overcast clouds
10°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АТЛЕТИЧАР ВУК ШОЛАЈА БРОНЗОМ КРУНИСАО УСПЕШНУ СЕЗОНУ: Скок до европских висина

26.07.2024. 12:28 12:33
Пише:
Фото: Европска атлетика / Кјара Монтесано

Вук Шолаја, атлетичар новосадске Војводине, успешну сезону је крунисао бронзаном медаљом у скоку увис на Европском првенству за млађе јуниоре у Банској Бистрици.

До првог одличја на великим такмичењима, на којима је и дебитовао у Словачкој, дошао је личним рекордом од 2,08 м, који је надмашио за један центиметар.

Момак, који ће 4. августа напунити 17 година, био је најближи од тројице освајача медаља да висином 2,11 м стигне до трона.

– Драго ми је што сам медаљом ставио тачку на последњу сезону у узрасту млађих јуниора, мада је можда могло да буде и злато јер ми је у другом покушају мало фалило на 2,11, али је летвица, нажалост, на крају ипак пала – каже за „Дневник“ Вук Шолаја, чији ривали нису били ни близу да угрозе ову висину. – Финале је било пре подне, у 9.45 часова и није ми то тешко пало, јер сам устао рано и разбудио се на време, али сам сигуран да би скакање било боље по све такмичаре да је било поподне. Медаља је свакако велики мотив за даље.

Бронза је велики успех, који је стигао сасвим заслужено за актуелног четвороструког првака државе на отвореном (вис, 200 м, штафете 4x100 м и 100+200+300+400, а у дворани вис и 200 м). Он је у 2024. годину ушао личним рекордом од 2,00 м, који је поставио почетком септембра 2023. освојивши бронзу на Балканијади и норму за ЕП, а тада је и први пут прешао границу од 2,00 м.

– Направио је велики напредак јер је већ на државном у дворани почетком године померио најбољи резултат каријере на 2,06, освојивши титулу – каже Вукова мајка и тренер, Анита Шолаја. – Летњу сезону је почео личним рекордом од 2,07 и адаптирао се на веће висине, које је редовно, без проблема прескакао. За убудуће морамо још да поправимо неке техничке елементе, али мени је најбитније да је он освајањем бронзе схватио колико вреди.

Вука за викенд очекује Првенство Србије за јуниоре, изборно за јуниорску Балканијаду која је у септембру. Ове сезоне већ има две медаље у вису са Првенства Балкана, јуниорско сребро у дворани и злато за млађе јуниоре на отвореном.


Скок увис приоритет

Иако многи Вуку Шолаји предвиђају лепу каријеру вишебојца, од тога, за сада, нема ништа.

– Размишљали смо о томе и наставићемо, али та дисциплина захтева много више времена, ангажовања и средстава, а зависи и од тога шта Вук буде желео – рекла је о овој теми Анита Шолаја.

Вук на 100 м има лични рекорд 11,36 секунди, а на 200 м 22,47 којим је узео злато на државном и био надомак норме за ЕП (20,40). Био је члан Вошиних штафета 4x100 м и 100+200+300+400 м које су у 2024. обориле државне клупске рекорде, али су његови другови без њега недавно поправили та остварења.

– Жеља остаје иста. Вис ми је омиљена дисциплина и у њој највише уживам и највише волим да се такмичим, посебно на великим смотрама, јер је то за мене специјалан доживљај – додао је Вук.



Важно је имати тим

До успеха се не долази лако, а тандем Шолаја је на путу до европске бронзе имао подршку са више страна. Захваљујући Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта и Данијели Шпирић, која је и тренер у АК Борац с Клисе, имају све неопходно за опоравак и могућност коришћења и других услуга које ова институција пружа, а драгоцен је и рад физиотерапеута Мелика Фелера.

– Велику подршку добијамо од нашег клуба Војводине, као и Српског атлетског савеза и савезног селектора Едина Зуковића. Полако правимо добар тим око нас – истакла је Анита Шолаја.


К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) УСПЕХ ВОШИНОГ АТЛЕТИЧАРА: Вук Шолаја личним рекордом до европске бронзе у скоку увис

(ФОТО) УСПЕХ ВОШИНОГ АТЛЕТИЧАРА: Вук Шолаја личним рекордом до европске бронзе у скоку увис

21.07.2024. 12:12 18:51