overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЕЂУНАРОДНИ РУКОМЕТНИ КАМП „РАСТИМО” Велики снови се рађају у малим срцима

10.09.2023. 16:36 16:40
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Да велики снови почињу у малим срцима доказано је безброј пута. Народна умотворина погодно тло је, можда, најбоље пронашла у међународном бренду и јединственом пројекту у региону, у Рукометном кампу Растимо, који је ове године доживео 29. издање.

Ако је судити на основу поновног пораста броја полазника, после кризних година које је донела корона вирус, Камп Растимо се поново доказује и показује да је без премца у региону.

Одзивом око 200 малих рукометаша и рукометашица, у само једној овогодишњој смени, помало је изненадило домаћина и организатора, који је планирао да, због целокупне ситуације у друштву на глобалном нивоу, као и великим бројем клупских кампова и броју учесника prеthodnе три године, уприличи малишанима само једно десетодневно стручно оспособљавање.

Уједно, то га је и осоколило пред јубиларни 30. Камп, да је на правом путу и да је задржао курс квалитетног рада, садржајности и јединствености, што на крају крајева мора да победи у мору просечности. Родитељи и деца су свесни каква је привилегија бити део Растимове породице, кроз коју је „крадећи“ рукометно знање неколико стотина малишана стекло статус репрезентативца разних узраста и држава.

– Свилајнац је ове године био 15. пут домаћин Кампу Растимо, и на срећу организатора Средњошколски дом пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика има довољно велики смештајни капацитет, тако да ниједно дете није било одбијео – рекао је алфа и омега Кампа Растимо Ђорђе Јакшић. – Били смо принуђени да повећамо и број тренера на 21. Њих 12 је реализовало програм, а девет их је било на усавршавању. Такође, морали смо да се проширимо и на већи број терена, па су деца тренирала и у гимназијској сали и отвореном терену, што је било укупно осам.


Михаел одушевио

Поред тренера из Србије, у Кампу су радили и стручњаци доказани у раду с младима с простора бивше Југославије, као и из Данске, Норвешке, Грчке, Италије... Ове године, први пут с полазницима је реадио тренер из Немачке - Михаел Бесте. С невероватном љубављу и посвећеношћу Михаел је малишанима откривао тајне рукомета, а они су то с великом пажњом и одушевљењем пратили.


Стручним тимом тренера и организацијом руководили су Драган Митровић и Ђуро Тојагић.

– С обзиром на то да је у тиму тренера било доста младих стручњака, који су први пут реализовали кампов програм, општа је оцена та да су они испунили очекивања и оправдали ангажман. Посебно ту мислим на њихову посвећеност најмлађим полазницима у погледу рада на обуци, обогаћивању, усавршавању и исправљању новог и већ стеченог рукометног знања. Полазници су се трудили и залагали да упију све оно што су им тренери преносили и несебично давали. Долазак и рад гостујућег тренера млађих категорија из Немачке Михаела Бестеа одушевио је све малишане, од којих је био изузетно прихваћен, посебно демонстрирајући искуства и новине у раду са децом. Својом непосредношћу наишао је и на добар пријем и код српских колега по занату.

Нарочито је све одушевило међусобно дружење деце, по чему је Камп Растимо и надалеко познат.

– Поред дружења до изражаја је долазило и њихова сарадња и подршка како на тренинзима, утакмицама, али и ван терена. Деца су се одушевила и обиласку Природњачког музеја.

Текст и фото: Јово Галић

Цеца и рукометни чаробњаци

Нешто ново и авангардно Растимо је понудио и ове године у односу на све остале кампове организујући Дан отворени врата, када су биле организоване стручне трибина и радионице, као и приказ практичног рада у Кампу. Водитељ радионице била је дипломирани психолог Бранислава Стевић, бивша репрезентативка (Цеца Вајагић). Са децом од 12 до 14 година разговарало се не тему „Развој самопоуздања и самопоштовања код деце - спортиста„. од 15 до 16 година „Ефикасна комуникација„, а за тренере „Комуникација тренера са децом„.

– Пресрећна сам што сам радила са малим рукометним чаробњацима која су дивна, мотивисана, раздрагана и весела дружина. Уживала сам гледајући и слушајући будуће спортске асове и што је још важније, емпатичне младе људе. Ово је био још један доказ колико је разговор важан, колико су деца, мали спортисти, жељни нових знања, колико желе да учествују и имају потребу да их неко чује. Колико се од најранијег узраста развија љубав према спорту и поштовање других. Зато, сви који се баве децом и младима, знајте да ће неке ваше поруке и поуке неком бити и животно важне – рекла је Бранислава Стевић, која се захвалила на позиву дивним домаћинима са чика Јакшом на челу, који су организовали најбољи камп у земљи. – Честитам на ентузијазму.

 

Аутор:
Пошаљите коментар