Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Strelkinja Aleksandra Havran osvojila pet medalja na EP ove godine: I dalje gledam zlatno finale

01.07.2024. 12:06 12:24
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Aleksandra Havran, članica Streljačke družine Novi Sad 1790, iza sebe ima najuspešniju sezonu kada je reč o evropskim juniorskim prvenstvima.

Staropazovčanka, koja je u septembru iz tamošnje SD Jedinstvo prešla u tim iz Srpske Atine u kojoj joj je trener Goran Stojadinović, osvojila je pet medalja na šampionatima Starog kontinenta ove godine.

Najpre je u Đeru vazdušnom puškom uzela zlato ekipno i srebro u miksu sa Aleksom Rakonjcem, a nedavno na EP u Osijeku malokalibarskom puškom zlato u trio trostavu sa koleginicama iz reprezentacije, srebro ekipno i bronzu u miksu sa Rakonjcem.

– Nisam očekivala tri odličja u Osijeku, nego bar dva, tako da sam zadovoljna što sam uspela da dođem do trećeg, zlatnog – rekla je za „Dnevnik” 19-godišnja Aleksandra Havran. – Zaista smo se sve tri borile i kada sve funkcionišemo dobro i pucanje ide laganije. I dalje umem da pogledam to finale i svaki put doživim iste emocije. Jedino mi je žao što nisam uspela da osvojim tu četvrtu, najvažniju, medalju, u pojedinačnoj konkurenciji, pošto mi ta još uvek nedostaje. U Đeru sam bila baš blizu, falilo mi je sreće jer su me od odličja delila 0,2 kruga, što je baš malo... ali ima vremena.

Aleksandra je 2021. debitovala na velikim međunarodnim takmičenjima, kada je na EP u Osijeku bila peta.

– Tek sada sam postala svesna koliki je to bio uspeh. Prvo evropsko i takvo iskustvo na međunarodnoj sceni, odmah finale, pa je zapravo peto mesto odličan rezultat, iako mi se u tom trenutku nije tako činilo – opisala je Havran.  


Saveti Jasne Šekarić

Kako kaže Aleksandra Havran, i dalje ima tremu na takmičenjima, ali kako je starija može bolje da je iskontroliše. Od starijih strelkinja ugleda se na čuvenu Jasnu Šekarić, sada selektorku reprezentacije za pištolj. 

– Nisam pucala s njom, ali imala sam prilike da razgovaramo, daje mi lepe savete i nju vredi poslušati – rekla je Havran.


Brzo su stigle i prve medalje na EP. Srebro ekipno i bronza u mešovitim parovima sa Markom Ivanovićem 2022. godine, a sledeće ekipna bronza, da bi ove sezone upotpunila kolekciju sa ekipnom evropskom titulom. Rezultat je došao i promenom trenera i selidbom u Novi Sad.

– Nisam imala problema da se naviknem na novi klub i način rada. Očigledna je velika promena u rezultatima, koji su mnogo bolji i konstantniji, jer sve vreme vazdušnom puškom imam 630 krugova i više u toku sezone, a i malokalibar mi se popravio – istakla je Aleksandra Havran.

Nju u julu očekuju seniorsko i juniorsko državno prvenstvo malokalibarskim oružjem.

– Oba su mi bitna. Verujem u sebe i mislim da ću biti među prve tri u obe konkurencije – dodala je Aleksandra koja je ove sezone već odbranila seniorsku titulu vazdušnom puškom.


Pogled ka Los Anđelesu 2028.

Aleksandra Havran gleda u pravcu Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028.

– Razmišljala sam i o Parizu – kazala je Aleksandra. – Početkom godine sam bila na takmičenju u Minhenu, koje je pandan evropskom prvenstvu i kao seniorska sam bila oba dana peta, čime sam zadovoljna. Posle mesec dana je usledilo evropsko u Đeru, ali me nisu prijavili kao seniorku, nego juniorku. Tim rezultatom koji sam ostvarila ušla bih u seniorsko finale, ali je pitanje kako bih pucala. Međutim, imala bih priliku da možda uzmem kvotu za Pariz. Sada čekam Los Anđeles. Volela bih da odem, imala bih 23 godine, mlada bih se našla na najvećem događaju na svetu, tako da mi je to cilj.


K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
EVROPSKO SREBRO ZA SRPSKI MIKS: Aleksandra Havran iz Stare Pazove i Pančevac Aleksa Rakonjac vicešampioni

EVROPSKO SREBRO ZA SRPSKI MIKS: Aleksandra Havran iz Stare Pazove i Pančevac Aleksa Rakonjac vicešampioni

27.02.2024. 17:53 17:58
JUNIORKE SRBIJE PRVAKINJE EVROPE: Aleksandra Havran predvodila naše strelkinje do trona

JUNIORKE SRBIJE PRVAKINJE EVROPE: Aleksandra Havran predvodila naše strelkinje do trona

27.02.2024. 15:27 15:30