light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА МЛАДЕ У ПРАГУ: Будућност Србије на крову Европе

28.08.2024. 15:16 15:23
Пише:
Извор: Млади шаховски репрезентативци Србије сјајни су Прагу, фото: ШС Србије

Као и сениори, млади репрезентативци Србије, до 14 година, дошли су до европског трона, али у убрзаном шаху.

Првенство Старог континента у Прагу за младе, још је у току, а наша земља има велики број представника, који бележе запажене резултате.

Највећи успех остварили је наша репрезентација до 14 година у рапиду, која је постала првак Европе. Најсјајнију медаљу Србији су донели Новак Думбеловић, Бошко Стефановић, ЖФМ Вера Вујовић и Александар Кутањац.

Фестивал шаха у Чешкој трајаће до 1. септембра. Поред тога што су подељени по узрасту деце, турнири су разврстани и на отворене и женске. Такмичари су се надметали у решавању шаховских задатака, брзопотезном и убрзаном шаху, док је главни део Фестивала, турнир у класичном шаху, управо у току.

Најмлађи српски представници нису остварили значајнији резултат у убрзаном шаху: Матија Арсенијевић био је 36, Васил Милићевић 43, а Борис Радуловић 55. У овој старосној групи (до осам година) Србија није имала представницу.

Међу дечацима до 10 година, имали смо прва два носиоца, али, ипак, они нису дошли до одличја: Леонид Ивановић био је ћетврти, Милош Пасула 13, док је Филип Радуловић заузе 70. место. Нажалост, слична је ситуација била и код девојчица: Дуња Милојевић је шеста, Нина Смилић 18, а Наталија Вујичић 36.

Урош Вучковић је, међу дечацима до 12 година, заузео 47. место. док је код девојчица истгог узраста, Ирина Рајлић била 15, Милица Вујичић - 25, а Лена Раденковић 28.

До одличја нисмо дошли ни у отвореној категорији до 14 година: Бошко Стефановић заузео је 15, Новак Думбеловић - 26, а Александар Кутањац 28. место. Срећом, то је успело женском ФИДЕ мајстору Вери Вујовић, која је освојила бронзану медаљу у женској конкуренцији. У истој групи је Ања Митровић заузела 38. место.

У отвореној категорији до 16 година, Борис Рајлић био је 48, а Вук Каначки 51. Код девојчица је Тамара Јанковић била 11-топласирана.

У најстаријој групи, ФИДЕ мајстор Лука Ристић је био 13, а код девојчица Мила Раденковић била је близу медаље, али је завршила на одличном,  петом месту. Ана Тадић освојила је 17, а Ања Јовановић 18. место.

У отвореној конкуренцији до осам година у брзопотезном шаху, Матија Арсенијевић освојио је 17, а Васил Милићевић 40. позицију. Код девојчица истог узраста, Србија није имала представницу.

У отвореној групи до 10 година, Милош Пасула био је четврти, Леонид Ивановић 19, а Филип Радуловић 63. Надметале су се и девојчице до 10 година, па је Дуња Милојевић заузела 10, а Нина Смилић 16. место.

Код дечака у отвореној конкуренцији до 12 година, Урош Вучковић био је 37, док је код девојчица Ирина Рајлић освојила 19, а Лена Раденковић 25. место.

Отворена група до 14 година, донела је Новаку Думбеловићу 15, Бошку Стефановићу 17, а Александар Кутањцу 24. позицију. Улогу фаворита, код дамица Вера Вујовић потврдила је још једном медаљом. Освојила је треће место и у блицу код девојчица до 14 година. док је Ања Митровић била 33.

Вуку Каначком припало је 39. место у отвореној конкренцији до 16 година, док је Борис Рајлић био на 42. позицији. Међу девојчицама, Тамара Јанковић освојила 26. место.

У најстаријој групи, до 18 година,  ФМ Лука Ристић заузео је одлично, девето место. Код девојака, Ања Јовановић била је осма, Мила Раденковић 11, а Ана Тадић 21.

У екипној конкуренцији се играо турнир у рапиду. Србија је, у отвореној конкуренцији до 10 година, освојила солидно, шесто место, док су девојчице биле осме.

Женска екипа у урасту до 14 година, заузела је 15. позицију.

У најстаријој групи, Србија је завршила на 17, а код девојака на 10. месту.

Велики успех у решавању проблема постигла је Мила Раденковић, која се окитила европском бронзом, у конкуренцији девојчица до 18 година. Александар Кутањац је, такође, био веома близу постоља, али је, ипак, завршио на одличном петом месту.

Тренутно је у току надметање у класичном шаху, које ће потрајати до последњег дана августа.

С. Костић

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ШАХУ ЗА ЖЕНЕ: Добар почетак Српкиња

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ШАХУ ЗА ЖЕНЕ: Добар почетак Српкиња

24.04.2024. 16:15 16:18