Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стрелкиња Александра Хавран освојила пет медаља на ЕП ове године: И даље гледам златно финале

01.07.2024. 12:06 12:24
Пише:
Извор: Приватна архива

Александра Хавран, чланица Стрељачке дружине Нови Сад 1790, иза себе има најуспешнију сезону када је реч о европским јуниорским првенствима.

Старопазовчанка, која је у септембру из тамошње СД Јединство прешла у тим из Српске Атине у којој јој је тренер Горан Стојадиновић, освојила је пет медаља на шампионатима Старог континента ове године.

Најпре је у Ђеру ваздушном пушком узела злато екипно и сребро у миксу са Алексом Ракоњцем, а недавно на ЕП у Осијеку малокалибарском пушком злато у трио троставу са колегиницама из репрезентације, сребро екипно и бронзу у миксу са Ракоњцем.

– Нисам очекивала три одличја у Осијеку, него бар два, тако да сам задовољна што сам успела да дођем до трећег, златног – рекла је за „Дневник” 19-годишња Александра Хавран. – Заиста смо се све три бориле и када све функционишемо добро и пуцање иде лаганије. И даље умем да погледам то финале и сваки пут доживим исте емоције. Једино ми је жао што нисам успела да освојим ту четврту, најважнију, медаљу, у појединачној конкуренцији, пошто ми та још увек недостаје. У Ђеру сам била баш близу, фалило ми је среће јер су ме од одличја делила 0,2 круга, што је баш мало... али има времена.

Александра је 2021. дебитовала на великим међународним такмичењима, када је на ЕП у Осијеку била пета.

– Тек сада сам постала свесна колики је то био успех. Прво европско и такво искуство на међународној сцени, одмах финале, па је заправо пето место одличан резултат, иако ми се у том тренутку није тако чинило – описала је Хавран.  


Савети Јасне Шекарић

Како каже Александра Хавран, и даље има трему на такмичењима, али како је старија може боље да је исконтролише. Од старијих стрелкиња угледа се на чувену Јасну Шекарић, сада селекторку репрезентације за пиштољ. 

– Нисам пуцала с њом, али имала сам прилике да разговарамо, даје ми лепе савете и њу вреди послушати – рекла је Хавран.


Брзо су стигле и прве медаље на ЕП. Сребро екипно и бронза у мешовитим паровима са Марком Ивановићем 2022. године, а следеће екипна бронза, да би ове сезоне употпунила колекцију са екипном европском титулом. Резултат је дошао и променом тренера и селидбом у Нови Сад.

– Нисам имала проблема да се навикнем на нови клуб и начин рада. Очигледна је велика промена у резултатима, који су много бољи и константнији, јер све време ваздушном пушком имам 630 кругова и више у току сезоне, а и малокалибар ми се поправио – истакла је Александра Хавран.

Њу у јулу очекују сениорско и јуниорско државно првенство малокалибарским оружјем.

– Оба су ми битна. Верујем у себе и мислим да ћу бити међу прве три у обе конкуренције – додала је Александра која је ове сезоне већ одбранила сениорску титулу ваздушном пушком.


Поглед ка Лос Анђелесу 2028.

Александра Хавран гледа у правцу Олимпијских игара у Лос Анђелесу 2028.

– Размишљала сам и о Паризу – казала је Александра. – Почетком године сам била на такмичењу у Минхену, које је пандан европском првенству и као сениорска сам била оба дана пета, чиме сам задовољна. После месец дана је уследило европско у Ђеру, али ме нису пријавили као сениорку, него јуниорку. Тим резултатом који сам остварила ушла бих у сениорско финале, али је питање како бих пуцала. Међутим, имала бих прилику да можда узмем квоту за Париз. Сада чекам Лос Анђелес. Волела бих да одем, имала бих 23 године, млада бих се нашла на највећем догађају на свету, тако да ми је то циљ.


К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕВРОПСКО СРЕБРО ЗА СРПСКИ МИКС: Александра Хавран из Старе Пазове и Панчевац Алекса Ракоњац вицешампиони

ЕВРОПСКО СРЕБРО ЗА СРПСКИ МИКС: Александра Хавран из Старе Пазове и Панчевац Алекса Ракоњац вицешампиони

27.02.2024. 17:53 17:58
ЈУНИОРКЕ СРБИЈЕ ПРВАКИЊЕ ЕВРОПЕ: Александра Хавран предводила наше стрелкиње до трона

ЈУНИОРКЕ СРБИЈЕ ПРВАКИЊЕ ЕВРОПЕ: Александра Хавран предводила наше стрелкиње до трона

27.02.2024. 15:27 15:30