Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧЕКАЊУ ЈЕ ДОШАО КРАЈ: Ивана Шпановић почиње сезону у недељу у Паризу, Милица Гардашевић хвата залет за олимпијски деби у Граду светлости

06.07.2024. 13:04 13:15
Пише:
Извор: Српски атлетски савез

Најбоља српска атлетичарка и чланица АК Војводина Ивана Шпановић у недељу ће у 16.20 часова, на митингу Дијамантске лиге у Паризу почети сезону и скакаће удаљ први пут после 17. септембра прошле године када је у америчком граду Јуџину освојила пети трофеј намењен најбољој у овој дисциплини у престижном такмичењу.

На залетишту ће јој се придружити Милица Гардашевић, такође чланица новосадских црвено–белих, која иза себе у 2024. години има запажене резултате, а такмичила се и на Светском првенству у дворани у Глазгову где је била шеста, као и на Првенству Европе у Риму на отвореном, на ком је, нажалост, остала без финала.

Између и после тих смотри, форму је темпирала за најважнију ове сезоне – Олимпијске игре у Паризу.

То је управо највећи циљ и Ивани Шпановић, која је одлучила да прескочи такмичења у дворани како би се 100 одсто опоравила од повреде задње ложе, а потом с тренером Гораном Обрадовићем није хтела ништа да ризикује па ће се тек сада први пут одмерити с ривалкама.

А на стартној листи конкуренција је и те како јака, права увертира за оно што ће се у истом граду поновити за мање од месец дана – Олимпијске игре (26. јул – 11. август). Ивана ће тамо јурити једино злато које јој недостаје у каријери, док ће Милица Гардашевић дебитовати на највећој спортској смотри на свету.

– Након проблема са задњом ложом који је Милица имала на Првенству Европе у Риму и у периоду након тога, вратили смо се у уобичајени ритам тренажног процеса карактеристичан за овај период године – рекао је за „Дневник“ тренер Милице Гардашевић Марко Милинков. – Без једног, два имена на митингу у Паризу Милицу очекује најјача могућа конкуренција. У трци за пласман у финале Дијамантске лиге она се налази на трећем месту са шест бодова. Олимпијске игре се приближавају и све што радимо је усмерено ка што бољем наступу за нешто мање од месец дана управо на овом залетишту.

Гардашевићева је освојила треће место на Дијамантској лиги у Кини 27. априла скоком од 6,53 м, а најдаље је ове године „летела“ до 6,76 м, док јој је лични рекорд 6,91 м. Ивана Шпановић има лични рекорд на отвореном 7,14 м са СП у Будимпешти прошле године када је први пут постала првакиња света на отвореном.


Јака конкуренција

На стадиону Шарлети Ивана Шпановић и Милица Гардашевић имаће поред себе на залетишту актуелну олимпијску и европску првакињу Немицу Малајику Михамбо, која је ове сезоне скочила 7,22 м, што је најбољи резултат у свету у 2024. години, а лични рекорд јој је 7,30 м. Ту је и Италијанка Лариса Јапикино, вицешампионка Европе, са најбољим остварењем ове сезоне од 6,94 м. Увек спремне да изненаде су Американка Канеша Буркс, Март Коала из Буркине Фасо, па и Немица Микеле Асани, а позив је заслужила и 19-годишња Бугарка, светска јуниорска шампионка из 2022, пошто је до титуле државне првакиње недавно дошла резултатом 6,97 м.



Скаче Топићева

Ангелина Топић скакаће увис (14.35 ч) а већ има две победе у Дијамантској лиги, у Дохи (1,94 м) и Рабату (1,98 м) и тренутно је водећа у овој дисциплини у генералном пласману.


К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВОСАЂАНКА НА ПОСТОЉУ - Атлетичарка Милица Гардашевић трећа у Дијамантској лиги у Кини: Највећи изазови тек следе

НОВОСАЂАНКА НА ПОСТОЉУ - Атлетичарка Милица Гардашевић трећа у Дијамантској лиги у Кини: Највећи изазови тек следе

27.04.2024. 13:19 17:51
СВЕТСКА ПРВАКИЊА У СКОКУ У ДАЉ ИВАНА ШПАНОВИЋ ПОЧЕЛА ПРИПРЕМЕ ЗА ОИ: Са Маурицијусу до злата

СВЕТСКА ПРВАКИЊА У СКОКУ У ДАЉ ИВАНА ШПАНОВИЋ ПОЧЕЛА ПРИПРЕМЕ ЗА ОИ: Са Маурицијусу до злата

14.03.2024. 15:19 15:22