overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЧИЊЕ ВИМБЛДОН: Ђоковић апсолутни фаворит, једино Алкараз прети   

03.07.2023. 10:33 11:08
Пише:
Извор: Tanjug/ AP Photo/Kin Cheung

Данас почиње најстарији, према многим мишљењима и најугледнији гренд счлем турнир на свету Вимблдон. Одржава се сваког јуна или јула (почиње шест недеља пре првог понедељка у августу) у Лондону, почев од 1877. године, и трећи је по реду гренд слем турнир у години после отвореног првенства Аустралије и Француске.

Новак Ђоковић на Вимблдону има улогу апсолутног фаворита. Иако пред жреб у Лондону није био први носилац јер је Карлос Алкараз успео да се врати на чело АТП листе, српски тенисер је страх и трепет за остале учеснике трећег гренд слема сезоне, па су и кладионице спустиле ковоте када су виделе његов пут до титуле. Нико не види да неко може да неко победи Новака Ђоковића на Вимблдону, где Србин јури рекордну осму титулу на трави. Ђоковић је ове године већ освојио титуле на Аустралијан опену и Ролан Гаросу, па очекује рекордни 24. гренд слем на Вимблдону, а то достигнуће би га приближило календарском слему. У својој тренутној форми,  Ђоковић је превише јака за остале ривале, међу којима је и сензација Карлос Алкараз (20), који -  "још увек није довољно зрео" да га победи на трави.

- Морам да кажем, гледајући како је Новак играо ове године, гледајући како је Новак играо на Вимблдону у прошлости, он улази као велики фаворит, иако неће бити први носилац. Он је тако комплетан играч на тој подлози, најбоље се креће на трави. Мислим да је он најбољи играч у смислу конзистентности и нема никаквих слабости, чак је и бољи него на било којој другој подлози. Мислим да је само он тај који би на свој начин могао да спречи себе да победи. И мислим, видели смо то пре неколико година када је ишао на календарски слем на УС Опену против Данила Медведева. Психички се распао јер је то било превише за њега. Очекивања. Сада је толико сазрео, много тога се догодило. Имали смо читаве године током короне у којима је имао и суочио се са неколико проблема. Мислим да је јачи него икада, не само тениски, већ и ментално. Дакле, мислим да је веома жељан да освоји 24. гренд слем титулу и мислим да ће то учинити јер је он у целини најбољи играч који игра у овом тренутку - рекла је Барбара Шет стручни консултатнт Евроспорта, која Новака веома добро познајте.

- На свакој подлози игра свој најбољи тенис. Он нема правих слабости. Његов начин размишљања је феноменалан. Зато мислим да ће то учинити -  испричала је Шет и затим говорила о рекордима које Србин обара: "То је на његовом дневном реду. Овај пут жели да добије битку. Све што жели је да обори сваки појединачни рекорд који постоји. И требало би, знате. И мислим да је последњих неколико година када му понекад није дозвољено да игра и када није могао да игра, то је заправо била позитивна ствар за њега, јер је сада тако свеж и тако је жељан. Мислим да је изузетно близу. Мислим, он је већ на пола пута. Да будем искрена, не могу да видим да га неко победи у Вимблдону осим ако се не повреди или нешто слично. Али не желимо да се то деси, очигледно. Што се тиче тениса, ја не видим ко може да га победи. А онда ће бити занимљиво видети како ће се још једном носити са притиском на УС опену, јер ће се сигурно осврнути на оно што се догодило пре неколико година када је стигао до финала против Данила. Сећам се да је било суза усред меча где је тек схватио 'ово је превише за мене'. Али мислим да сада видимо другачијег Новака."

Током последњих неколико месеци млади Карлос Алкараз је највећи противник Новака Ђоковића, али они и даље нису на истом нивоу - када се играло полуфинале Ролан Гароса млади Шпанац се "сломио". Том приликом је откривено шта је тачно био проблем са Алкаразом.

"Да, Карлос је освојиол турнир у Квинсу, али видели смо шта се десило са њим на Ролан Гаросу када је почео да се грчи јер је био превише узбуђен што ће играти против Новака. Тако да и даље мислим можда не тениски, али ментално, приступ да игра против Новака, он још увек нема зрелост да игра против њега због припрема, начина размишљања и свега осталог. Видите у тенису колико тај емотивни, ментални део задире у игру, а то смо видели у Паризу. Мислим да ће стићи далеко на турниру. Мислим, победа на турниру у Квинсу, то је свакако помогло. И покушао је да се побољша и научи како да игра на трави. Веома је зезнуто када сте једва играли. Карлос је одиграо укупно 11 мечева на трави у својој каријери и освојио је титулу. Одиграо је пет мечева или шест мечева у Квинсу. Али гледао је видео снимке Розера Федерера како игра на Вимблдону само да би научио како да игра на тој подлози. Дакле, мислим да има још много посла. Може да победи све остале, то је сигурно. Али морате бити веома дисциплиновани на травнатом терену. Морате бити веома стрпљиви јер ствари стоје другачије. Нису као ни на једној другој површини. Играње на самом Вимблдону је веома другачије са свом традицијом, са свом атмосфером, веома је другачије. Не'е добити ништа од навијача. Публика је веома мирна у поређењу са осталим гренд слемовима. Не мислим да је спреман да освоји титулу на Вимблдону због Новака Ђоковића -  рекла је Шет и тако вероватно разочарала навијаче младог Шпанца.

Pprošlogodišnji вицешампион Ник Кирјос није "довољно у форми" , Стефанос Циципас "нема конзистентност", а Александар Бублик има "превише успона и падова". А ни  Каспер Руд, овогодишњег вицешампиона Ролан Гароса, не блиста на трави. Било биизненађујуће ако ове године уђе у завршницу турнира".

Аутор:
Пошаљите коментар