Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ATLETIČAR VUK ŠOLAJA BRONZOM KRUNISAO USPEŠNU SEZONU: Skok do evropskih visina

26.07.2024. 12:28 12:33
Piše:
Foto: Evropska atletika / Kjara Montesano

Vuk Šolaja, atletičar novosadske Vojvodine, uspešnu sezonu je krunisao bronzanom medaljom u skoku uvis na Evropskom prvenstvu za mlađe juniore u Banskoj Bistrici.

Do prvog odličja na velikim takmičenjima, na kojima je i debitovao u Slovačkoj, došao je ličnim rekordom od 2,08 m, koji je nadmašio za jedan centimetar.

Momak, koji će 4. avgusta napuniti 17 godina, bio je najbliži od trojice osvajača medalja da visinom 2,11 m stigne do trona.

– Drago mi je što sam medaljom stavio tačku na poslednju sezonu u uzrastu mlađih juniora, mada je možda moglo da bude i zlato jer mi je u drugom pokušaju malo falilo na 2,11, ali je letvica, nažalost, na kraju ipak pala – kaže za „Dnevnik“ Vuk Šolaja, čiji rivali nisu bili ni blizu da ugroze ovu visinu. – Finale je bilo pre podne, u 9.45 časova i nije mi to teško palo, jer sam ustao rano i razbudio se na vreme, ali sam siguran da bi skakanje bilo bolje po sve takmičare da je bilo popodne. Medalja je svakako veliki motiv za dalje.

Bronza je veliki uspeh, koji je stigao sasvim zasluženo za aktuelnog četvorostrukog prvaka države na otvorenom (vis, 200 m, štafete 4x100 m i 100 200 300 400, a u dvorani vis i 200 m). On je u 2024. godinu ušao ličnim rekordom od 2,00 m, koji je postavio početkom septembra 2023. osvojivši bronzu na Balkanijadi i normu za EP, a tada je i prvi put prešao granicu od 2,00 m.

– Napravio je veliki napredak jer je već na državnom u dvorani početkom godine pomerio najbolji rezultat karijere na 2,06, osvojivši titulu – kaže Vukova majka i trener, Anita Šolaja. – Letnju sezonu je počeo ličnim rekordom od 2,07 i adaptirao se na veće visine, koje je redovno, bez problema preskakao. Za ubuduće moramo još da popravimo neke tehničke elemente, ali meni je najbitnije da je on osvajanjem bronze shvatio koliko vredi.

Vuka za vikend očekuje Prvenstvo Srbije za juniore, izborno za juniorsku Balkanijadu koja je u septembru. Ove sezone već ima dve medalje u visu sa Prvenstva Balkana, juniorsko srebro u dvorani i zlato za mlađe juniore na otvorenom.


Skok uvis prioritet

Iako mnogi Vuku Šolaji predviđaju lepu karijeru višebojca, od toga, za sada, nema ništa.

– Razmišljali smo o tome i nastavićemo, ali ta disciplina zahteva mnogo više vremena, angažovanja i sredstava, a zavisi i od toga šta Vuk bude želeo – rekla je o ovoj temi Anita Šolaja.

Vuk na 100 m ima lični rekord 11,36 sekundi, a na 200 m 22,47 kojim je uzeo zlato na državnom i bio nadomak norme za EP (20,40). Bio je član Vošinih štafeta 4x100 m i 100 200 300 400 m koje su u 2024. oborile državne klupske rekorde, ali su njegovi drugovi bez njega nedavno popravili ta ostvarenja.

– Želja ostaje ista. Vis mi je omiljena disciplina i u njoj najviše uživam i najviše volim da se takmičim, posebno na velikim smotrama, jer je to za mene specijalan doživljaj – dodao je Vuk.



Važno je imati tim

Do uspeha se ne dolazi lako, a tandem Šolaja je na putu do evropske bronze imao podršku sa više strana. Zahvaljujući Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta i Danijeli Špirić, koja je i trener u AK Borac s Klise, imaju sve neophodno za oporavak i mogućnost korišćenja i drugih usluga koje ova institucija pruža, a dragocen je i rad fizioterapeuta Melika Felera.

– Veliku podršku dobijamo od našeg kluba Vojvodine, kao i Srpskog atletskog saveza i saveznog selektora Edina Zukovića. Polako pravimo dobar tim oko nas – istakla je Anita Šolaja.


K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) USPEH VOŠINOG ATLETIČARA: Vuk Šolaja ličnim rekordom do evropske bronze u skoku uvis

(FOTO) USPEH VOŠINOG ATLETIČARA: Vuk Šolaja ličnim rekordom do evropske bronze u skoku uvis

21.07.2024. 12:12 18:51