Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠKOLSKA OLIMPIJADA: Završena takmičenja osnovnih škola u futsalu, rukometu i košarci

25.05.2024. 15:36 15:43
Piše:
Izvor: Momenat sa finalne utakmice u futsalu, foto: N. Mihajlović

Još pod utiskom čina svečanog otvaranja Olimpiajde, sa koga su poslate snažne poruke zajedništva više od 6.000 učenika u 550 ekipa osnovnih i srednjih škola iz svih regiona Srbije, na terene u Novom Sadu, Stepanovićevu, Kaću i Budisavi, prvi su izašli učesnici turnira u futsalu, rukometu i košarci.

Utakmice futsalera, po pravilu, privlače najviše pažnje, tako da su i ovoga puta bili u fokusu interesovanja. U konkurenciji osnovaca, titulu olimpijskog pobednika osvojili su učenici škole iz Beograda „Kralj Petar Drugi Karađorđević“, pobedom u finalu sa vršnjacima iz zaječarske škole „Ljuba Nešić“ sa 4:2.

-Veliki je uspeh bio i plasman na završni turnir – podseća kapiten pobedničke ekipe Ognjen Ugrica. – Veliku zahvalnost za sve što smo postigli dugujemo našem nastavniku Ivanu Necinu, koji je svoje slobodno vreme podredio treniranju ekipe kojom se naša škola ponosi. On je najbolji nastavnik na svetu. Nije bilo lako, imali smo dosta tešku grupu, mislim da je bila kvalitetnija od druge grupe, ali uspeli smo da kao tim prebrodimo sve poteškoće i da osvojimo pobednički pehar.


Plasman učenika osnovnih škola: „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ Beograd, „Ljuba Nešić“ Zaječar, „Dimitrije Tucović“ Čajetina, „8. septembar“ Pirot, „Dimitrije Davidović“ Smederevo, „Miladin Mitić“ Laplje Selo, „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci

Polasman učesnica osnovnih škola: „Vuk Karadžić“ Čačak, „Dragomir Marković“ Kruševac, „Vuk Karadžić“ Leskovac, „Jovan Jovanović Znaj“ Suzbotica, „Borivoje ŽĐ. Milojević“ Krupanj, „Vuk Karadžić“ Leposavić, „Đura Jakšić“ Ćuprija, „Žarko Zrenjanin“ Zrenjanin


Rezultat jeste osnov svakom sportskom takmičenju, ali poštovanje protivnika, koliko i svojih saigrača, jedini je ispravan moto ovakvih manifestacija. Susret u grupi pobedničke ekipe i učenika škole „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela pokvario je incident, koji je pravovremenom intervencijom sudija i nastavnika brzo amortizovan. Na kraju, stisak ruke, uz izvinjenja i razumevanje u žaru takmičarskog naboja, nesporazum je prevaziđen i utakmica je privedena kraju, u skladu sa olimpijskim principima.

L. Bakmaz

ZAVRŠENO TAKMIČENJE MALIH RUKOMETAŠICA I RUKOMETAŠA: Zlata u Adi i Smederevu

Utakmicama za plasman, završeno je takmičenje rukometašica i rukometaša osnovnoškolskog uzrasta. Bez dileme najbolja ekipa kod devojčica, tim koji je bio favorit i pre početka turnira, sastav Osnovne škole „Čeh Karolj“ iz Ade, bio je suveren i bez problema stigao do zlatnog odličja. Dok dečaka najvrednija medalja otišla je u vitrine OŠ „Dr Jovan Cvijić“ iz Smedereva.

U finalu su male Adačanke igrale s ekipom OŠ „Deveta srpska brigada“ iz Boljevca i stigle su do ubedljivog trijumfa. Tokom čitave utakmice pitanje pobednika nije se postavljalo, a na kraju je rezultat glasio 27:16 za ekipu iz Ade. U duelu za treće mesto, sastale su se OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova i OŠ „Ivo Andrić“ iz Radinca kod Smedereva, a bronzana medalja pripala je malim Dolovčankama, koje su slavile sa 20:16.

U muškoj konkurenciji u ovom uzrastu, drugo mesto osvojila je ekipa OŠ „Desanka Maksimović“ iz Gornjeg Milanovca, dok je treća bila selekcije OŠ „Petar Kočić“ iz Temerina.

A. P.

ZAVRŠENI KOŠARKAŠKI TURNIR ZA OSNOVCE NA ŠKOLSKOJ OLIMPIJADI: OŠ "Ratko Vukićević" najbolja

Utakmicama za konačan plasman osnovnih škola, kada je reč o košarci, spuštena je zavesa na taj deo Školske olimpijade, koja se ovih dana održava, između ostalog, i u Novom Sadu. Tokom dana na terenima balona kod Sajma najzapaženije bile škole Ratko Vukićević iz Niša, Jovan Cvijić iz Smedereva i Svetozar Marković iz Beograda. Konačni poredak išao je baš tim redom, pa može da se zaključi da je jug izdominirao na čitavom takmičenju, mada treba biti realan i navesti da im nije bilo nimalo lako u finalnom susretu, s obzirom na to da su Smederevci pružili izuzetno jak otpor i tek posle velike borbe posustali.

Do poslednjeg momenta nije se znalo ko će da bude najbolji, da bi u neizvesnoj završnici Nišlije ipak napravile razliku i pobedile sa 40:38, u izuzetno dramatičnom okršaju, koji su obeležili i nešto topliji uslovi, pa su i jedni i drugi, osim rivala, morali da prevazilaze i takve izazove. U svakom slučaju, ponovo je pobedio fer-plej, a nesumnjivo je da će neki od dečaka možda već u bliskoj budućnosti imati priliku da brane boje nekih kvalitetnijih klubova i u seniorskoj konkurenciji, kako talenta nije manjkalo.

V. M. P.

Autor:
Pošaljite komentar
JEDINSTVENA PORUKA SA POČETKA ŠKOLSKE OLIMPIJADE - GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ: Vi ste de­co bo­gat­stvo Sr­bi­je!

JEDINSTVENA PORUKA SA POČETKA ŠKOLSKE OLIMPIJADE - GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ: Vi ste de­co bo­gat­stvo Sr­bi­je!

24.05.2024. 16:11 17:20
PREKO 6.000 UČENIKA NA TERENIMA Gojković otvorila 12. Olimpijske sportske igre učenika Srbije (FOTO)

PREKO 6.000 UČENIKA NA TERENIMA Gojković otvorila 12. Olimpijske sportske igre učenika Srbije (FOTO)

24.05.2024. 13:59 17:15