oštro su kritikovali postupak proizvodnje poznatog specijaliteta guščije džigerice, ukazujući da je nasilno hranjenje gusaka ili pataka kako bi im se povećala jetra, okrutan način uzgajanja životinja.

Farma Majer u Eberbah-Gunderšofen, u regionu Ba-Ren u severoistočnoj Francuskoj, proizvodi specijalitet od guščije džigerice od 1985. godine.

Aline Majer, vlasnica farme, kaže da namerava da nastavi tradiciju proizvodnje specijaliteta od guščije džigerice, ali bez prinudnog hranjenja svojih gusaka, prenosi RFI.

„Ja ne volim to tako da radim. Pričinjava mi zadovoljstvo da ih vidim srećne, kako šetkaju slobodno, do samog kraja”, rekla je Mejerova za lokalni radio Frans Blu Alzas i objasnila da ona ne nastoji da postigne maksimalnu težinu jedinki u svom jatu.

Prema njenim rečima, cilj joj je da jetra njenih gusaka dostigne težinu od 400 do 500 grama, dok sa jetrama nasilno hranjenih gusaka jetra dostiže težinu i do 1,2 kilograma.

Specijalitet od guščije džigerice, doslovno preveden kao „masna jetra”, popularan je delikates u Francuskoj i mnogim drugim zemljama i poslužuje se na trpezama tokom zimske praznične sezone.

Bogatog kremastog ukusa, guščija džigerica se prodaje cela ili se pretvara u glatku paštetu, koja se može jesti na tostu ili poslužiti kao prilog.

Majerova se nada da će moći da plasira svoju verziju „masne jetre” već sledeće godine.

„Za moju proizvodnju je potrebno dva do tri meseca više od tradicionalne proizvodnje zasnovane na prinudnom hranjenju, ali cena mog proizvoda je tri puta veća od tradicionalne masne džigerice i iznosi oko 530 evra po kilogramu”, rekla je ona.

Piše:
Pošaljite komentar