Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MEĐUNARODNI RUKOMETNI KAMP „RASTIMO” Veliki snovi se rađaju u malim srcima

10.09.2023. 16:36 16:40
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Da veliki snovi počinju u malim srcima dokazano je bezbroj puta. Narodna umotvorina pogodno tlo je, možda, najbolje pronašla u međunarodnom brendu i jedinstvenom projektu u regionu, u Rukometnom kampu Rastimo, koji je ove godine doživeo 29. izdanje.

Ako je suditi na osnovu ponovnog porasta broja polaznika, posle kriznih godina koje je donela korona virus, Kamp Rastimo se ponovo dokazuje i pokazuje da je bez premca u regionu.

Odzivom oko 200 malih rukometaša i rukometašica, u samo jednoj ovogodišnjoj smeni, pomalo je iznenadilo domaćina i organizatora, koji je planirao da, zbog celokupne situacije u društvu na globalnom nivou, kao i velikim brojem klupskih kampova i broju učesnika prethodne tri godine, upriliči mališanima samo jedno desetodnevno stručno osposobljavanje.

Ujedno, to ga je i osokolilo pred jubilarni 30. Kamp, da je na pravom putu i da je zadržao kurs kvalitetnog rada, sadržajnosti i jedinstvenosti, što na kraju krajeva mora da pobedi u moru prosečnosti. Roditelji i deca su svesni kakva je privilegija biti deo Rastimove porodice, kroz koju je „kradeći“ rukometno znanje nekoliko stotina mališana steklo status reprezentativca raznih uzrasta i država.

– Svilajnac je ove godine bio 15. put domaćin Kampu Rastimo, i na sreću organizatora Srednjoškolski dom poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika ima dovoljno veliki smeštajni kapacitet, tako da nijedno dete nije bilo odbijeo – rekao je alfa i omega Kampa Rastimo Đorđe Jakšić. – Bili smo prinuđeni da povećamo i broj trenera na 21. Njih 12 je realizovalo program, a devet ih je bilo na usavršavanju. Takođe, morali smo da se proširimo i na veći broj terena, pa su deca trenirala i u gimnazijskoj sali i otvorenom terenu, što je bilo ukupno osam.


Mihael oduševio

Pored trenera iz Srbije, u Kampu su radili i stručnjaci dokazani u radu s mladima s prostora bivše Jugoslavije, kao i iz Danske, Norveške, Grčke, Italije... Ove godine, prvi put s polaznicima je readio trener iz Nemačke - Mihael Beste. S neverovatnom ljubavlju i posvećenošću Mihael je mališanima otkrivao tajne rukometa, a oni su to s velikom pažnjom i oduševljenjem pratili.


Stručnim timom trenera i organizacijom rukovodili su Dragan Mitrović i Đuro Tojagić.

– S obzirom na to da je u timu trenera bilo dosta mladih stručnjaka, koji su prvi put realizovali kampov program, opšta je ocena ta da su oni ispunili očekivanja i opravdali angažman. Posebno tu mislim na njihovu posvećenost najmlađim polaznicima u pogledu rada na obuci, obogaćivanju, usavršavanju i ispravljanju novog i već stečenog rukometnog znanja. Polaznici su se trudili i zalagali da upiju sve ono što su im treneri prenosili i nesebično davali. Dolazak i rad gostujućeg trenera mlađih kategorija iz Nemačke Mihaela Bestea oduševio je sve mališane, od kojih je bio izuzetno prihvaćen, posebno demonstrirajući iskustva i novine u radu sa decom. Svojom neposrednošću naišao je i na dobar prijem i kod srpskih kolega po zanatu.

Naročito je sve oduševilo međusobno druženje dece, po čemu je Kamp Rastimo i nadaleko poznat.

– Pored druženja do izražaja je dolazilo i njihova saradnja i podrška kako na treninzima, utakmicama, ali i van terena. Deca su se oduševila i obilasku Prirodnjačkog muzeja.

Tekst i foto: Jovo Galić

Ceca i rukometni čarobnjaci

Nešto novo i avangardno Rastimo je ponudio i ove godine u odnosu na sve ostale kampove organizujući Dan otvoreni vrata, kada su bile organizovane stručne tribina i radionice, kao i prikaz praktičnog rada u Kampu. Voditelj radionice bila je diplomirani psiholog Branislava Stević, bivša reprezentativka (Ceca Vajagić). Sa decom od 12 do 14 godina razgovaralo se ne temu „Razvoj samopouzdanja i samopoštovanja kod dece - sportista„. od 15 do 16 godina „Efikasna komunikacija„, a za trenere „Komunikacija trenera sa decom„.

– Presrećna sam što sam radila sa malim rukometnim čarobnjacima koja su divna, motivisana, razdragana i vesela družina. Uživala sam gledajući i slušajući buduće sportske asove i što je još važnije, empatične mlade ljude. Ovo je bio još jedan dokaz koliko je razgovor važan, koliko su deca, mali sportisti, željni novih znanja, koliko žele da učestvuju i imaju potrebu da ih neko čuje. Koliko se od najranijeg uzrasta razvija ljubav prema sportu i poštovanje drugih. Zato, svi koji se bave decom i mladima, znajte da će neke vaše poruke i pouke nekom biti i životno važne – rekla je Branislava Stević, koja se zahvalila na pozivu divnim domaćinima sa čika Jakšom na čelu, koji su organizovali najbolji kamp u zemlji. – Čestitam na entuzijazmu.

 

Autor:
Pošaljite komentar