Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РАПОРТ ЗА „ДНЕВНИК” С ПРИПРЕМА ВЕСЛАЧКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ НАДОМАК ПАРИЗА: Без еуфорије, мирне главе на Олимпијске игре

21.07.2024. 16:29 20:27
Пише:
Извор: Приватна архива

Веслачка репрезентација Србије прва се упутила ка Олимпијским играма у Паризу и завршне припреме у трајању од 16 дана обавља управо надомак Града светлости у ком ће 26. јула почети највећа спортска смотра на свету.

Зрењанинка Јована Арсић, актуелна првакиња Европе од пре три месеца, такмичиће се у скифу, а Суботичанин Мартин Мачковић и Рус Николај Пименов, који је у српском националном тиму од прошле године, биће у конкуренцији дубл скула.

Тренира их наш прослављени веслач Никола Стојић, док је помоћни тренер Милош Станојевић.

Веслачи су у градићу Мант ла Жоли, педесетак километара од Париза од 9. јула, а биће ту до 24. када ће прећи у Олимпијско село.

– Сами смо овде, нема других тимова и то нам прија – јавио је за „Дневник“ Мартин Мачковић. – Доста смо били подигли интензитет тренинга, више смо веслали краће дистанце и ритам који ћемо имати на трци, тако да смо наоштрили форму. За викенд смо имали последњи јак тренинг и полако почињемо да се одмарамо за такмичење. 

С обзиром на то да су у малом граду, још увек се не осећа „олимпијска грозница“, а ни у тиму нема еуфорије.

– Доста смо мирни, чак и Николај који дебитује. Ту енергију ћемо да осетимо тек када уђемо у Олимпијско село, а до тада су ово обичне припреме – додао је Мачковић.

Суботичанин је од 2019. године веслао двојац са Милошем Васићем, с којим је био пети на ОИ у Токију 2021. Почетком ове сезоне, Васић се нажалост, повредио па је после све преусмерено на дубл скул са Пименовим, који је скифиста.

– Недостаје нам Милош. Имали смо лепе резултате и жао ми је што се десило ово. Цела година није била како смо планирали, али с друге стране сам срећан што имам прилику да пробам нешто друго са Николајем. Било би боље да је Милош с нама, али морамо да гледамо напред и да искористимо прилике које су нам се указале – поручио је Мачковић.


Токио за заборав, фокус на тркама

Prеthodnе ОИ у Токију 2021. су биле несвакидашње због коронавируса. Веслачи су две седмице били у карантину јер је Милош Васић имао ковид-19.

– Мислим да нећу имати проблема да останем фокусиран упркос атмосфери која влада у Олимпијском селу. У Јапану је било баш све чудно. Дебитовао сам на Играма, десила нам се та корона и све ми је то стајало над главном и осетио сам неку тежину због свега тога. Сада је другачија ситуација. Знам како ће све да изгледа, да треба да останем фокусиран на веслање – описао је Мачковић.


Веслачи су једни од оних који ће пробити лед у Паризу, прве трке су већ првог дана, 27. јула, а прва ће на стазу Јована Арсић, потом наш дубл скул.

– Пре одласка у Француску били смо две и по седмице на Сребрном језеру и тамо је било чак и теже, имали смо дуже и интензивније тренинге, а овде су били краћи, мада пођеднако интензивни, али издржали смо све јуначки – рекла је за „Дневник” првакиња Европе. – Овде имамо веслачку стазу од два километра и сами смо, што је идеално. Реткост је да се нађе овако мирна локација. Стаза је спорија него иначе, па ћемо да видимо како ће бити када одемо у Париз.


Маја и Душан одличан избор

Одбојкашица Маја Огњеновић, такође из Зрењанина и ватерполиста Душан Мандић носиће заставу Србије на церемонији свечаног отварања ОИ.

– Свим нашим спортистима желим све најбоље и све ћу их подржавати, али више ћу пратити индивидуалне спортове. Драго ми је што Маја носи заставу, заслужила је. Толико дуго игра за репрезентацију и донела је много медаља. Исти је случај и са ватерполистима, који су освојили све што може да се освоји, између осталог и два олимпијска злата. Задовољна сам ко носи заставу и имам велико поштовање за њих и то што су до сада урадили и даље раде – рекла је Јована Арсић.


Иако још увек нема осећај да се приближавају ОИ, њене друге у каријери после Токија, свакако да је фокусирана у потпуности на оно што је очекује.

– С друге стране имам осећај да треба да се припремам за такав догађај и сваки тренинг да урадим максимално. Ово су последњи дани на припремама и морам да извучен колико могу из себе. Још је рано, имам до финалне трке две и по седмице. Осећам се доста спремно, фокусирано и најбитније је да тако и остане за време трка, као и да пронађем мир, да ме не понесе адреналин превише – додала је Јована Арсић.

 


Поносан на Суботицу

Мартин Мачковић пратиће и друге спортове и српске репрезентативце, а највише своје Суботичане – пливача Андреја Барну који је био и у Токију и дебитанта, одбојкаша Мирана Кујунџића.  

– Занимљиво ми је да пратим суграђане. Поносан сам на Суботицу и волим да се држимо заједно. Добар сам и са Мате Немешом и другим рвачима. С некима ћу се срести, с некима не у Паризу, али свакако да ћу испратити све – поручио је Мартин Мачковић.


 

Кристина Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ – Јована Арсић о историјском успеху за српско веслање: Злато за све моје људе

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ – Јована Арсић о историјском успеху за српско веслање: Злато за све моје људе

03.05.2024. 13:01 13:25
Веслачи Мартин Мачковић и Николај Пименов за „Дневник” о олимпијској норми, којој је претходио скандал у ВСС: Ризик се исплатио, да изненадимо у Паризу

Веслачи Мартин Мачковић и Николај Пименов за „Дневник” о олимпијској норми, којој је претходио скандал у ВСС: Ризик се исплатио, да изненадимо у Паризу

22.05.2024. 17:00 17:16