Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE U PRAGU: Budućnost Srbije na krovu Evrope

28.08.2024. 15:16 15:23
Piše:
Izvor: Mladi šahovski reprezentativci Srbije sjajni su Pragu, foto: ŠS Srbije

Kao i seniori, mladi reprezentativci Srbije, do 14 godina, došli su do evropskog trona, ali u ubrzanom šahu.

Prvenstvo Starog kontinenta u Pragu za mlade, još je u toku, a naša zemlja ima veliki broj predstavnika, koji beleže zapažene rezultate.

Najveći uspeh ostvarili je naša reprezentacija do 14 godina u rapidu, koja je postala prvak Evrope. Najsjajniju medalju Srbiji su doneli Novak Dumbelović, Boško Stefanović, ŽFM Vera Vujović i Aleksandar Kutanjac.

Festival šaha u Češkoj trajaće do 1. septembra. Pored toga što su podeljeni po uzrastu dece, turniri su razvrstani i na otvorene i ženske. Takmičari su se nadmetali u rešavanju šahovskih zadataka, brzopoteznom i ubrzanom šahu, dok je glavni deo Festivala, turnir u klasičnom šahu, upravo u toku.

Najmlađi srpski predstavnici nisu ostvarili značajniji rezultat u ubrzanom šahu: Matija Arsenijević bio je 36, Vasil Milićević 43, a Boris Radulović 55. U ovoj starosnoj grupi (do osam godina) Srbija nije imala predstavnicu.

Među dečacima do 10 godina, imali smo prva dva nosioca, ali, ipak, oni nisu došli do odličja: Leonid Ivanović bio je ćetvrti, Miloš Pasula 13, dok je Filip Radulović zauze 70. mesto. Nažalost, slična je situacija bila i kod devojčica: Dunja Milojević je šesta, Nina Smilić 18, a Natalija Vujičić 36.

Uroš Vučković je, među dečacima do 12 godina, zauzeo 47. mesto. dok je kod devojčica istgog uzrasta, Irina Rajlić bila 15, Milica Vujičić - 25, a Lena Radenković 28.

Do odličja nismo došli ni u otvorenoj kategoriji do 14 godina: Boško Stefanović zauzeo je 15, Novak Dumbelović - 26, a Aleksandar Kutanjac 28. mesto. Srećom, to je uspelo ženskom FIDE majstoru Veri Vujović, koja je osvojila bronzanu medalju u ženskoj konkurenciji. U istoj grupi je Anja Mitrović zauzela 38. mesto.

U otvorenoj kategoriji do 16 godina, Boris Rajlić bio je 48, a Vuk Kanački 51. Kod devojčica je Tamara Janković bila 11-toplasirana.

U najstarijoj grupi, FIDE majstor Luka Ristić je bio 13, a kod devojčica Mila Radenković bila je blizu medalje, ali je završila na odličnom,  petom mestu. Ana Tadić osvojila je 17, a Anja Jovanović 18. mesto.

U otvorenoj konkurenciji do osam godina u brzopoteznom šahu, Matija Arsenijević osvojio je 17, a Vasil Milićević 40. poziciju. Kod devojčica istog uzrasta, Srbija nije imala predstavnicu.

U otvorenoj grupi do 10 godina, Miloš Pasula bio je četvrti, Leonid Ivanović 19, a Filip Radulović 63. Nadmetale su se i devojčice do 10 godina, pa je Dunja Milojević zauzela 10, a Nina Smilić 16. mesto.

Kod dečaka u otvorenoj konkurenciji do 12 godina, Uroš Vučković bio je 37, dok je kod devojčica Irina Rajlić osvojila 19, a Lena Radenković 25. mesto.

Otvorena grupa do 14 godina, donela je Novaku Dumbeloviću 15, Bošku Stefanoviću 17, a Aleksandar Kutanjcu 24. poziciju. Ulogu favorita, kod damica Vera Vujović potvrdila je još jednom medaljom. Osvojila je treće mesto i u blicu kod devojčica do 14 godina. dok je Anja Mitrović bila 33.

Vuku Kanačkom pripalo je 39. mesto u otvorenoj konkrenciji do 16 godina, dok je Boris Rajlić bio na 42. poziciji. Među devojčicama, Tamara Janković osvojila 26. mesto.

U najstarijoj grupi, do 18 godina,  FM Luka Ristić zauzeo je odlično, deveto mesto. Kod devojaka, Anja Jovanović bila je osma, Mila Radenković 11, a Ana Tadić 21.

U ekipnoj konkurenciji se igrao turnir u rapidu. Srbija je, u otvorenoj konkurenciji do 10 godina, osvojila solidno, šesto mesto, dok su devojčice bile osme.

Ženska ekipa u urastu do 14 godina, zauzela je 15. poziciju.

U najstarijoj grupi, Srbija je završila na 17, a kod devojaka na 10. mestu.

Veliki uspeh u rešavanju problema postigla je Mila Radenković, koja se okitila evropskom bronzom, u konkurenciji devojčica do 18 godina. Aleksandar Kutanjac je, takođe, bio veoma blizu postolja, ali je, ipak, završio na odličnom petom mestu.

Trenutno je u toku nadmetanje u klasičnom šahu, koje će potrajati do poslednjeg dana avgusta.

S. Kostić

Autor:
Pošaljite komentar
EVROPSKO PRVENSTVO U ŠAHU ZA ŽENE: Dobar početak Srpkinja

EVROPSKO PRVENSTVO U ŠAHU ZA ŽENE: Dobar početak Srpkinja

24.04.2024. 16:15 16:18